A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Januárban van a pajzsmirigybetegek világnapja

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2013-01-15
Pajzsmirigy betegségeinek szerepe a meddődésben, vetélésekben és fejlődési zavarokban
Januárban van a pajzsmirigybetegek világnapja

Január világszerte a pajzsmirigybetegek hónapja. Már az elmúlt évben az Amerikai és a Nemzetközi Pajzsmirigy Társaság (ATA, ITA) ajánlásokat dolgozott ki a pajzsmirigybetegségek jobb és pontosabb, minél korábbi felismerésére és a  meddőség megelőzésére. Ezek az ajánlások lerövídített formája is már közel 100 oldal, ezért  értelemszerűen  nem a betegeknek kell megtanulniuk.

Mi a lényege ezeknek az ajánlásoknak?

A meddőség kialakulásában két fő tényező szerepét bizonyították:
- Hipotireózist, azaz a csökkent pajzsmirigy működést
- A pajzsmirigy autoimmun gyulladását

I. A pajzsmirigy csökkent működése gyakori oka a meddőségnek. A gondot az jelenti, hogy a csökkent működésnek nincsenek gyakran, ún. „ordító” jelei, hanem alamuszi módon ún. szubklinikus formában van jelen. Ez nem csak a tünetek hiányát jelenti, hanem azt is, hogy az egy-egy alkalommal végzett TSH és T3, ill. T4 eredmények nem mindig elegendőek. A helyzetet bonyolítja, hogy a szűrő vizsgálatokhoz használható TSH értékek a várt terhesség esetén célszerű az ún. normál tartománynál alacsonyabb szintre beállítani (0,5-2,5  IU helyett  1,5-0,4 IU közé). Fontos tudni azt is, hogy a TSH mellett más hormon szintje is a kívánttól eltérő lehet (pl. prolactin).  Meddőség esetén feltétlen célszerű a TSH és a pajzsmirigy hormonjainak a vizsgálata.

II. A pajzsmirigy autoimmun gyulladása

A krónikus autoimmun gyulladás kezdetben gyakran tünetmentes, de együtt járhat átmenti pajzsmirigy érzékenységgel vagy megnagyobbodással, tömött tapintatú strúmával,  esetleg hőemelkedéssel.  A pajzsmirigy  komponensei: a Tireoglobulin és a pajzsmirigy peroxidáz enzim (TPO)  elleni antitest mérése fontos. A betegség korai felismerése azért is lényeges, mert a tünetmentes forma („szubklinikus”) is jelentős rizikófaktora számos betegségnek. A betegség lefolyásában négy stádiumot különíthetünk el:

1. Hiperfunkciós stádium: betegség kezdetétől számított 1-6 hét. A   tünetek a sejtek károsodása miatt felszabaduló jelentős mennyiségű hormon következtében jönnek létre („destruktív hyperthyreosis”).

2. Hipofunkciós stádium: a betegség kezdetétől  számított 8. héttől 4-6 hónapig.

3. Regenerációs stádium: A betegség kezdetétől számított 7-12 hónap.

4. Definitív stádium: ha a regeneráció teljes, akkor a beteg gyógyult, míg a betegek többségében súlyos, enyhe, esetleg szubklinikus hypothyreosis alakul ki (a TSH szint emelkedett, de a perifériás hormonok szintje az élettani határokon belül van).

Az utóbbi  időben derült  csak ki, hogy teljesen ép pajzsmirigy (normális TSH) mellett is kialakulhat a meddőség és a korai vetélés, ha autoimmun gyulladás áll fenn.  Ezt leginkább a fentebb említett enzim, a TPO („thyroid peroxidase”) elleni antitest jelenléte mutatja, ugyanis ezeknek az antitesteknek bizonyított szerepük van:

I. Meddőségben, mert

- Az infertilis nőkben a TPO elleni antitest 31.8% , a fertilis, egészséges populációban 4.6% volt kimutatható (Cubillos J és mtsai, 2009)

- A TPO elleni antitest pozitívakban akkor is szignifikánsan nagyobb volt a meddők aránya, ha a hormon értékeik (TSH és T3, ill. T4 hormonok) fiziológás tartományban voltak! (Wilson R és mtsai, 2009).

II.Vetélésekben (Bussen S és mtsai. 2008), mert

- A TPO elleni antitest pozitivakban a spontán vetélések száma jelentősen  magasabb (32%), mint az antitest negatívakban (6%)

- A 3-szor vagy több alkalommal vetéltek között a magas TPO elleni antitest titerüek száma kétszer nagyobb

III. Magzati fejlődésben, mert

- A magzat fizikai fejlődése (érése) 19,3%-ban gátolt a TPO elleni antitest pozitív anyákban  (Ilijama  T és mtsai, 2009)

- A szellemi fejlődés, az IQ érték 10,5 ponttal alacsonyabb a TPO elleni antitest jelenlétében (Pop VJ és mtsai, 2005)

Mi tulajdonképpen a TPO elleni antitest?

Az antitestekről általában azt  gondolják, ill. vélik, hogy  mindig károsító hatásúak. A helyzet az, hogy éppen az autoimmun pajzsmirigybetegségek bizonyítják, hogy egy nem így van.

 Az antitesteknek ugyanis azonban több típusa van:

A védelmet szolgálják: pl. a kórokozók elleni antitestek egyes típusai (oltások után ezek  megjelennek és hosszab- rövidebb ideig védik a szervezetet)

Autoimmun antitesteknek is több típusa van:

Sejtkárosítók , toxikusak, ezek a sejtek mebránját bombázzúk és elpusztítják a setjeket

Stimulálók: ezek egy-egy sejt működését fokozzák, ilyenek a Basedow kóros betegekben lévő TSH-receptor elleni stimuláló antitestek, amelyek a pajzsmirigy túlműködéséért felelőek!

Neutrális, ill közömbös antitestek, amelyek a nem hatnak a sejtek működésére, de szabályozzák az imunrendszer működését

A TPO elleni antitestekről fontos tudni, hogy egy csoportot képeznek. Ez azt jelenti, hogy a méréseink során az antitestek teljes mennyiségét határozzuk meg (azaz a toxikus, a stimuláló és  neutrális antitesteket is). Egy betegben egyidejüleg ezek az eltérő funkciójú antitestek is jelen lehetnek a betegek vérében. Ezért van az, hogy az antitestek szintjének változása nem feltétlen függ össze a pajzsmirigy állapotával. Ennek eldöntése a vizsgálatokat végző orvos feladata, amely adott esetben további teszteket is ígényelhet (1.ábra).

(1. ábra) TPO ellen  antitestek a pajzsmirigy memránjához kötődnek (a fénylő, fluoreszkáló területek mutatják az antitestek kötődését

Az bizonyított, hogy a TPO elleni antitest pozitív egyénekben – ha megfelelő kezelést nem kapnak – csökkent pajzsmirigy funkció alakul ki, ezért, a TPO elleni anitestek jelenlétét semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni! (2. ábra).

2. ábra

Látható, hogy a genetikai fogékonyság meghatározó.  Környezetei tényezők (pl. jód alkalmazása, fertőzések, gyógyszerek) eredményezik a TPO elleni antitestek képződését. Évek múltán pedig a csökkent pajzsmirigybetegség alakul ki. Ez a folyamat viszonylag lassú és gyakran nem jár feltűnő jelekkel. A betegség kezdetén nincs láz, nyaki érzékenység ritkán figyelhető meg. A tapintáskor a pajzsmirigy megnagyobbodása a legfeltűnőbb.

Miért társul a  TPO elleni antitest meddőséggel?

Ez szakmai körökben is gyakori kérdés. Az elmúlt év kutatási eredményei bizonyították, hogy a TPO elleni antitest  nemcsak az anya vérében, hanem mazatban is kimutatható. Amennyiben a megfelelő védelem nem áll rendelkezésre, akkor a megtermékenyülés nem következik be, ill. korai vetélés léphet fel. Ezért az immunológiai okokra feltétlen oda kell figyelni és még a terhesség előtt a megfelelő vizsgálatokat elvégezni.

Mi a teendő?

A szakorvosnak kell gondolnia a krónikus gyulladás fennállására és a legkorszerűbb ajánlások figyelembe vételével egyénre szabva elkezdeni a kezelést (Guidelines of the American Thyroid Association  for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and Postpartum,Alex Stagnaro-Green  et al:Thyroid, 1081-1125, 2011).

A következő kezelési módok  állnak rendelkezésünkre:

-  A  hypothyresis, ill. a subklinikus hypothyreosis elkerülése megfelelő dózisban adott pajzsmirigyhormonnal

o   A hypothyreosist  korrigálni kell a terhesség előtt!

o   A T4 dózisát 30-50%-al emelni kell a terhesség bekövetkezése után

o  Az euthyreosist a terhesség alatt végig fenn kell tartani. A  TSH 2,5 alatt, az FT4 a felső szint körül legyen

o A terhesség alatt 3 havonta ellenőrzés szükséges, mert a hormonérékek (TSH is) élettani körülmények között is változnak!

-  Szteroid kezelés (?)

-  IVIG= intravénás nagydózisú immunglobulin (hátránya drágasága)

-  Szelén kezelés (szelén szint ellenőrzést ígényel!)

A meddőségnek  értelemszerűen egyéb okai is vannak:

Az elmúlt 20 évben a fejlett országokban a meddőség problémája drámai méreteket öltött.A párok 25-50-ában  már az első gyermek megszületése is nehézségekbe ütközik! Mi lehet az oka?- teszik fel joggal a kérdést. A meddőségnek orvosi szempontból nagyon  sok oka lehet, ugyanis általában több tényezős, ún. multifaktoriális problémáról van szó.

A legfontosabbak a következők:

 

A peteérés zavarai, policisztás petefészek(PCOS)

10%

A petekürt átjárhatóságának  zavara

10 %

A  spermium-ondó betegségei

30%

Hormonális zavarok (pl. ivarmirigyek,  agyalapi mirigy, pajzsmirigy betegségei, mellékvese)

20%

Gyulladásos- immunológiai okok (pl.pajzsmirigygyulladás)

15%

Nem ismert okok (genetikai tényezők)

 15%

 

Lényeges annak megemlítése, hogy az éretlen petesejtből kb 3 hónap amíg érett petesejt jön létre és válik alkalmassá e megtermékenyülésre. Nagyon fontos már a megtermékenyülés előtt 3-6 hónap, mert a káros hatások nemcsak a magzatban, hanem a petesejtben is kárt okozhatnak. Ezért már a gyermekvárás eltervezésekor alapvető hormonális és immunológiai-, genetikai  vizsgálatok, életstílus, diéta és adott esetben gyógyszeres kezelés váltás is szükséges lehet.

A peteérés zavarai: a korai ovuláció, az an ovuláció (mikor az ovulació nem következik be), a szabálytalan menstsruációs ciklusok, a progeszteron, a prolaktin, a TSH  szint ellenőrzése és annak korrekciója feltétlen szükséges.

Étrend

Mindkén jövendő szülőnek (tehát a férjnek is!) figyelembe kell vennie a következőket, ugyanis a hormonális egyensúly felborulásának  a diéta hibák is lehetnek okozói

Melyek ezek?

Alkohol: bizonyítottan csökkenti a termékenységet. Tanulmányok egész sora bizonyította, hogy a napi öt pohár bor 3-6 hónapon át  is ártalmas (közel felére csökkentette a termékenyülés valószínűségét). Ráadásul az alkohol a speriumok képződését és  mozgását is jelentékeny módon károsítja. Ebből következik, hogy  az alkohol fogyasztása már a tervezett terhesség előtt 3-6 hónappal elhagyandó!

Kávéfogyasztás: napi 1 kávénál több  már jelentős mértékben csökkenti a  spermiumok mozgását és ártalmas a peteérésre.

Cola és más üdítők (energia italok szintén károsak)

Dohányzás: egyértelműen káros. A cigaretta fogyasztással arányosan csökkent a megtermékenyülés valószínűsége.

A Xenoösztrogénekrőlma már tudjuk, hogy az egészségre általában, de különösen a megtermékenyülésre, a peteérésre és a spermiumok képződésére is rendkívül károsak és jelentőségük a „civilizációs”  hatások miatt rendkívül megnőtt. Mivel ezek a kémiai anyagok  a szervezet hormonális és immunológiai működésébe durván beavatkoznak, ezért az irodalom  hormonális bombáknak („endocine disrupteres”=EDC anyagok) nevezte el. Erről a fontos kérdésről már  tudományos konferenciákon beszámoltam és ezen a honlapon is írtam korábban. A lényeg az, hogy ezek az anyagok hormonszerűen vislkednek és felborítják a hormonlális egyensúlyt, ill. akár véglegesen károsíthatják az endokrin szerveket.

Xenoösztrogének csoportosítása

-  Alkilfenolok és származékaik

-  Ftalátok

-  Biszfenol-A és hasonló fenolok

-  PCB (poliklórozott-bifenilek) vegyületcsoport

-  Lángfogók, PBDE-k

-  Halogénezett többgyűrűs égetési melléktermékek (dioxinok)

-  Peszticidek, rovarírtók

-  Gyógyszerek

-  Fémek és fémtartalmú vegyületek

A fentiek  közül különcsen fontosak a rovarirtók (DDT és származékaik), a Ftalátok,amelyek megtalálhatók a PVC (műanyag) és más műanyagban, festékekben, ezért a 2008-tól az USA kongresszusa betiltotta ezek alkalmazását. A veszély óriási, mert ételekbe kerülhet az éle elemmel, de a mosogató szerekbe éppen úgy megtalálhatók, mint a körömfestékekben, a cumis üvegekben, játékok festékében, samponokban, dezodorokban,  arckémekben stb. Ezek az anyagok azért is rendkívül károsak, mert  nem  vagy nagyon lassan bomlanak le, a zsírszövetben raktározódnak és a testsúlycsökkentés (fogyás)  során  kikerülnek a keringésbe és az anyagcsere felborulását, rákos  daganatokat is okozhatnak (emlő-, prostata-, bél rákok). Legszembetűnőbb a EDC-k nemi hormonokat megzavaró hatása. Már a hetvenes években is megfigyelték, hogy a klórozott szénhidrogén növényvédő szerek – mint amilyen a DDTés a lindán ösztrogén-jellegű – hatására a sirályoknál radikálisan eltolódott a nemek aránya a nőstények javára. Ez azzal járt, hogy a tojók álltak össze párokká és terméketlen tojásokat tojtak. Ugyanezen vegyületek miatt a hagyományos párválasztási stratégiát követő madarak tojásainak fala rendkívül elvékonyodott és összetört a tojók alatt. A nemi hormonrendszert megzavaró anyagok számos állatfajnál, így a tengeri csigáknál, halaknál hermafroditizmust okoztak. Hollandiai felmérések szerint a növényvédő szerrel foglalkozó férfiaknál gyakoribb az impotencia, és nagyobb arányban születik lányuk, mint fiuk. A hírhedt soveso-i (1973, Olaszország) baleset után megállapították, hogy dioxinmérgezésen átesett férfiak gyermekei között a fiúk aránya majdnem felére csökkent a megszokottnak. Egyes kutatók az emberi sperma koncentrációjának populációs szinten felére csökkenésért is az ösztrogén-jellegű EDC-ket teszik felelősé.

Természetes növényi anyagokban lévő hormonok (fitoösztrogének) (pl a szójatartalmú ételek) szintén károsak, de hatásuk sokkal rövidebb ideig tart, a szervezetben lebomlanak.

Vitaminok, nyomelemek:

Fólsav: egyike a legrégebben ismert anyagnak, amely terhesség alatt  védi az örökletes anyagot, a DNS-t (véd a magzati fejlődési zavar , a spina bifidával szemben). Ezért már a terhesség előtt legalább 3 hónappal már célszerű szedni. A B6 vitamin a javítja a peteérést, a B12 pedig emeli a spermiumszámot.

Cink: mind a horonális, mind az immunológiai  működés szempontjából fontos nyomelem. Hiányában kromoszóma károsodás és immunológiai zavarok léphetnek fel.  Mindkét  leendő szülőnek célszerű ezért az ételeket  cink bevitelével kiegészíteni (utalok az alábbi táblázatra)

Szelén:  nyomelem, antioxidáns hatású és alapvetően fontos a fogantatáshoz, a vetélés megakadályozásához, az autoimmun folyamatok gátlásához. A terhessség alatt a szelén szint általában alacsony és pótlása indokolt. Fontos, hogy a spermium számot és a spermiumok mozgását is  javítja.

Eszenciális zsírsavak:főleg a spermiumok képződésére és minőségére kedvező hatásúak (emelik a prostaglandinok mennyiségét)

E vitamin szintén fontos antioxidáns.  Az IVF programban  résztvevő férfiak megfelelő kezelésével a termékenysáégi ráta10%-al volt növelhető

C Vitamin antioxidáns kapacitás  révén fokozza a spermiumok mozgását, védi a DNS-t az oxidatív stressztől. A tanulmányok azt mutatták, hogy a  clomifen-nel kezelt nőkben lényegesen jobb a peteérés.

L-Arginin: esszenciális aminosav, amely általában a kiegyensúlyozott táplálékaban  elegendő, néha szükségesa bevitel növelése. Fontos: akik hajlamosak a herpes fertőzésre (száj és genitális formákra egyaránt) ne  vigyenek be  ebből az aminosavból, mert ezzel stimulálják a vírusokat és növelik a  betegség kiújulásának veszélyét!

L-Kranitin szintém esszenciális aminosav, bevitele a spermiumok mozgási zavarai esetén fontos, ez nem okoz herpes  veszélyt!

A Vitamin: bevitelének kérdése sok vitának volt a tárgya. Az A vitaminra szükség van, de kis mennyiségben a bevitele indokolt.

Étkezés a  nemzetközi ajánlások (The Foundation of Health) ajánlásai alapján

Tápanyagok

Nőknek

Férjeknek

Fólsav

400ug

400 ug

Cink

30mg

30mg

Szelén

100-200 ug

100-200 ug

Halolaj

1000mg

1000mg

Vitamin B6

up to 50mg

up to 50mg

Vitamin B12

up to 50 ug

up to 50 ug

Vitamin E

300-400 IU

300-400  IU

Vitamin C

1000 mg

1000 mg

 

Összegezve: a pajzsmirigybetegség időben történő felismerése és a szükséges kezelés után az áldott állapot bekövetkezhet és egészséges utódok születhetnek. Ezt bizonyítják azok a babák, kiknek a megszületéséről már „lemondtak”, de szerencsére  szüleik nem,  és fényképük már egy külön táblát tölt meg a rendelőnkben.

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja