SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tej és tej - MiZo, Parmalat, Milli

Török Monika [cikkei] - 2005-04-20
Vizsgálódásunk tárgyául ezúttal a tejet választottuk, egyrészt, mert a Parlament előtt még nem hűlt ki a gazdák lába nyoma - igaz, ők nem elsősorban a tejtermékek miatt voltak ott -, másrészt mert ritka az a család, ahol nélkülöznék a tejet a mindennapokban. Ám vajon van-e különbség tej és tej között?
Tej és tej - MiZo, Parmalat, Milli

Hol vannak már a régi szép idők, amikor órákig válogathattunk az egyfajta, rlyukas zacskós tejek között?! Ma már igencsak tudatos vásárlónak kell lennünk, ha elsőre le tudjuk emelni a polcról a szánk íze szerint való tejet - gyakorlatilag ha nincs vezérelvünk, nagy zavarba kerülhetünk.

Különböző filozófiai iskolák vannak, mi tekinthető tejnek egyáltalán: az általában édeskevés, hogy a három betű kombinációja (t-e-j) szerepel a csomagoláson.

Magunk ezúttal az úgynevezett tetra pak csomagolású termékek közül választottunk hármat, mindegyik 2,8%-os zsírtartalmú, nem mintha érzelmi viszonyban volnánk a magas zsírtartalommal - sőt -, de a többségi álláspont szerint az ennél kevesebb tartalom már nem fedi a tej fogalmát.

A nagyjából azonos árfekvésű termékek közül tehát hazacsábítottunk egy-egy doboz egyszerre lejáró szavatosságú, UHT-s MiZo, Parmalat és Milli tejet, hogy aztán a magunk barkács-módján ízekre szedjük.

Olvasáspróba.

Első lépésben azt vizsgáltuk meg, mit árulnak el a termékek magukról a csomagoláson.

Nos, meglepő módon a Parmalat cég (Székesfehérvár, Seregélyesi út 127.) megtesz egy szívességet, amit a másik kettő nem: elárulja, mennyi energiaérték van a beltartalomban (kJ 233), fehérje (3,0 g), szénhidrát (4,6 g) és zsír (2,8 g) mellé.

A MiZo (Új-MiZo Rt., Csorna, Soproni út 1.) azt leszögezi, hogy ez itt tej, egészen pontosan 1000 köbcenti, azaz 1 liter, de ezen túl már csak a kötelezőkre pazarol felületet (minőségét megőrzi,  uht).

A Milli (Debrecen, Köntösgátsor 5-7.) kissé bőbeszédűbb ennél, részletesen terjeszti az ismeretet az uht mibenlétéről, továbbá nyilván méltán büszkélkedik azzal, hogy tagja a Kiváló Áruk Fórumának.

Zárpróba.

Egy dobozos tej kinyitásán már többen elvéreztek: magunk a húsvágó ollót részesítjük előnyben (bár állítólag van, aki puszta kézzel letépi a doboz sarkát), ám ezt például a MiZo tej esetében felesleges elővennünk: a feltépős kupak (az a bizonyos q-pak) praktikusnak tűnik, de csak elsőre. Egy szélesebb mozdulattól ugyanis a kezünkben marad az egész.

Mértékpróba.

Tesztünk következő lépéseként megmértük - házilagosan, persze -, mennyi is az 1 liter, mert bár vadul hiszünk az eu-szabványokban, de azért menjünk biztosra. Nos, meg kellett állapítanunk, hogy a három közül egyedül a Parmalat ragaszkodott az igazsághoz: az egy liter valóban egy liter volt. A Milli pár milliliterrel túlcsordult a literes mércén, de ez semmi a MiZo nagy vevőátveréséhez képest: itt ugyanis egyenesen féldecivel többet kaptunk a pénzünkért, ami egyenesen felháborító...

Forráspróba.

Nyilván nem mérnöki pontossággal, de mindenképp ugyanabban az edényben, ugyanakkora lángnál, stopperórával a kezünkben felforraltunk a termékekből fél-fél litert. A gyorsulási versenyt nagy fölénnyel a Milli nyerte (hét perc), második helyen a Parmalat végzett (9 perc), de a MiZo is feljutott a dobogóra a maga 11 percével. Jelentjük: kifutás előtt még vizuálisan szemrevételeztük a habot: nagyobb különbséget nem észleltünk. Egyetlen, a háziasszonyok szempontjából szóvátehető dolgot hányunk a MiZo szemére: ez a tej bizony leragadt forralás közben, dacolva az előzetes hidegvizes öblítésnek.

Fölpróba.

A felforralt tejet ezután leszűrtük, nem is elsősorban azért, mert gyermekkorunk óta ősziontén és szívből gyűlöljük a tej fölét, hanem hogy lássuk: az információk alapján tökegyforma tejek között van-e különbség. Hát van. Míg a Parmalat és a Milli nem produkált jelentősebb mennyiségű, számunkra degusztáló mellékterméket, addig a MiZo bizony igen - ez valószínűleg sokaknak szimpatikus lehet.

Színpróba.

Gondoltuk, hogy ha a föl szempontjából tapasztalható is volt némi különbség, az nem létezik, hogy színében tej és tej - dobozos, uht-s tejről beszélünk, nagyüzemi körülmények között gyártottakról! - különbözzék. Ezen a héten tehát már nem kötünk nagyobb összegű fogadásokat: még a szomszédot is áthívtuk, annyira hihetetlen volt az eredmény. A korrekt, féldecis vodkáspoharakban a három felforralt, majd leszűrt és lehűtött tej három különböző színt produkált! Nyilván a tájegységi különbségek teszik, mert a zsírtartalom nem lehetett (2,8% továbbra is mindháromban): a MiZo tej jelentősen mélyebb, testesebb színt öltött, szemben a másik kettő teljesen tejszínével. Mellékesen jegyezzük meg, hogy a falrakenődési próba során a színt követte a trutymósodás: ahogy sötétült a szín, úgy rakódott több izé a pohár falára. Nem lévén élelmiszerbiológusok, elképzelésünk nincs, mi okozza a pregnáns különbséget - hiszen adalékanyagról egyik cég sem számolt be a csomagoláson.

Íz- és romláspróba.

A felbontott tejeket - sem a felforralt felüket, sem a "nyers" másikat - az utasítással ellentétben nem tettük hűtőbe, így kóstolgattuk egymást követő öt napon át. A bűvös öt nap oka: bár sem a Milli, sem a MiZo nem mondott ilyet, a Parmalat azzal fenyegetett, hogy felbontás után már csak  3-4 napig lesz fogyasztható a termék. Jelentjük: az ötödik napon sem észleltünk egyáltalán semmi különbséget a tejek nyers és felforralt állapota között (leszámítva, hogy a MiZo tej rendületlenül rakódott az idő múlásával az edény falára, amely nem váltotta ki feltétlen szimpátiánkat - mások ezzel másképp vannak). A nes-kakaót egyformán oldották, a kávéban nem okoztak gusztustalan, sötétsárga foltokat, sőt, még a teában sem okoztak nagyobb botrányokat. Mintha romlatlan anyagból volnának - ami, valamennyire ismervén a proteinek bomlási idejét, több, mint hihetetlen.

A hatodik nap reggelét azonban egyik tej sem érte meg: mindhárom elvérzett az úgynevezett macskapróbán, amely során a vizsgálati anyag Mirci nevű ősöreg cicánkban végezte.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja