SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem a korral jár - Szívelégtelenség a gyerekeknél

Családinet [cikkei] - 2024-03-04
- Amerikai felmérések szerint a gyermekek körülbelül 1%-a jön világra veleszületett szívrendellenességgel.1
- A szívelégtelenség ugyanúgy előfordul a gyerekeknél is, igaz nem túl gyakran: az Amerikai Egyesült Államokban 12. 000-35.000 kiskorút érint.2
- Szintén az USA-ban évente 11.000-14.000 gyermek kerül kórházba ezzel a betegséggel.3
Nem a korral jár - Szívelégtelenség a gyerekeknél

A gyerekeknél kialakuló szívelégtelenség sokban különbözik a felnőtteknél előforduló szívelégtelenségtől. Míg a felnőtteknél sokszor olyan életmódbeli tényezők miatt alakul ki, mint a dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás vagy koszorúér betegség, az újszülötteknél, gyerekeknél és tinédzsereknél más okokból,4 általában veleszületett szívrendellenességek folytán.

A szívelégtelenség természetesen nem azt jelenti, amit első hallásra gondolnánk, hogy egyáltalán nem működik a szív, hanem azt, hogy nem olyan jól működik, mint kellene. Azoknál a betegeknél, akiknél szívelégtelenség alakul ki, csökken a szívizom teljesítménye: nem húzódik össze ugyanolyan erővel, mint az egészséges szív, emiatt nem képes a szervezet számára megfelelő mennyiségű vért pumpálni. Ennek eredményeként a mindennapos tevékenységek során is csökken a betegek állóképessége.

Gyermekeknél kialakult szívelégtelenség okai4

A gyermekeknél 2 fő csoportba sorolhatók azok a veleszületett szívproblémák, melyekből szívelégtelenség fejlődhet ki:

1. Az egészséges véráramlást gátló betegségek

Az egészséges véráramlást akadályozó betegségek esetén a szív kamráinak „elkülönülése” nem tökéletes, emiatt sérül a szív normál véráramlása is, amiből kifolyólag az oxigéndús vér keveredik az elhasznált vérrel a szíven belül, ahelyett, hogy különválasztva áramolnának.

Ilyen, az egészséges véráramlást gátoló betegségek:

  • A szív bal és jobb, illetve felső és alsó kamrái között kialakult lyuk (lyukas szív)
  • A szív kamráinak deformitása
  • A fő artériák problémái
  • A szívbillentyűzavarok (összeszűkült, vagy nem tökéletesen záródó billentyűk)

2. A szívizom pumpáló funkciójának zavarai

A szív pumpáló funkciójának zavarainál a szív nem pumpál elég hatékonyan, és emiatt nem megfelelő a szervezet vér és oxigénellátottsága. Ezt okozhatja:

  • egy vírusos vagy bakteriális fertőzés, ami károsítja, az amúgy egészséges szívizmokat,
  • a szív véráramlásának valamilyen okból kifolyólag történő romlása,
  • más betegségek (pl. rák) kezelése során szedett gyógyszerek,
  • szabálytalan szívverés, ami a szív „elektromos rendszerében” bekövetkezett zavarok miatt léphet fel, ilyenkor vagy túl gyors vagy túl lassú lesz a szívverés: kialakulhat fertőzés miatt, de lehet veleszületett rendellenesség is.
  • A szívbillentyű-záródás problémái is ide tartoznak, amikor nem zár vagy nem nyílik rendesen a szívbillentyű, így nyomást okozva a szívkamrákban.

Hogyan kezelhető a szívelégtelenség a gyerekeknél?4

A szív keringési problémáinak kezelése

Ezeket a jellegű problémákat sokszor gyógyszeresen kezelik, esetenként kórházi ellátás keretén belül, vízhajtókkal, vagy olyan gyógyszerekkel, melyek a szív utóterhelését csökkentik. De az is lehet, hogy táplálékkiegészítőket is felírnak a gyerekeknek, hogy a szív által végzett plusz munkához elegendő energiát biztosítsanak a szervezet számára. Bár a gyógyszeres kezelés általában önmagában is segít, de néha műtéti beavatkozásra is szükség lehet, persze ezt minden esetben a kezelőorvos dönti el.

Szív pumpáló erejének elégtelensége

Ennél a fajta szívelégtelenségnél is gyakran használnak vízhajtót és a szív utóterhelését csökkentő gyógyszereket, hogy segítsék a szív funkcióit és csökkentsék a vérnyomást. Kórházi ellátás és esetenként műtét is szükséges lehet, hogy a károsodott szívbillenytűket lecseréljék vagy helyreállítsák.

A túl lassú szívverés miatt kialakult pumpálófunkció-zavart általában peacemakerrel kezelik. Ezek segítik a normál szívritmust fenntartani. A túl gyors szívverés esetén pedig gyakran gyógyszerrel szabályozzák a szív ritmusát. De rádióhullámos kezeléssel is próbálhatnak hatni a szívizmok működésére.

Ritkán a szívizmok tartós károsodása is okozhatja a pumpáló erő elégtelenségét, ilyenkor a gyógyszerek sajnos nem segítenek. Ezekben az esetekben is szóba jöhet különböző szabályozó eszközök beültetése, de ha mindezek ellenére is tovább romlik a szív funkciója, akkor akár szívátültetésre is sor kerülhet.

Hogyan ismerjük fel, ha gyermekünknél szívelégtelenség alakult ki

Csecsemőkorban a szapora légzés, a nyugalomban vagy már kisfokú megterhelésnél is, mint például etetés közben jelentkező izzadás, a hosszú etetési idő, a légúti megbetegedéssel összefüggésbe nem hozható nehézlégzés, valamint a súlygyarapodás lassulása vagy leállása hívhatja fel a szülők figyelmét a betegségre. Kisgyermekeknél ezeken felül még a szapora szívverés is tünet lehet, ami a mellkason keresztül is érezhető.5

Nagyobb gyermekeknél és tinédzsereknél intő jel, ha feltűnően gyorsan elfárad, gyakori vizelési ingere van, az este folyamán étvágytalan, gyakran köhög, szabálytalan a szívverése, megduzzad a lábfeje, bokája vagy a hasa. Hirtelen súlygyarapodás is előfordulhat és légzési nehézségek is felléphetnek.4

Mire számítsunk, ha gyermekünk szívelégtelenséggel küzd?4

Bár a szívelégtelenség gyerekeknél is előfordul, azért ez egy nagyon ritka betegség, ráadásul egyáltalán nem reménytelen a helyzet. A gyermekeknél előforduló szívelégtelenség sok fajtája kezelhető vagy gyógyítható. A legfontosabb, amit a felnőttek és családtagok tehetnek, hogy törekednek rá, hogy megértsék a kiváltó okokat és átlássák a kezelés folyamatát, mibenlétét.

Ha a szülők a biztosítják, hogy a gyermek eljusson orvoshoz és megkaphassa a megfelelő ellátást, a legtöbb szívelégtelenségben szenvedő gyermek szépen fejlődik és erősödik majd és aktív, teljes, boldog életet élhet.

1 https://www.cdc.gov/ncbddd/heartdefects/data.html
2 https://www.uptodate.com/contents/heart-failure-in-children-etiology-clinical-manifestations-and-diagnosis
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6069285/
4 https://www.heart.org/en/health-topics/heart-failure/what-is-heart-failure/heart-failure-in-children-and-adolescents
5 https://egeszsegvonal.gov.hu/s-sz/502-szivelegtelenseg.html

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja