SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tápláló, mégsem hizlaló a „Paradicsom almája”

Singola Edit [cikkei] - 2008-07-29
A "Paradicsom almáját" fogyaszthatjuk, ha eszünk egy kis paradicsomot. Miért? Mert ez a világon mindenhol termesztett zöldség kiváló fogyasztószer. Sőt "aranyalmára" is lelhetünk benne, mivel olyan aromákat tartalmaz, amelyeket semmilyen más növénnyel nem lehet helyettesíteni.
Tápláló, mégsem hizlaló a „Paradicsom almája”
A „Paradicsom almája”

Nem alma, félreértés ne essék, paradicsom, csak neve a „paradicsomalma” kifejezésből rövidült. 
A paradicsom remek fogyókúrás alapanyag. A diéta egyszerű: csupán sok paradicsomlevet kell inni - természetesen cukormenteset és 100% -osat -, valamint naponta ötször valamilyen formában paradicsomot enni.

Néhány paradicsomfogyasztási tipp:
  • Hámozva hamarabb emészthető
  • Ellentétben más zöldségekkel, főzve magasabb a tápértéke, mert a likopin a főzés során könnyebben fel tud szabadulni
  • Bármennyit fogyaszthatunk belőle nyersen is, mert táplál, de nem hizlal
  • Gyorsan és könnyen elkészíthető a paradicsomsaláta: a felszeletelt paradicsomkarikákat felöntjük salátalével, majd fűszerrel ízesítjük.
  • Nyáron a leggyakoribb felhasználási mód: a lecsó
  • Kiváló frissítőt is készíthetünk házilag, némi fűszerrel feldobva, lehűtve nyáron ugyancsak kellemes ital.

Töltött paradicsom

Hozzávalók:4 nagy paradicsom, 40 dkg darált hús, 1 tojás, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, só, bors, kakukkfű, vaj, zsemlemorzsa
A paradicsom tetejét levágjuk, félretesszük, egy kávéskanállal kiürítjük a belsejét. A hagymát, fokhagymát és a petrezselymet finoman felszeleteljük és alaposan összekeverjük a darált hússal, tojással és a fűszerekkel. Az elkészített tölteléket betöltjük a paradicsomokba, majd ráhelyezzük a levágott tetejét, meghintjük egy kis zsemlemorzsával és ráhelyezünk egy darab vajat. 200 fokon 45 percet sütjük.


„Aranyalma”


A paradicsom olasz neve: pomodoro- aranyalmát jelent. Valójában is aranyalmának tekinthetjük, mert magas a C-vitamin értéke, ezen kívül még legalább 12 féle vitamint, 10 féle nyomelemet és 7 féle ásványi anyagot rejt. Tomatin nevű alkaloidája gyulladásos betegségek gyógyításában rendkívül hasznos.
A paradicsom erősíti az immunrendszert, emellett rákmegelőző hatású. Színanyaga, a likopin előnyös a szívkoszorú-betegségben szenvedőknek. Ez a lédús zöldség még az érelmeszesedést is csökkenti.

Szerelem alma

A 17. században Poma amoris néven emlegették a paradicsomot, vagyis a szerelem almájaként, mert zölden fogyasztva bódulatot okozott, de az érés során elveszíti azt az alkaloidját, amely ezt okozhatja.

Remek szépségápoló szerre is lelhetünk a paradicsomban. Pár karika az arcra pakolásként gyorsabban hat, mint bármely krém.

Paradicsomi alma


A paradicsom őshazája Peru, ahol még ma is gyomnövénynek számít. Európában először Spanyolországban termelték, ma már az egész világon elterjedt. Magyarországon eleinte dísznövényként kedvelték, majd 1880 körül kezdték nagyüzemi termesztését. Dodonaeustól, 1553-ból származik az első leírás a paradicsomról: "gömbölyded, akár az alma, de a dinnyéhez hasonlóan gerezdes; színe először zöldes, ami később pirossá, aranyszínűvé változik".

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja