SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hirtelen megbarnultam!

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2011-08-18
"A pajzsmirigyhormon szedése után egyre rosszabbul lettem, hasmenés, nagyfokú gyengeség jelentkezett!" Vigyázat, életveszély!
Hirtelen megbarnultam!

Motto: „A természet megismerése három dologból fakad: helyes gondolkodás, helyes beszéd és helyes cselekedet” (Demokritosz)

kennedy kennedy_elnok

J.F. Kennedy elnök (kezelés előtt, bal oldali kép és kezelés után, jobb oldali kép)

A nyári munkadömping közepette halasztani szerettem volna ennek a rövid hírnek a közzétételét. A legutóbbi beteg esete azonban arra késztetett, hogy felhívjam - még remélhetőleg - időben a figyelmet a lopakodó veszélyre, amelyet gyakran nem ismernek fel. Remélem érthető lesz a mellékelt cikk a tisztelt Olvasó számára, annak ellenére, hogy késő éjszaka írtam.

Egy fiatal hölgyet hoztak be gépkocsival hozzátartozói nagyfokban legyengült, rendkívül rossz állapota miatt. Fő panaszát hasmenés, hányinger, szédülés, ájulásérzés képezte. Előzőleg már több intézetben vizsgálták. Feltűnően alacsony vérnyomást, vérvizsgálata során alacsony nátrium és emelkedett kálium, alacsony vércukor szintet találtak. Bél- és gyomortükrözés is történt, azonban eredményei negatívak voltak. Fertőző osztály intenzív részlegére kívánták küldeni a beteget, amikor „éppen elértek” és kérték véleményemet, segítségemet, mivel előzőleg pajzsmirigy betegsége miatt más intézetben vizsgálták és kezelését elkezdték. A hozott rövid leírásból mindössze az derült ki, hogy „hypothyreosis (csökkent pajzsmirigyműködés), emelkedett TSH érték” miatt 4 héttel korábban hormonkezelést kezdtek (100ug tiroxint tartalmazó készítményt kapott).  2 hét múlva állapota romlott, rossz közérzet, nagyfokú gyengeség lépett fel (a várt javulás helyett!), amelyet később hasmenés, hányás is kísért. A rendkívül elesett állapotú beteg vizsgálata során az egész testre kiterjedő, a kéz redőit is érintő nagyfokú barnaságot (fokozott pigmentációt) észleltem.(1. ábra).

tenyer
1. ábra Az ujjak és ujjredők fokozottan pigmentáltak

A nyári időben logikusnak tűnt, hogy a beteg „lebarnult”, ezért amikor aziránt érdeklődtem, hogy sokat napozott-e, elcsukló hangon nemmel válaszolt. Korábbi vizsgálatai során ennek a „barnaságnak” különösebb jelentőséget nem tulajdonítottak. A diagnózisom azonban hirtelen megszületett, amikor a szájnyálka-hártyáit is megvizsgáltam. Feltűnő volt ugyanis, hogy a fogínye is barna!!! (2. ábra).

foginy
2. ábra   Fogíny és az ujjak barnulása

Ettől kezdve a célzott vizsgálat megerősítette a csökkent mellékvese működését, „hypadréniát”. A megfelelő infúziós és mellékvese hormonpótló kezelésre állapota gyorsan javult, panaszai megszűntek és néhány nap múlva panaszmenetesen távozott otthonába.

Az eset tanulságai a következők:

  • Az autoimmuneredetű pajzsmirigybetegségek (ha kiderül ennek fennállása!), gyakran társulnak más kórképpel (1. táblázat).  Ezek felhívják a kezelő orvos figyelmét arra, hogy a pajzsmirigybetegség mellett más autoimmun kórkép is jelen lehet. Az egyik, gyakori betegség, a mellékvese gyulladása. Ezt e betegséget Addison kórnak hívja a szakirodalom és előfordulhat önmagában, de a leggyakrabban más betegséghez társul. A csökkent hormontermelése életveszélyes krízist eredményezhet, miként ez az ifjú beteggel is történt.  Hasonló betegségben több államférfi (fenti képen J.F. Kennedy) és közismert színész is szenvedett, ill. szenved. Az ún. „kubai válság idején” Kennedy betegsége, amelyet akkor még kevésbé jól tudtak kezelni - majdnem az egész világot háborús válságba sodorta.  Kennedy Addison kórját és pajzsmirigy autoimmun  gyulladását  1947-ben diagnosztizálták és 36 alkalommal kezelték kórházban.. A kórtörténete alapján  Kennedy már ezt megelőzően is szenvedett tünetei alapján ebben a betegségben és az orvosok azt véleményezték, hogy 1 éven belül meghal ebben a betegségben. Végül is - miként azt tudjuk - merénylet áldozata lett 1963-ban.  
  • Nagyon fontos kitérnem arra, hogy a csökkent mellékvese működés már korábban is fennállhatott, azonban a tiroxin kezelés elkezdése hirtelen váltotta ki a kritikus állapotot. Ezért is lényeges, hogy ne az a séma (protokoll!) működjön, azaz „emelkedett TSH, tehát automatikusan pajzsmirigyhormon kezelés szükséges”, anélkül, hogy a kiváltó okokat és a kísérő betegségeket megvizsgálnák, ill. szükség szerint kezelnénk.

A fenti történet szerencsére „happy end”-del végződött, sokszor előfordul azonban, hogy a beteg életét veszti és a boncolás során sem derül mindig fény betegsége okára.

Tehát a pajzsmirigy kezelése előtt mindig legyen kérdés az, hogy:

  • Van-e  mellékvese betegsége, Addison kórja?
  • Van-e más immuneredetű endokrin betegsége (pl. inzulinnal kezelt cukorbetegség, mellékpajzsmirigy gyulladás?)
  • Van-e más autoimmun eredetű betegsége:
  • Meddőség, menzesz zavarok?
  • Gyomor-bélgyulladás, nyelvgyulladás?
  • Hajhullás?
  • Vészes vérszegénység („anaemia perniciosa”)?
  • Ízületi gyulladás?
  • Vitiligo (bőrfestékhiány)?
  • Van-e ismeretlen eredetű alacsony vérnyomás?
  • Van-e fokozott hajlam fertőzésekre?
  • Van-e idegrendszeri  autoimmun betegsége („myastenia gravis, sclerosis multiplex”)?
  • Van-e szívizomgyulladása?

Sokszor kérdezik tőlem, hogy társulhatnak-e egymással a fenti kórképek. A válaszom tehát egyértelmű: igen!  Ezért az egyik tünet vagy betegség felismerése után az okok keresése mellett arra is gondolni kell, hogy más, társuló betegség van-e, esetleg lappangó formában. Tudom, hogy ez a mechanikussá, „ún. protokollokká” alakult orvoslásban gyakran „elsikkad”, pedig erre gondolni valóban nem pénzkérdés!
 

1. táblázat  
Attól függően, hogy a betegségek miképpen társulnak a pajzsmirigy autoimmun formáihoz a kórképeket  TAD/A TAD/B TAD/C TAD/D csoportba soroljuk

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja