A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Amikor várandós voltam, a kutyám minden éjjel kikísért a fürdőszobáig és megvárt" - Szülést, természeti katasztrófákat, de még a rákot is kiszagolják!

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-05-21
Lehet, hogy a kutyád már akkor érezte, hogy várandós vagy, amikor te még nem is tudtál róla. Szülés után pedig még védelmezőbbé válhatnak, egy olvasónk például azt mesélte, hogy kutyája egész nap a kiságy mellett őrködött, míg más a babakocsi aljában gubbasztott minden séta alkalmával. De az sem ritka, hogy egy kutya időben jelez, ha gazdájának egészségügyi problémája van: ezzel pedig az életét mentheti meg. De vajon hogyan képesek a hormonális változásokat kiszagolni és hogyan válhatnak segítőtárssá egyes betegségek kiszagolásában? Kubinyi Enikővel, az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársával beszélgettünk.
"Amikor várandós voltam, a kutyám minden éjjel kikísért a fürdőszobáig és megvárt" - Szülést, természeti katasztrófákat, de még a rákot is kiszagolják!

Valóban megérzik a kutyák az egészségügyi változásokat?

Mint Kubinyi Enikő etológus elmondta, a kutyák szaglása tízezerszer-százezerszer jobb, mint a miénk (noha az embereké sem rossz), az egészségügyi változások pedig az anyagcseretermékek megváltozásával járnak, ezért ezt a kutyák megérezhetik.

A hormonális változások is megváltoztatják az anyagcserét, így a test, a lélegzet, stb. szagát is. Ezt a kutyák megérezhetik. Sokszor mi is érezzük, ha valaki beteg és megváltozott a testszaga.”

Várandósság, szülés, babagondozás

Terhesség kutya mellett
Fotó: Kubinyi Enikő

”Megjöttek bátyámék és mikor leültek, a kutyám nem a testvéremhez szaladt, hanem sógornőm ölébe ugrott. Ekkor még nem tudtuk, hogy várandós, de a terhessége alatt, ha találkoztunk végig az Ő ölébe ült.” – meséli Éva a Családinetnek.

Teodóra pedig azt mondja, várandóssága alatt különösen sokat járt mosdóba éjszakánként, kutyája pedig folyton követte őt.

”Minden éjjel minden alkalommal kikísért a fürdőszobáig, megvárt, majd visszakísért a hálószobába. Korábban soha nem csinálta ezt.”

Szülés utáni aranyos történetekből sincs azonban hiány.

”Ha együtt sétáltunk, Beni mindig a babakocsi aljába ült.”

Kutya a babakocsiban
Fotó: Szabadi Éva

”Eleinte, kb. az első 3 hónapban, amikor lefektettem este a kislányomat, Tora a kiságy mellett őrködött. Csak akkor ment be a mi szobánkba, amikor felsírt a baba és én kimentem hozzá. Addig Tora bent aludt. Mikor Zoé újra elaludt és visszamentem az ágyba, ő újra kiment a kiságyhoz.”

Kubinyi Enikő az ELTE Etológia Tanszék tudományos főmunkatársa azt mondja, a kutyák ezerféleképpen reagálhatnak a terhességre.

”A legtöbbjük sehogy, mert egyszerűen tudomásul veszi, hogy mi a helyzet. Előfordul az is, hogy nagy érdeklődéssel, odabújással reagálnak, esetleg félelemmel vagy éppen mindenkitől védeni kezdik a kismamát.” – mondja az etológus.

Kubinyi Enikő etológus
Fotó: Kubinyi Enikő

Hozzáteszi, hogy szülés után is széles skálán mozog, hogyan reagálnak a kutyák. Mint mondja, a legtöbbjük csendben belenyugszik, hogy bővül a család. Mások szívesen fekszenek a kiságy mellett, élénken figyelnek a sírásra, pelenkázásra. Néhány kutya fél vagy prédának nézi az újszülöttet, mint egy kismacskát.

”Nagyon fontos, hogy még a legbékésebb, legkiegyensúlyozottabb kutyát sem szabad felügyelet nélkül hagyni kisbabával vagy kisgyerekkel, mert véletlen balesetek, elesések, fellökések velük is előfordulhatnak. Egy 30 kg-os, amúgy tündéri, megbízható labrador is nekilökhet véletlenül egy 8 kg-os babát az asztal sarkának, ha felpattan asztalról lehulló falatért. Kerüljük el ezeket a helyzeteket. Hallottam már olyan esetről is, amikor egy alvó német dogra ráesett egy járni tanuló kisgyerek és a hatalmas fejét hirtelen felkapó kutya halálos sérülést okozott a kisgyereknek. A kutya teljesen vétlen volt a balesetben, a szülőknek kellett volna arra figyelni, hogy a bizonytalanul járó, apró gyerek ne kerüljön az alvó kutya közelébe.” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Kutya a babaágy mellett
Fotó: Szabadi Éva

Természeti katasztrófák

”1993.09.14-én Dínó 5 hónapos volt. Nem jöhetett be a szobákba, de hajnalban arra ébredtem, hogy négy lábbal landol a mellkasomon. Mi semmit nem hallottunk. Csak másnap a hírekben, hogy gázrobbanás volt a lakóhelyünktől kb. 1 kilométerre.” – mondja Zsuzsanna.

Gázrobbanás
Fotó: Nagy-Varga Zsuzsanna

Éva, kutyája, Beni pedig a földrengést érezte meg.

”2020. december végén nálunk is érezhető volt a földrengés, mozogtak az ajtók, virágok levelei. Beni előtte egy jó 15-20 perccel korábban elkezdett nagyon furán viselkedni, fülelt, folyton az ablakokat nézte és közben forgatta a fejét, majdnem hányt, aztán elbújt a számára biztonságos helyére, a gardróbba. (Erről sajnos nincs kép, mivel nem tudtuk miért csinálja.) Miután vége lett a rengésnek kijött és mintha mi sem történt volna.”

Judit kutyája pedig már a vihar előtt félórával jelzett.

”Én már kezdtem elaludni, amikor azt hallottam, hogy hangosan veszi a levegőt, zihál. Azt gondoltam, hogy melege van, nyitottam ablakot, hoztam friss vizet és megnéztem, hogy nincs-e láza. De nem. Kb. 20 perc múlva megdörrent az ég, morajlott. 50 km távolságra volt egy vihar. Ő pedig félórával korábban megérezte, hogy itt változás van.”

kutya a vihar előtt
Fotó: Hentschel Jidit

Kubinyi Enikő etológus szerint mivel rengeteg ember tart kutyát, a véletlen egybeesések száma is viszonylag nagy.

”Arról kevesen beszélnek, hogy a kutyájuk nem jelezte a földrengést vagy semmit se reagált a terhességre, pedig a legtöbb esetben ez a helyzet, de ez unalmas, senkit nem érdekel. Emiatt, csak a híreket olvasva és a fantasztikus történeteket hallgatva, az az érzésünk támadhat, hogy minden kutya szuperképességekkel rendelkezik, amiket folyamatosan csillogtat, de valójában nem ez a helyzet.” 

Betegségek

együtt alvó kutyák
Fotó: Kósa Borbála

A kutyák szinte minden egészségügyi változást képesek kiszagolni. Ez a két kutya például mindig együtt aludt, egyiküknek azonban pajzsmirigy daganata lett, a másik kutya pedig folyamatosan szaglászta annak nyakát, később pedig már egy szobában sem volt hajlandó aludni vele. A műtét után azonban ismét egymásra találtak, gazdája bízik abban, hogy ez a kutya gyógyulását jelenti.

Többen is arról számoltak be, hogy kutyájuk kiszagolta a rákos megbetegedésüket.

”Édesanyámnál idén februárban diagnosztizáltak rákos megbetegedést, voltak neki már januárban fájdalmai, és Beninek ugyan sose volt különösebben szoros kapcsolata anyuval, azóta is szeretne mindig hozzá bújni.” – meséli Éva, Beni gazdája.

kutya és a betegség
Fotó: Szabadi Éva

”Mikor gyerek voltam, spánielünk nem jöhetett be a nappaliba. Egyszer csak elkezdett tenni erre a szabályra és mindig a mamám lábára feküdt. Nemsokkal később rákot diagnosztizáltak a mamámnál, amiből sikeresen fel is gyógyult.” mondja Zsuzsanna.

spániel, aki kiszagolta a betegséget
Fotó: Zémann Viktória

De vajon hogyan válhatnak a kutyák segítőtárssá egyes betegségek kiszagolásában? Kubinyi Enikő azt mondja, a szagkereső kutyák képzésére speciális módszerek léteznek, amikkel szinte bármilyen szag jelzésére megtaníthatók.

”A kutyák persze nem egyformák, bizonyos fajták és egyedek alkalmasabbak erre a munkára, mint mások. A szagkeresésre általában vadászkutyákat és juhászkutyákat használnak, mert ezek a fajták könnyen motiválhatók, jól képezhetők és irányíthatók. Hazai kutatási eredmények szerint a rövid orrú kutyák szaglása rosszabb, mint a normál vagy hosszú orrú kutyáké, ami érthető is, hiszen kisebb a szaglóhámjuk és a szaglási információt feldolgozó agyterületük is. Amerikai kutatók eredményei szerint ugyanakkor a mopszok jobban teljesítettek egy szagkeresés feladatban, mint a német juhászkutyák, az agarakat viszont egyáltalán nem érdekelte a feladat.” – árulja el a szakértő.

Indexkép: Kubinyi Enikő

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja