SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért KELL a szervezetünknek a kosz? - Ezért engedd a gyereket, hogy olykor a sárban is játszhasson

Családinet [cikkei] - 2018-07-25
Amint hazaérsz valahonnan, vagy mielőtt nekifognál az étkezésnek, mi az első dolgod? Hát persze, hogy a kézmosás.
Miért KELL a szervezetünknek a kosz? - Ezért engedd a gyereket, hogy olykor a sárban is játszhasson

Ne értse senki se félre, a higiénia roppant fontos dolog, melyet már nagyon kicsi korukban meg kell tanítanunk a gyermekeknek, viszont a nyugati világ egyre inkább eltúlozza ezt a dolgot. A túlzott "hyper-higiéniával" pedig többet árthatunk, mint azt gondolnánk!
 

Miért lehet hasznos a piszok?

Olyan világban élünk, melyben a takarítószerek "elpusztítják a kórokozók 99,99%-át". Nem is kétséges, a higiénia történelmi csúcsokat döntöget, egyre kevesebb betegség terjed tovább, de kutatások támasztották alá, hogy ez az "öljünk meg minden baktériumot és kórokozót" nagyban meggyengítheti az immunrendszerünket.

Születésük után a kisbabák úgy vannak programozva, hogy minden dolgot a szájukba vesznek, mert ezáltal ismerkednek meg a körülöttük lévő világgal. Ez az ösztönös dolog ráadásul az immunrendszerüket is erősíti, hiszen már pici korukban találkozik a szervezetük a különböző baktériumokkal és kórokozókkal.

A túlzott kézfertőtlenítő, törlőkendő vagy szappanhasználat nem csak a rossz baktériumokat öli meg, hanem a bőrünkön található jó baktériumokat is. Egyre több mikrobiológus vallja, hogy a szervezetbe korán bekerülő kórokozók számos allergia és betegség kialakulását előzhetik meg, mert az immunrendszernek igenis szüksége van arra, hogy megedződjék.

Marie-Claire Arietta, a Calgary Egyetem mikrobiológusa szerint is a piszokkal való találkozás révén erősödhetnek meg a gyerekek: "Nem csak a mikrobák jelenléte a fontos, hanem az, amit azok létrehoznak. Molekulákat és anyagokat hoznak létre, melyek szó szerint megedzik az immunrendszer sejtjeit."

A "sejtek edzésének" hiánya a túlzott higiéniával párosulva krónikus betegségek kialakulását is előidézheti.

Marie-Claire, aki nem mellesleg gyakorló édesanya is, a következőket tanácsolja a gyermekünk immunrendszerének fejlesztéséért:

  • Éljünk egy "kevésbé tiszta" környezetben
    Nem arról van szó, hogy úgy nézzen ki az otthonunk, mintha egy hurrikán söpört volna végig rajta, hanem arról, hogy ne törüljük le a konyhapultot századjára, csak azért, mert hagymát sárgarépát hámoztunk és aprítottunk. Olykor vigyük csemetéinket falusi környezetbe, hogy ismerkedjenek az ottani "légkörrel" is. Egy cica vagy egy kiskutya is jó hatással lehet.
     
  • Ne tisztíts meg folyton mindent, amit kisbabád a szájába akar tenni
    Tanulmányok támasztják alá, hogy azok a gyermekek, amelyeknek szüleik nem fertőtlenítik folyton a cumijukat, kevésbé vannak kitéve az asztmának, ekcémának és a túlérzékenységnek.
     
  • Mossunk kezet, de csak akkor, ha okunk van rá
    Hazaérve, étkezés előtt és vécézés után kötelező, viszont vannak helyzetek, amikor kivételt tehetünk.
     
  • Ha látod, hogy csemetéd épp a piszokban játszik, hagyd
    Sokszor oly nehezünkre esik, hogy ne állítsuk azonnal fel, ha leül egy piszkos homokozó szélére, de olykor engednünk kell. Ha nem érintkezik ilyen környezettel, sosem fog az immunrendszere megerősödni. Az egész dolog nyitja az egyensúly megtalálása.

Olvasd el ezt is: Nem baj, ha koszos lesz a gyerek! - 6 ok, amiért engedned kéne, hogy összepiszkolja magát

Forrás: filantropikum.com
Indexkép: wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja