SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A fogászati megbetegedések a kutyák döntő többségét érintik

Családinet [cikkei] - 2022-03-28
 [X]

10-ből 9 kutyatartó úgy gondolja, hogy házikedvencének fogai jó állapotban vannak, pedig valójában a háromévesnél idősebb kutyák 80%-ának van ínybetegsége - hívja fel a kutyások figyelmét a PEDIGREE® március 20.-i Szájápolás Világnapja alkalmából. A PEDIGREE® DentaStix™ fogápolási termékcsaládja kiemelt figyelmet fordít a négylábúak szájhigiéniájára, és számos kezdeményezéssel támogatja a gazdik ismereteinek bővítését kutyájuk szájápolásával kapcsolatban.
A fogászati megbetegedések a kutyák döntő többségét érintik

A brit Waltham Petcare Science Institute kutatói felismertéki, hogy a szájüregi betegségek kialakulása és a kutyafajta mérete között összefüggés van. Kutatásukból kiderült, hogy a kisebb kutyafajták hajlamosabbak a fogágybetegségekre, mint a nagytestű társaik. Két másik Waltham-tanulmány rámutatott, hogy a parodontális betegség előrehaladása felgyorsul a kisebb kutyafajtáknál, például a törpe schnauzereknél és a Yorkshire terriereknél.

A kölyökkutyák esetében a lehető legkorábban érdemes bevezetni a fogaik ellenőrzését és ápolását, megelőzve ezzel a legáltalánosabb fogbetegségeket. A kölyökkutyák tejfogai ugyanis 3-4 hetes korukban kezdenek nőni, a legtöbb négylábú pedig már 7 hetes korára teljes tejfogsorral rendelkezik. 14 és 20 hetes koruk között elveszítik az első fogsorukat, és a felnőtt fogaik kezdenek el növekedni. Ebben a fázisban fontos, hogy a rágási késztetésüknek eleget téve rágójátékokat biztosítsunk nekik. Kicsivel több, mint fél év alatt a teljes felnőtt fogazatnak ki kell fejlődnie. Ha a kutyát már fiatal korában bevezetjük a szájhigiénés rutinba, csökkenhet az esélye a fogínybetegségek vagy a súlyosabb parodontális betegségek kialakulásának.

A nem megfelelő szájhigiénia okozta betegségek fájdalommal, a fogak elvesztésével is járhatnak, de akár a test további részeiben - pl. a szív, vese vagy máj - is kárt okozhatnak. Az egyik fő kiváltó ok a lepedék felhalmozódása, ezért fontos, hogy folyamatosan ellenőrizzük és tisztítsuk a kutyánk fogait.

Dr. Király Péter kisállatgyógyász szakállatorvos szerint az említett problémák leggyakrabban a védőoltás vagy más okból történő állatorvosi vizsgálatok során derülnek ki. Az elhanyagolt szájüregi betegségek komoly kockázattal járnak, ráadásul a házikedvencek várható élettartamát is megrövidíthetik. A probléma megelőzése miatt fontos, hogy a gazdi felismerje a lehetséges bántalmakat és a leggyakoribb tüneteket, és felkészüljön azok megelőzésére.

kutyák szájápolása


Március 20. a Szájápolás Világnapja

Ennek kapcsán a PEDIGREE® kiemelten fontosnak tartja, hogy felhívja a figyelmet a kutyák szájápolásának jelentőségére. Akárcsak az emberek esetében, a négylábúak egészsége is a megfelelő szájápolással kezdődik. Számos jele van annak, ha kedvencünk fogproblémával küzd, mégis sok gazdi félrediagnosztizálja ezeket, és fáradtsággal, korral járó lassúsággal vagy öregedéssel magyarázza a tüneteket.

Mit tehetünk?

A kutya szájhigiéniai egészségét nagyban támogatják a különféle rágósnackek vagy a rágást elősegítő kutyaeledelek, mint például a PEDIGREE® DentaStix™, amelynek napi használata hatékonyan csökkenti a fogkő- és lepedékképződést, köszönhetően egyedi X formájának, speciális textúrájának, érdes felületének és tisztító aktív hatóanyagainak. A fogápoló rágópálcika hozzáadott cukor, mesterséges színezékanyag és aroma nélkül készül. Teljes mértékben emészthető, egészséges összetevőket tartalmaz, valamint kis és nagy kutyáknak egyaránt ideális.


Mi másra érdemes odafigyelni?

Mindenekelőtt győződjünk meg arról, hogy kisállatunk közérzete nem változik, ha megérintjük a száját. Ideális esetben az ínyük rózsaszín színű, a pirosság pedig gyulladást, betegséget jelent. A fogaik optimális színe törtfehér, minimális fogkő lerakódással. A háziállatok gyakran rejtik el a fájdalmukat, ezért ügyelni kell az észrevehető jelekreii, amelyek problémára utalhatnak. Ha a kisállatunknak kellemetlen a lehelete, csak a szája egyik oldalán rág, étkezési nehézségei adódnak, súlyvesztést tapasztalunk, esetleg tüsszögést vagy orrfolyást, akkor forduljunk orvoshoz. További árulkodó jel lehet a rossz közérzet és a távolságtartó magatartás, sőt, ha fájdalmai vannak a kutyának, akkor a szája és a feje érintését is nehezebben tűri.

Ha az említett tünetek közül egyiket sem tapasztaljuk, akkor nyugodtak lehetünk, de nagyon fontos, hogy ettől függetlenül szánjunk időt a megelőzésre is. Számos otthoni eszköz, termék teszi lehetővé az otthoni fogápolást, illetve ajánlott évente egyszer ellátogatni egy állatorvosi ellenőrzésre is. “Az otthoni rutinkezelés fogmosásból és egyéb szájhigiéniás készítmények (pl. rágószalagok vagy rudak) alkalmazásából áll. A fogkefével történő fogmosást -mely kedvenceink megváltozott táplálkozási szokásai miatt manapság egyáltalán nem nevezhető luxusnak- már egész fiatal korban érdemes elkezdeni. Így kedvencünk fokozatosan szokik hozzá a procedúrához, sőt meg is kedvelheti, mivel az állatok számára gyártott fogkrémek különösen ízletesek és semmi bajt nem okoznak, ha az állat lenyeli. A fogmosás végeztével vagy attól függetlenül egyéb szájhigiéniás készítmények (rágócsontok, rágószalagok, ivóvízhez adagolható ízesített oldatok, eleséghez keverhető porok) rendszeres alkalmazása is jó szolgálatot tesz kedvenceink fogápolásában.“ - hívta fel a figyelmet a neves állatorvos.

I https://www.waltham.com/news-events/oral-health/small-dog-breeds-highest-risk-dental-disease
II https://www.waltham.com/pet-dental-health-guide

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja