SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szintetikus vagy természetes? Melyik pajzsmirigyhormont szedjem?

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2018-10-12
A betegeim csodálkozva fogadják és kérdezik, hogy a T4 (tehát a tiroxin) miért okoz olyan eltérő hatásokat, tüneteket. Egyeseknek a T4 szívdobogást, másoknak fogyást, hasmenést vált ki.
Szintetikus vagy természetes? Melyik pajzsmirigyhormont szedjem?

 

A titok nyitja az enzimekben keresendő!

Mi a vérben határozzuk meg a T4 szintjét, pedig a valódi hormon a trijódtironin (T3) 100-szor aktívabb, hatékonyabb. Ezt az átalakítást enzimek: dejodináz enzimek végzik. Az aktív T3 a szövetekben képződik (pl. a szívben), ezért sem lehet egyértelműen következtetni a T4 szintből a T3 szintjére. Tehát a T4 adása esetén – amennyiben a beteg dejodináz-1. és 2. szintje alacsony, akkor a bevitt T4-ből (pl. Letrox) képződött aktív T3 mennyisége lényegesen kevesebb, ezért az a látszat mintha a gyógyszer nem hatna. Napjainkban ez a kérdés ismét rendkívül aktuális és egyre többen javasolják a T4 helyett olyan gyógyszer(ek) alkalmazását, amelyek a T3 és T4 kívánt keverékét tartalmazzák.

Ez annál is inkább indokolt, mert az alábbi tünetek T4-gyel nehezen, ill. nem teljes mértékben befolyásolhatók:

  • Fáradékonyság, feledékenység, meglassult gondolkozás
  • Depresszióra való hajlam
  • Hízás, csökkent étkezés mellett
  • Menstruációs zavarok, terméketlenség
  • Végtagokban zsibbadásérzés


Hogyan lehet segíteni?

A T4-ből képződő aktív hormon, azaz a T3 mennyiségét a következőképpen növelhetjük:

  • A T4-hez eltérő mennyiségű T3–t adunk (ez jelenleg az USA-ban 1:2,5, 1:5, 1:10 arányban)
  • A másik lehetőség, hogy a csökkent aktivitású enzim működését fokozzuk. Erre azért van lehetőség, mert ezek szelént tartalmazó, ún. szelenoproteinek, a szelén hiányában ugyanis a működésük csökken, szelén adásával pedig növelhető. Mivel az agyba a T4 nem tud bejutni csak a T3, ezért a szelén kezelés elősegíti a T3 képződését is és az agyi funkció javulását is.

Az új eljárás célja az egyénre szabott gyógyszerek és azok dózisának meghatározása. Ezeknek egész skálája ismert, melyek közül az összetétel alapján a kezelő orvos a beteg tünetei és laboratóriumi leletei alapján válogathat. Fontos azonban tudni, hogy a kezeléshez szükséges a T3 és a T4 szinteknek, ill. a T4/T3 aránynak a vérben történő meghatározása, mert a TSH önmagában nem elegendő. A helyzetet komplikálja, hogy míg a T4 lebomlási ideje 7 nap, addig a T3 nagyobbik része 8 óra alatt lebomlik.

























Ráadásul a pajzsmirigyhormonok iránti igény nagyon eltérő lehet. Nem csupán egyénektől, hanem a napszaktól, évszaktól, a szellemi és testi igénybevételtől is függ!

Ezek gondok a kutatókat is foglalkoztatják és keresik a lehető legjobb megoldásokat.

Thyroid
Vol. 28, No. 6
Original Studies Published Online: 1 Jun 2018
https://doi.org/10.1089/thy.2017.0681.
Thyroid Dysfunction: Hypothyroidism, Thyrotoxicosis, and Thyroid Function Tests An Online Survey of Hypothyroid Patients Demonstrates Prominent Dissatisfaction
Sarah J. Peterson

A legutóbbi, fentebb leírt cikket ez év júniusban publikálták. Ennek a munkának a jelentősége, hogy ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a szintetikus hormonoknál a természetes készítmények előnyösebbek.

Néhányan mondhatják: nincs új a nap alatt!

Arra kell hivatkoznom, hogy mielőtt tudtuk volna a pajzsmirigy hormonjait szintetizálni, az egyes állatok pajzsmirigyéből készített preparátumokat használtak, használtuk. Talán még többen emlékeznek, hogy a "Thyreoidea III" nevű készítményt kapták, amely lényegében a szarvasmarha pajzsmirigy kivonatát tartalmazta. A gyógyszeripar fejlődése azonban viszonylag hamar megkérdőjelezte ennek a kezelésnek a "szakszerű" voltát. Úgy gondolták, hogy a kritika egy része feltétlen igaz, hiszen nem tudjuk a bevitt hormon(ok) pontos mennyiségét. Ennek ellenére sokak meglepetésére ezekkel a készítményekkel jó eredményeket tudtunk elérni a csökkent pajzsmirigy működésű betegek kezelésében. A T4 és a T3 kezeléssel kapcsolatos problémák megismerése után az irodalomban ismét elég hangos és éles vita alakult ki és ez még most sem zárult le teljesen.
 

A kérdés röviden: szintetikus vagy természetes hormonokat adjunk-e?

Hogyan hatnak?

Ezek a szárított állati pajzsmirigy készítmények tartalmazzák a T4, T3 és a pajzsmirigyből származó fehérjéket, antigéneket is. Ezek a gyomor-bél rendszerből felszívódva a keringésbe kerülnek, majd az egyes sejtekhez (a T4-ből a kívánt mennyiségű T3 képződik a dejodinázok hatására).

Melyek az előnyeik?

  • Természetes anyagok jutnak a szervezetbe
  • A gyógyszerben lévő fehérjék, antigének kedvezők az autoimmun folyamat befolyásolásában, gyógyításában

Melyek a hátrányaik?

  • A mai napig nem sikerült az egyes készítmények hormontartalmát pontosan beállítani, "standardizálni"
  • Nehéz a megfelelő dózis beállítása, titrálása. Ez a legfőbb érv a szintetikus készítményekkel szemben, amelyekben a hatóanyag, összetétel garantált.
  • Az állati fehérjék egyes komponensei allergiás reakciót válthatnak ki.
  • A szarvasmarha pajzsmirigy alkalmazását jelentősen megnehezítette az ún. "szivacsos agyvelőgyulladás", amely miatt világszerte sok ezer állatot kellett elpusztítani. Ez az oka, hogy napjainkban a természetes gyógyszert a sertések pajzsmirigyéből állítják elő (az egyes gyógyszerek neveit értelemszerűen nem írhatom le). (Justin J. Greenlee és mtsai: Clinical and Pathologic Features of H-Type Bovine Spongiform Encephalopathy Associated with E211K Prion Protein Polymorphism. PLoS One. 2012; 7(6): e38678. Published online 2012 June 8. doi:)

A legújabban tanulmány szerint a szintetikus és természetes készítményeket kombináltan, tehát együtt, egyénre szabottan is alkalmazzák.

Hogyan értékelhették ki a hatást?

A megoldásra egyik kedves érdeklődő ezen a honlapon nagyon jól ráérzett, amikor a következőt írta: "Az orvosom mindig azt mondja, hogy csak az értékeket tudja kezelni, a tüneteimet nem". A kiértékelésekben már itthon is nem egyszerűen a laboratóriumi adatokat, hanem az életminőséget tartják szem előtt.

Az egészség különböző dimenziói ismertek:

  • Biológiai egészség: a szervezetünk megfelelő működése
  • Lelki egészség: személyes világnézetünk, magatartásbeli alapelveink, illetve a tudat nyugalmának és az önmagunkkal szembeni békének a jele
  • Mentális egészség: a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség
  • Emocionális egészség: az érzések felismerésének, illetve azok megfelelő kifejezésének a képessége
  • Szociális egészség: másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége

Ezen tanulmány alapján a szintetikus és természetes pajzsmirigyhormonok egyénre szabott kombinált kezelését javasolják.

Prof. Dr. Balázs Csaba

Indexkép: pixnio
Képek: wikipedia - pexels.com - @olly

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja