SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rövidlátás iskoláskorban

Családinet [cikkei] - 2010-09-07
Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy egyszerűen csak hunyorogva próbálja meg leolvasni a táblára felírt szöveget - a leggyakoribb panaszok, melyekkel kapcsolatban az iskolás korú gyermekek szülei szemészhez fordulnak. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemész orvosának segítségével megtudhatjuk, milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó és milyen módon kezelhetjük?
Rövidlátás iskoláskorban

Homályos távoli képek
A környezetünkben látott tárgyak képe bonyolult folyamatok során végül az agyunk látásközpontjában jönnek létre. Egészséges fénytörésű szemben a beérkező fénysugarak az ideghártyán (retina) egyesülnek, ekkor keletkezik az éles kép. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a nézett tárgy képe a retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos.  

 
Mi okozhatja?
A látásproblémák kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők, így azokban a családokban, ahol a szülők, nagyszülők is szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, különösen ajánlott a látásvizsgálat elvégeztetése a gyermeknél. A genetikai hajlamot felerősítheti a túl sok, nem megfelelő fényviszonyok melletti, túl közelről történő olvasás és számítógép használat. Egy korábbi kutatás alapján a nem megfelelő táplálkozás, a túlzott szénhidrát fogyasztás következtében jelentkező fokozott inzulin termelés is szerepet játszhat kialakulásában. 


Miről ismerhetjük fel?
A gyermekek szemészeti vizsgálatának elvégzése 1 és 3 éves korban és az iskolakezdéskor javasolt. A problémák így idejében kiszűrhetők és megfelelő módon orvosolhatók. Ha a rövidlátás az iskolakezdés után jelentkezik, akkor elsősorban a következő jelek alapján ismerhető fel:  
 
  • a gyermek nem, vagy rosszul olvassa a táblára írt szöveget.
  • távolba nézés során hunyorog, így próbálja élesíteni a homályos képet.
  • labdajátékokban rosszul teljesít, nehézséget okoz számára a pontos célzás, passzolás. 
  • az iskola folyosóján, az utcán is gondot okozhat a távolabbi személyek felismerése.
  • a gyermek gyakrabban panaszkodhat fejfájásra, melyet a szem megerőltetése is okozhat.

     
Szemüveges kisiskolások
A rövidlátás egyszerű vizsgálattal kimutatható. A vizsgálat menete a következő:
  • speciális, gyermektáblák olvastatása, megadott távolságról,
  • pupillatágító szemcsepp beadása után a fénytörési hiba lemérése,
  • gyerekek számára használható komputeres szemvizsgálat is végezhető,
  • próbakeretbe behelyezik a mért dioptriájú lencséket,
  • ezzel ismét olvastatják a gyermeket.
  • réslámpás vizsgálattal megnézik a szem elülső és hátsó részeit.
  • felirják a szemüveget.
A vizsgálatok fájdalommentesek - egyedül a pupillatágító szemcsepp okoz pici csípő érzést.
Nagyban megkönnyíti a vizsgáló dolgát, ha a szülő előtte felkészíti a gyermeket, ha a kisbeteg nem fél a vizsgálatoktól.
 
A vizsgálat eredményei alapján elkészül a gyermek számára megfelelő szemüveg, melynek segítségével az éleslátás biztosítható. Szemüvegek ma már széles forma- és színválasztékban kaphatók, így biztosan minden kisiskolás megtalálja az egyéniségének, ízlésének legmegfelelőbb darabot, melyet azután szívesen is visel majd.
 
www.oxygenmedical.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja