SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Amikor várandós voltam, a kutyám minden éjjel kikísért a fürdőszobáig és megvárt" - Szülést, természeti katasztrófákat, de még a rákot is kiszagolják!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-05-21
Lehet, hogy a kutyád már akkor érezte, hogy várandós vagy, amikor te még nem is tudtál róla. Szülés után pedig még védelmezőbbé válhatnak, egy olvasónk például azt mesélte, hogy kutyája egész nap a kiságy mellett őrködött, míg más a babakocsi aljában gubbasztott minden séta alkalmával. De az sem ritka, hogy egy kutya időben jelez, ha gazdájának egészségügyi problémája van: ezzel pedig az életét mentheti meg. De vajon hogyan képesek a hormonális változásokat kiszagolni és hogyan válhatnak segítőtárssá egyes betegségek kiszagolásában? Kubinyi Enikővel, az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársával beszélgettünk.
"Amikor várandós voltam, a kutyám minden éjjel kikísért a fürdőszobáig és megvárt" - Szülést, természeti katasztrófákat, de még a rákot is kiszagolják!

Valóban megérzik a kutyák az egészségügyi változásokat?

Mint Kubinyi Enikő etológus elmondta, a kutyák szaglása tízezerszer-százezerszer jobb, mint a miénk (noha az embereké sem rossz), az egészségügyi változások pedig az anyagcseretermékek megváltozásával járnak, ezért ezt a kutyák megérezhetik.

A hormonális változások is megváltoztatják az anyagcserét, így a test, a lélegzet, stb. szagát is. Ezt a kutyák megérezhetik. Sokszor mi is érezzük, ha valaki beteg és megváltozott a testszaga.”

Várandósság, szülés, babagondozás

Terhesség kutya mellett
Fotó: Kubinyi Enikő

”Megjöttek bátyámék és mikor leültek, a kutyám nem a testvéremhez szaladt, hanem sógornőm ölébe ugrott. Ekkor még nem tudtuk, hogy várandós, de a terhessége alatt, ha találkoztunk végig az Ő ölébe ült.” – meséli Éva a Családinetnek.

Teodóra pedig azt mondja, várandóssága alatt különösen sokat járt mosdóba éjszakánként, kutyája pedig folyton követte őt.

”Minden éjjel minden alkalommal kikísért a fürdőszobáig, megvárt, majd visszakísért a hálószobába. Korábban soha nem csinálta ezt.”

Szülés utáni aranyos történetekből sincs azonban hiány.

”Ha együtt sétáltunk, Beni mindig a babakocsi aljába ült.”

Kutya a babakocsiban
Fotó: Szabadi Éva

”Eleinte, kb. az első 3 hónapban, amikor lefektettem este a kislányomat, Tora a kiságy mellett őrködött. Csak akkor ment be a mi szobánkba, amikor felsírt a baba és én kimentem hozzá. Addig Tora bent aludt. Mikor Zoé újra elaludt és visszamentem az ágyba, ő újra kiment a kiságyhoz.”

Kubinyi Enikő az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa azt mondja, a kutyák ezerféleképpen reagálhatnak a terhességre.

”A legtöbbjük sehogy, mert egyszerűen tudomásul veszi, hogy mi a helyzet. Előfordul az is, hogy nagy érdeklődéssel, odabújással reagálnak, esetleg félelemmel vagy éppen mindenkitől védeni kezdik a kismamát.” – mondja az etológus.

Kubinyi Enikő etológus
Fotó: Kubinyi Enikő

Hozzáteszi, hogy szülés után is széles skálán mozog, hogyan reagálnak a kutyák. Mint mondja, a legtöbbjük csendben belenyugszik, hogy bővül a család. Mások szívesen fekszenek a kiságy mellett, élénken figyelnek a sírásra, pelenkázásra. Néhány kutya fél vagy prédának nézi az újszülöttet, mint egy kismacskát.

”Nagyon fontos, hogy még a legbékésebb, legkiegyensúlyozottabb kutyát sem szabad felügyelet nélkül hagyni kisbabával vagy kisgyerekkel, mert véletlen balesetek, elesések, fellökések velük is előfordulhatnak. Egy 30 kg-os, amúgy tündéri, megbízható labrador is nekilökhet véletlenül egy 8 kg-os babát az asztal sarkának, ha felpattan asztalról lehulló falatért. Kerüljük el ezeket a helyzeteket. Hallottam már olyan esetről is, amikor egy alvó német dogra ráesett egy járni tanuló kisgyerek és a hatalmas fejét hirtelen felkapó kutya halálos sérülést okozott a kisgyereknek. A kutya teljesen vétlen volt a balesetben, a szülőknek kellett volna arra figyelni, hogy a bizonytalanul járó, apró gyerek ne kerüljön az alvó kutya közelébe.” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Kutya a babaágy mellett
Fotó: Szabadi Éva

Természeti katasztrófák

”1993.09.14-én Dínó 5 hónapos volt. Nem jöhetett be a szobákba, de hajnalban arra ébredtem, hogy négy lábbal landol a mellkasomon. Mi semmit nem hallottunk. Csak másnap a hírekben, hogy gázrobbanás volt a lakóhelyünktől kb. 1 kilométerre.” – mondja Zsuzsanna.

Gázrobbanás
Fotó: Nagy-Varga Zsuzsanna

Éva, kutyája, Beni pedig a földrengést érezte meg.

”2020. december végén nálunk is érezhető volt a földrengés, mozogtak az ajtók, virágok levelei. Beni előtte egy jó 15-20 perccel korábban elkezdett nagyon furán viselkedni, fülelt, folyton az ablakokat nézte és közben forgatta a fejét, majdnem hányt, aztán elbújt a számára biztonságos helyére, a gardróbba. (Erről sajnos nincs kép, mivel nem tudtuk miért csinálja.) Miután vége lett a rengésnek kijött és mintha mi sem történt volna.”

Judit kutyája pedig már a vihar előtt félórával jelzett.

”Én már kezdtem elaludni, amikor azt hallottam, hogy hangosan veszi a levegőt, zihál. Azt gondoltam, hogy melege van, nyitottam ablakot, hoztam friss vizet és megnéztem, hogy nincs-e láza. De nem. Kb. 20 perc múlva megdörrent az ég, morajlott. 50 km távolságra volt egy vihar. Ő pedig félórával korábban megérezte, hogy itt változás van.”

kutya a vihar előtt
Fotó: Hentschel Jidit

Kubinyi Enikő etológus szerint mivel rengeteg ember tart kutyát, a véletlen egybeesések száma is viszonylag nagy.

”Arról kevesen beszélnek, hogy a kutyájuk nem jelezte a földrengést vagy semmit se reagált a terhességre, pedig a legtöbb esetben ez a helyzet, de ez unalmas, senkit nem érdekel. Emiatt, csak a híreket olvasva és a fantasztikus történeteket hallgatva, az az érzésünk támadhat, hogy minden kutya szuperképességekkel rendelkezik, amiket folyamatosan csillogtat, de valójában nem ez a helyzet.” 

Betegségek

együtt alvó kutyák
Fotó: Kósa Borbála

A kutyák szinte minden egészségügyi változást képesek kiszagolni. Ez a két kutya például mindig együtt aludt, egyiküknek azonban pajzsmirigy daganata lett, a másik kutya pedig folyamatosan szaglászta annak nyakát, később pedig már egy szobában sem volt hajlandó aludni vele. A műtét után azonban ismét egymásra találtak, gazdája bízik abban, hogy ez a kutya gyógyulását jelenti.

Többen is arról számoltak be, hogy kutyájuk kiszagolta a rákos megbetegedésüket.

”Édesanyámnál idén februárban diagnosztizáltak rákos megbetegedést, voltak neki már januárban fájdalmai, és Beninek ugyan sose volt különösebben szoros kapcsolata anyuval, azóta is szeretne mindig hozzá bújni.” – meséli Éva, Beni gazdája.

kutya és a betegség
Fotó: Szabadi Éva

”Mikor gyerek voltam, spánielünk nem jöhetett be a nappaliba. Egyszer csak elkezdett tenni erre a szabályra és mindig a mamám lábára feküdt. Nemsokkal később rákot diagnosztizáltak a mamámnál, amiből sikeresen fel is gyógyult.” mondja Zsuzsanna.

spániel, aki kiszagolta a betegséget
Fotó: Zémann Viktória

De vajon hogyan válhatnak a kutyák segítőtárssá egyes betegségek kiszagolásában? Kubinyi Enikő azt mondja, a szagkereső kutyák képzésére speciális módszerek léteznek, amikkel szinte bármilyen szag jelzésére megtaníthatók.

”A kutyák persze nem egyformák, bizonyos fajták és egyedek alkalmasabbak erre a munkára, mint mások. A szagkeresésre általában vadászkutyákat és juhászkutyákat használnak, mert ezek a fajták könnyen motiválhatók, jól képezhetők és irányíthatók. Hazai kutatási eredmények szerint a rövid orrú kutyák szaglása rosszabb, mint a normál vagy hosszú orrú kutyáké, ami érthető is, hiszen kisebb a szaglóhámjuk és a szaglási információt feldolgozó agyterületük is. Amerikai kutatók eredményei szerint ugyanakkor a mopszok jobban teljesítettek egy szagkeresés feladatban, mint a német juhászkutyák, az agarakat viszont egyáltalán nem érdekelte a feladat.” – árulja el a szakértő.

Indexkép: Kubinyi Enikő

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja