SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szülés megtervezése

Dr. Eszlári Péter [cikkei] - 2012-01-05
A gyermeked megszületése az egyik legnagyszerűbb, legizgalmasabb és örömtelibb része az életednek. Meg akarod majd tervezni ennek a különleges alkalomnak minden mozzanatát. A naplóval kezdve, írj le mindent, ami eszedbe jut a szüléssel kapcsolatban. A naplód később majd segít eldönteni a fontossági sorrendet, amikor megtervezed a szülést.
A szülés megtervezése

A szülési terv egy egyoldalas, tisztán megfogalmazott lista arról, hogy hogyan szeretnél szülni. Célszerű lemásolni és kiosztani a szülésen jelenlévők közt, hogy ne a szülés közben derüljön ki, hogy nem értenek egyet egymással valamiben, vagy félreértettek egy pár mondatot. Mivel rengeteg dologra kell odafigyelni, jobb, ha nem az utolsó pillanatban állsz neki megcsinálni a tervet. Miután megírtad, beszéld át valakivel, aki majd részt vesz a szülési segédletekben.

Mindig maradj rugalmas, és ha kell, változtass a terveden. Mindig tartsd észben a fő célodat: a babád biztonságos megszülését. A célt észben tartva, a következő útmutató lépésről lépésre segít majd megírnod a szülési tervedet.
 

1. Ellátási problémák:

Tudj meg mindent a szülések során alkalmazott rutin eljárásokról. Ha valamivel nem értesz egyet, beszélj róla az orvosoddal. Miközben egyre többet tudsz meg az alapokról, fölmerülhetnek olyan kérdések, amikről majd említést szeretnél tenni a tervedben.

Készíts egy egyoldalas tervet arra az esetre, ha a szülés teljesen rendben zajlik és semmiféle komplikáció nem lép fel. A biztonság kedvéért csinálj egy olyan tervet is, amiben arról írsz, hogyan szeretnéd, hogy ellássanak, ha valami mégis felmerülne. A következő kérdések lehet, hogy soknak tűnnek, de most még van időd átgondolni.  Ha valamelyik kérdés nem szimpatikus neked, egyszerűen húzd ki a listádról, aztán állítsd fontossági sorrendbe azokat, amelyek szerinted a legfontosabbak.

  • Kit legyen jelen?
  • Szeretnél-e  dúlát?
  • Milyen módszereket, testhelyzeteket szeretnél megpróbálni (állni, guggolni, feküdni, sétálni…)?
  • Szeretnél-e egy meghatározott testhelyzetet szüléskor?
  • Mit szeretnél tenni a fájdalom ellen? (masszázs, meleg vagy hidegpakolás, légzési gyakorlatok…)
  • Mit gondolsz a szülési megfigyelésekről?
  • Szeretnél-e használni fájdalomcsillapítót, és ha igen milyen fajtát?
  • Szeretnél-e gátmetszést, vagy inkább elkerülnéd, ha lehet?
  • Saját ruhádat szeretnéd-e viselni?
  • Szeretnél-e zenét hallgatni?
  • Szeretnéd-e használni a zuhanyzót?
  • Ha császármetszésre kerül sor, vannak-e külön elvárásaid?
  • Mik az elképzeléseid a babád ellátásával kapcsolatban? (mikor szeretnéd etetni, hol aludjon…)

2. Beszélj az orvossal:

Legtöbbször az orvosoknak van rutin tervük a dolgok menetéről. Ők ezt tanulták, erre készültek fel, és ők is a legjobbakat akarják. Lehet, hogy úgy gondolják, hogy a követeléseidet írtad le, vagy épp a saját terved fog csalódáshoz vezetni, ha nem minden pont terv szerint megy.
 

3. Önbizalom és akaraterő:

Szülés közben sok nő úgy érzi, hogy kicsúszik a kezéből az irányítás. A szülési terv segít, hogy magabiztosabb legyél, még akkor is, ha valami olyan jön közbe, amire nem számítottál.

Próbálj felkészülni a nem várt dolgokra is a tervedben például, „Ha császármetszésre kerül a sor…” szülés közben, ha úgy érzed, hogy változtatnod kéne valamin, amiben nem vagy biztos, kérdezz rá az orvostól, hogy még legyen időd átgondolni.
 

4. A pozitív gondolkodás ereje:

Próbálj olyan tervet készíteni, amely azokkal a dolgokkal foglalkozik, amiket szeretnél hogy megtörténjenek és nem azokkal amiket el akarsz kerülni.

Pár példa:

  • „A fájdalmakkal kapcsolatban, utánanéztem és tudomásul vettem, hogy milyen fájdalomcsillapítók állnak rendelkezésemre, és majd jelzem, ha szükségem van rájuk.”
  • „Rögtön a szülés után, szeretném, ha a baba a közelemben maradna, és mindkettőnket egy meleg takaróval takarnának be, kivéve, ha valami baj van.”

Dr. Eszlári Péter véleménye: Azt gondolom, hogy ha ilyet készít valaki, akkor már  a szülés előtt jó átbeszélni a választott orvosával. Magánorvos nélkül nem nagyon lehetnek különleges elvárásai a vajúdónak (és ezt nem rosszindulatból írom, hanem pl. amikor 3 vajúdó készül szülni egyszerre az ügyeletes orvsonál, nem nagyon van lehetőség csak egy valakivel foglalkozni.)

Lektorálta: Dr. Eszlári Péter


Fotó: hin255/FreeDigitalPhotos.net

Dr. Eszlári Péter


Dr. Eszlári Péter
Szülész-nőgyógyász

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja