SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Extra nagy élvezet xantán-gumiból és feketerépából - százalékszámítással

Török Monika [cikkei] - 2005-04-27
Arról nincs vita, hogy a joghurt igen egészséges, ráadásul még ehető is, lévén élelmiszer - de ha véletlenül nem tudnánk, elegendő kinyitni a tévé gyakorlatilag bármelyik csatornáját, hogy láthassuk: csak az intelligens mosóporok kiváltotta heves örömérzés vetekedhet egy-egy joghurt okozta katarzissal.
E heti tesztünkben három epres joghurtot cincáltunk ízekre, hogy lássuk: mitől is lesz a reklámokban a playmate olyan idegborzolóan karcsú és fitt és fiatal és jól sminkelt és kialudt.
Extra nagy élvezet xantán-gumiból és feketerépából - százalékszámítással

Három terméket vizsgáltunk - nem mintha nem lett volna a boltokban két-három gondola teletömködve válogatott gyümölcsös joghurttal -, azért csupán ennyit, mert féltünk, hogy a jóból is megárt a sok, és semmiképp nem óhajtottunk vitamin- és életerő-mérgezést szenvedni.

A Danone (Budapest, Keresztúri út 210) Éden nevű, ugyanezen cég Activia fedőnevű, valamint a Mertingen (Deutschland) Früchtegut fantázianvű termékeit vizsgálgattuk és kanalaztuk. Felmerülhet persze kifogásként, hogy vajon miért választottunk egy cégtől kétfajta terméket is, ám a válasz meglepően egyszerű: az Activia-termékek a kis bennefoglalt bifidus essensisükkel, amelyről hétköznapi ember meg nem mondja, mi, olyannyira külön ágat képviselnek a joghurtok között, hogy igazán meg kellett vizsgálnunk, valóban van-e különbség a mezítlábas és az adalékanyagos termékek között - hiszen még jeles televíziós személyiségek is nyilván ettől lesznek hátborzongatóan intelligensek. Plusz eper, pedig nincs is szezonja még.

 Ár

 Az Éden joghurt 89, az Activia 95, a Früchtegut pedig 59 forintba kerül a maga 150 g-os kiszerelésében, bár ehelyt a történelmi igazság kedvéért hozzátesszük, hogy az Éden + 25 g-ot rejt magában a jóból, ám ezt a nagylelkű gyártó ingyen adja, úgyhogy a fajlagos joghurtbekerülési költség különbsége e termék szempontjából irreleváns. Az árakból két következtetés vonható le: 1. nagyon drága lehet az a titokzatos bifidus essensis (tán ha hat forint 150 g-onként), 2. a fránya eu-s termékek áraikkal kiszorítják a piacról az ősi jó magyar joghurtot - nem csodálkoznék, ha legközelebb jogos indulattól vezérelt háztáji joghurttenyésztők lepnék el a Parlament előtti teret.

Csomagolás, tárolhatóság

Vessenek bár a mókusok elé: magunk a négyzetes hasáb alakú csomagolást preferáljuk erősen - ebben közrejátszhat az itthon tárolt család mérete is, hiszen EGY pohár alakú izét hazavinni a boltból féllábon, hátrafelé ugrálva is lehet, ám próbáljanak belegyömöszölni tizenkettőt egy zacskóba úgy, hogy se a szatyor, se a termék ne sérüljön... Sértettségünket, hogy a görögdinnye sem követi a négyzetes hasáb formáját, félretéve: a három termék mértani kiterjedése számunkra megfejthetetlen logikát követ. Bár mindhárom pohár alakú, a német termék alapjának átmérője 0,5 cm-rel meghaladja a magyarét.

A két honi joghurt kiszerelése között csupán magasságbeli különbségek vannak, ez adódik a gyártó további nagylelkűségéből, ne feledjük: az Éden +25 g-ot ad ingyen - plusz csomagolóanyag... A pohárkák "természetesen" műanyagból vannak, így könnyen összenyomhatóak még telített állípotukban is egy gyermekkéz által, továbbá nem bírják (üres állapotban) a forró vizet, így kanalazás után semmi másra nem jók, mint a földgolyót minél vastagabb rétegben beborítani le nem bomló műanyaggal.

Információ, összetevők

Nem lőjük le előre a poént azzal, hogy a valódi nagy meglepetést a csomagolóanyagon feltüntetett információk adták az összetevők felsorolásával. De vajon azt tudták, hogy az epres joghurt (Activia) nem más, mint tej, eperkészítmény (12%), víz, cukor, glükóz-szirup, sűrítők (módosított keményítő, karragén, xantán-gumi), színezékek (fekete répa koncentrátum, paprika- és kurkuma-kivonat) aroma, savanyúságot szabályzók (nátrium-citrát, citromsav), cukor, tejpor, élő joghurtkultúra és Bifidus Essensis értő kezű elegye?!

Egy kis matematika

Ha egy 150 g-os termékben  (Activia) 12% az eperkészítmény - és ennek a 12%-nak csupán az 58,3%-a az eper, akkor vajon mennyi valódi eper van a termékben? És ha az eperkészítmény (Éden) 18 %-os jelenlétéből csupán 60% a valódi eper, akkor vajon mit feccöltek bele a kedves gyártók a gigantikus gyümölcs-élvezetbe?!

Früchtegutéknál nem adnak fel ilyen bonyolult leckéket, ott 4,5% a gyümölcstartalom és kész - és még azzal sem kábítanak, hogy az például eperből volna.



Íz és szín

Nem meglepő módon a német termék volt a legkevésbé rózsaszín és darabos (tekintsünk most el attól a piciny erősen feketeborsra emlékeztető kis izétől, ami a tetején úszott), továbbá ez volt az a joghurt, amelyik gondolkodás nélkül és szinte maradéktalanul belefolyt a pohárba úgy, hogy a falán csak a tejekre és tejtermékekre oly jellemző trutymó maradt felkenődve.

Az Éden és az Activia között viszont jelentős különbség volt: az Éden jóval színesebb és darabosabb volt, pedig tápértéke  (351kJ) messze elmaradt az Activiáétól (393 kJ), mely utóbbi viszont kifejezetten undorító, hetvenes évekbéli puncsfagyi színben pompázott és derekasan képzett a tetején degusztáló réteget - szemben a német csodával, amely még hűtést sem igényelt, tejtermék létére.

Eltarthatóság és néhány tévhit:

Nem óhajtunk a továbbiakban hitelrontásért a bíróságra szaladgálni, de néhány dolgot szögezzünk le a joghurtokkal kapcsolatban. A joghurt azon kívül, hogy jó ízű, számos kedvező élettani hatással rendelkezik. Jótékony hatása egyrészt a tápértékbeli minőségéből ered, másrészt a benne található élő joghurtkultúrából. Minden joghurt kitűnő protein-, kalcium- és B2-vitaminforrás. Összehasonlítva a tejjel, a joghurt gyakran még több proteint és kálciumot is tartalmaz. Ezeken kívül sok vitamint és többfajta ásványi sót is rejt, viszont relatív kevés kalóriát. Azok a savanyú tejtermékek, melyekben élő joghurtkultúra is van, további előnyökkel szolgálják egészségünket. Az élő joghurtkultúra különböző "barátságos baktériumok" összessége, amelyek a tejet joghurttá savanyítják és számos egészségügyi haszonnal bírnak. Ilyen "barátságos baktérium" többek között a Lactobacillus bulgaricus, vagy a Streptococcus termophilus, melyek jellemzően megtalálhatók minden joghurtban, vagy például egyes Bifidobaktériumok, amelyek különösen sok pozitív élettani hatással rendelkeznek.

Ez nagyon klassz, magunk is elkönnyesedtünk kissé.

De.

A joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok nem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben, hiszen a tejből amúgy a számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt - ám a pasztőrözés során ezeket is teljesen kiirtják.

Különben megromlana ugyanis. És akkor már nem eladható.

Mellékhatások

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy egy-egy gyümölcsjoghurt gyakorlatilag elenyésző mennyiségben tartalmaz gyümölcsöt és joghurtot, így az egészségre egyáltalán nem ártalmas - feltéve, ha az ember nem lép kellemetlen reakciókba a poharakba gyömöszölt xantán-gumitól, feketerépától vagy a (német termék) E440-es felségjelű tartósítószertől. Mi magunk például a teszt végére úgy döntöttünk, hogy inkább házilagosan gyártunk joghurtot, egyrészt mert semmiből nem áll, másrészt pedig ha abba beleteszünk epret, akkor az ott is lesz és máris arcába kacaghatunk az intelligens mosóporoknak.
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja