SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Agyi eltérés miatt szenvedhet több nő szklerózis multiplextől

Családinet [cikkei] - 2014-05-12
Agyi eltérés miatt szenvedhet több nő szklerózis multiplextől (SM), mint ahány férfi - derült ki egy új amerikai kutatásból.
Agyi eltérés miatt szenvedhet több nő szklerózis multiplextől

A kutatók egereket és elhunyt SM-betegeket vizsgáltak
    
A Washingtoni Egyetem Saint Louis-i orvosi karának tudósai több S1PR2 jelű fehérjét találtak nőstény egerek és szklerózis multiplexben elhunyt nők agyában, mint a hím egerek, illetve a betegségben elhunyt férfiak agyában - idézi a BBC hírportálja a Journal of Clinical Investigation című szaklapban megjelent tanulmányt.

Több SM-es nő, mint férfi. Az agy eltérése lehet az ok
 
A női és férfi SM-betegek agyának alapvető eltérése megmagyarázhatja, miért szenved több nő a betegségtől, mint ahány férfi - olvasható a tanulmányban. Jelenleg négyszer annyi nőnél diagnosztizálják a kórt, mint ahány férfinél.
 
Az S1PR1 fehérje több az agyban a betegeknél

Az SM az agy és a gerincvelő idegsejtjeit támadja meg, ezáltal károsítja az izomműködést, az egyensúlyt és a látást. A betegség Nagy-Britanniában körülbelül 100 ezer embert sújt. Magyarországon - az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet adatai szerint - 100 ezer lakosból 60-80-at érint. Noha a betegség korai szakaszában adott kezelések segíthetnek, gyógymód jelenleg nem létezik.
    
A kutatók a betegség úgynevezett elapszáló-remittáló változatát (relapsing remitting RRMS) vizsgálták meg. Az összes SM-beteg mintegy 85 százalékánál ezt a típust állapítják meg. Náluk a tünetek rohamszerű megjelenése, majd részleges vagy teljes eltűnése tapasztalható.
    
A kutatásban egészséges, SM-es és az S1PR1 fehérje génje nélküli egerek vérereit és agyát vizsgálták meg, illetve elemezték 20, a kór következtében elhunyt beteg agyszövetét is.
    
Az SM által károsított agyterületeken az S1PR2 fehérje nagy koncentrációját találták mind az egereknél, mind az embereknél. Az említett fehérjét kódoló gén működése összefüggést mutatott azzal, hogy mennyire súlyos a kór lefolyása az állatoknál - állapította meg a tanulmány.
    
Valószínűleg, S1PR1 fehérje gyengíti a vér és az agy közötti korlátot

A kutatók szerint ez a fehérje valószínűleg gyengíti a vér és az agy közötti korlátot, melynek az a dolga, hogy az ártalmas anyagokat távol tartsa az idegrendszertől. Ha ez a korlát átjárhatóbb, akkor beengedheti az SM-et okozó sejteket az agyba és a gerincvelőbe - írták a kutatók.
    

A betegség és az S1PR2 molekula közötti kapcsolat teljesen új, korábban senki sem fedezte még fel - mondta Robyn Klein, a kutatás egyik résztvevője. Nem tudni, miért volt az SM-ben szenvedő nőknél magasabb az említett fehérje szintje - tette hozzá.
    
A felfedezés kulcsfontosságú lehet az új gyógymódok kidolgozásában - vélte Emma Gray, a brit Szklerózis Multiplex Társaság orvosa.

http://www.bbc.com/news/health-27323472

Forrás: MTI
Fotó: Photokanok - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja