SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Legyen élvezetesebb a közös étkezés!

Családinet [cikkei] - 2010-04-02
A közös vacsora néha egész kaotikus is lehet. Te szépen kitalálod, megfőzöd a lehető legegészségesebb ételt, olyan formában, hogy még a gyerkőcöd is szívesen megegye, ínycsiklandóan feltálalod - persze úgy, hogy egész idő alatt a fél szemed az örökmozgó csemetéden tartod - és amikor végre leülnétek az asztalhoz, akkor gyorsan kitalálja, hogy nem is éhes, és sürgős játszanivalója támad. Ugye, ismerős? De ne add fel! Íme, néhány tipp, hogy könnyebben megvalósítható legyen a békés családi vacsora.
Legyen élvezetesebb a közös étkezés!

Hívd dallal az asztalhoz!

Egy kisgyermek alapvetően társasági lény, nagyon szereti, ha együtt a család, de talán túlságosan belefeledkezett épp a játékába, mikor szólítod vacsorához, így nem jön azonnal.
Próbáld ki, hogy egy dalocskát énekelsz, mikor leültök az asztalhoz, így az étkezés is nyugodtan kezdődik, ráhangolódik szépen mindenki és a csemetédnek is megkönnyíted az „átállást” egyik történésből a másikba, akármilyen elmélyülten is játszana. Itt van például egy nagyon egyszerű dalocska a „János bácsi, János bácsi” kezdetű nóta dallamára:
- Hol vagy Emma? Hol vagy Emma?
- Itt va-gyok! Itt va-gyok!
- Kész a finom étel! Gyere vacsorázni!
- In-du-lok! In-du-lok!


Hagyjuk, hogy az asztalhoz vigyen néhány játékot


Játék az asztalnálHa jobban érzi magát tőle, miért is ne hozhatna magával pár játékot az asztalhoz. A kisgyereknek talán egy kicsit idegen lehet az asztal. Olyan magas, és folyton nyugton kell ülni mellette, ami egész természetellenes egy örökmozgó csemete számára! Hagyd, hadd játsszon egy kicsit a kanalakkal, mackóval, vonattal - bármivel, ami boldoggá teszi, így hamar hozzászokik, hogy nyugton üldögéljen a vacsoránál, amíg anyu és apu egy kicsit végre beszélgethetnek. 4-5 éves korára már nem fog ragaszkodni ezekhez a játékokhoz.


Teremts rituálékat!


Gyújts gyertyát, vagy vezess be egyéb kedves szokásokat, amikkel meghittebbé Gyertyafényes vacsorateheted ezeket az együttléteket, hadd érezze a kicsi milyen különlegesek is ezek az étkezések, amikor együtt a család. A gyertya meggyújtása jelezheti a vacsora kezdetét, eloltása a végét. Ha nem szereted a gyertyákat, személyre szabott anyagszalvétákkal is egyedivé teheted ezeket az alkalmakat, vagy kitalálhatsz mindenféle hangzatos nevet az aznapi menühöz, mint egy igazi étteremben, így invitálva asztalhoz a családot. Például: „Rántott pipihusi fűszeres sajtbundában, vajban párolt manó hozta zöldségágyon egy csipetnyi tündérporral megbolondítva, és friss erdei forrásvízzel szervírozva. A desszert pedig - de csak a jó gyerekeknek! - illatos málnalekvárral leöntött rizsfelfújt tündérmódra.”



Legyen minden kéznél!

Ha mondjuk, apa feláll az asztaltól, mert be szeretne hozni a konyhából még egy adag csirkét, akkor igen nehéz megmagyarázni a kicsi gyerekednek, hogy neki Családi vacsoraattól még nyugton kell maradnia. Legyen inkább minden az asztalon, extra kancsó víz, extra szalvéta, és egy kis repeta - apunak.


Vedd elő a bohócorrod!

Ha elkezd nyöszörögni neked, hogy most már le szeretne menni, de úgy látod, még nem evett eleget, kapd elő a bohóctudományod, keltsd fel az érdeklődését újra az étel iránt. „Nézd, azokat a borsókat! Te, ezek beszélgetnek! Hallod mit mondanak?” Talán egy kicsit hülyén fogod érezni magad, de még mindig messze jobb, mintha kiabálnál a komával.

Valamit valamiért

Nagy valószínűséggel nem fogja megenni az összes brokkolit, de megpróbálkozhatsz azzal a taktikával, hogyha megeszik még három szemet, akkor elmehet az asztaltól. Ez a jó
Közös vacsora, etetésöreg trükk azért működik ilyen jól, mert ugyan szabsz bizonyos feltételeket, de hagyod, hogy a kicsi akarata érvényesüljön.


Beszélgessetek!

A legtöbb kisgyerek sóvárog a szülei osztatlan figyelmére, a közös vacsora remek alkalom, hogy egy kicsit a középpontba kerülhessen. Kérdezd meg például, hogy mit látott ma a parkban, vagy melyik állatot szereti jobban, a dinoszauruszt, vagy az elefántot? Netalán a pápaszemes pingvint? Az egész család remekül fog szórakozni! Ha a kicsi jól érzi magát, ha mindig egy nyugodt meghitt hely marad a családi asztal a számára, akkor szívesen fog részt venni és végigülni minden ilyen szép családi vacsorát.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
A szerkesztő ajánlja