SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rendezzen házibulit a gyerek, vagy ne?

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-04-06
Amikor két éve az akkor 17 éves fiam megkérdezte, rendezhet-e házibulit az alatt az idő alatt, míg mi, a szülei külföldön vagyunk, rögtön igent mondtunk a gyereknek. Sőt, az apja segített dekorálni neki a lakást a retro hangulat jegyében. De valóban ilyen könnyű a döntés?
Rendezzen házibulit a gyerek, vagy ne?

A döntés egy esetben könnyű: ha ismerjük a saját gyerekünket, ha megbízunk benne, valamint ha tudjuk, hogy elfogadja és be is tartja azokat a szabályokat, amiket a bulival kapcsolatban megszabunk. Mert szabályoknak lenniük kell, ez teljesen világos. Nyilvánvalóan senki nem szeretne a buli másnapján megrongált lakásba hazatérni, törött ablaküvegeket javíttatni vagy a szőnyegpadlóból kiszedegetni a beletaposott csikkeket.
 
Elsőként azt kell eldöntenünk, otthon maradunk-e a buli idejére, vagy házon kívül töltjük az estét. Nem árt, ha az első házibulinál – ahol már nem a tortán lévő marcipánfigurák és a lufik körül fog forogni az ünnepelt figyelme, és a málnaszörpöt felváltja a kóla – a szülők otthon maradnak. Értessük meg csemeténkkel, legyen ez adott esetben bármilyen nehéz feladat, hogy neki is jó, ha a hálószobában olvasva, tévézve töltjük az estét. Magyarázzuk el neki, hogy nem fogjuk őket fölöslegesen zavarni, nem fogunk felbukkanni váratlanul  a nappaliban, de kéznél leszünk, ha bármiben segítségre szorulna akár ő, akár valamelyik vendége. Ugyanakkor tudatosítsuk saját magunkban is, hogy ezt az ígéretünket mindenképpen be kell tartanunk, és valóban nem futkoshatunk ki percenként a kamaszok közé, csak azért, mert úgy ítéljük meg, túl hangosan nevetnek vagy táncolnak.

Nyilvánvalóan a buli „kellékeit” együtt kell kitalálnunk és beszereznünk gyermekünkkel. Ebben az esetben el kell döntenünk, egyedül álljuk-e a kiadásokat, vagy a vendégektől is elfogadunk üdítőt, rágcsálni valót. Ha ez a döntés megszületett, ajánljuk fel segítségünket a beszerzésben, már csak azért is, mert egész biztosan jobban tudjuk, hol kell ahhoz vásárolnunk, hogy anyagilag jobban járjunk, mint gyermekünk. Azonban ha az öntudatos kamasz visszautasítja ezt a segítséget, és elrendezi ezt a barátaival karöltve, azon se sértődjünk meg! Vegyük tudomásul, hogy már nem az a pátyolgatni való ötéves, aki nemrégiben még volt.
 
Tisztáznunk kell azt is, hány vendéget várunk, mikor kezdődik, illetve mikor ér véget a házibuli. Lehet, hogy hosszú, körülményes tárgyalási folyamatnak nézünk elébe, amikor arra kerül sor, hogy ezekben a feltételekben megállapodjunk. Igyekezzünk mindenkinek fájdalommentes kompromisszumra jutni.
 
Nem árt rögzíteni azt sem, melyik helyiségeket használhatják a gyerekek, és melyek azok, amelyekben látogatásuk nem kívánatos. Ne engedjük meg, hogy a nagyobb – esetleg távol lévő – testvér szobáját használják, hiszen valószínűleg mi magunk sem örülnénk, ha távollétünkben hívatlan látogatók hatolnának be hálószobánkba.
 
Nagyon fontos kérdés az alkohol és a cigaretta fogyasztásának (helyesebben nem fogyasztásának) kérdése is. Nem árt tudnunk, hogy kiskorúak alkoholfogyasztása nemcsak káros, de törvénybe ütköző is. Ezért ha az ivás miatt bármi probléma adódik, azért a vendéglátó szülők jogilag is felelősek. Nyilvánvalóan illúzió azt gondolni, hogy középiskolás, akár már egy-két éve is dohányzó kamaszok pont abban a házibuliban nem fognak rágyújtani, amit mi rendezünk. Azt azonban joggal elvárhatjuk, hogy ezt ne a lakásban tegyék. Határozottan kérjük meg őket, hogy vagy az erkélyen, vagy a folyosón gyújtsanak rá, ha mindenképpen ragaszkodnak a dohányzáshoz. Kivétel ez alól persze, ha mi magunk is dohányzunk és/vagy szeretjük, ha a lakásunk dohányfüstben úszik, amit még napokig szellőztethetünk.
 
Kérjük meg a vendégeket, hogy ne csináljanak átjáró házat lakásunkból. Magyarán: ha megérkeztek a buliba, maradjanak is ott, amíg jól érzik magukat, de ne jöjjenek-menjenek egyik buliból a másikba, aztán vissza hozzánk. Ezzel elejét vehetjük annak, hogy máshol fogyasszanak alkoholt, melynek hatása esetleg a mi lakásunkban jelentkezik. Elkerülhetjük azt is, hogy idegeneket hozzanak magukkal egy másik helyről.
 
A mai világban talán nem természetes, mindenesetre kívánatos, ha a szomszédokat értesítjük arról, hogy adott napon házibuli lesz lakásunkban. Ideális megoldásnak tartom, ha kamasz gyermekünk járja körbe a szomszédokat, és udvariasan tudomásukra hozza, hogy társaságot vár, biztosítva a szomszédokat arról, hogy mindent el fog követni azért, hogy a buli ne zavarja a ház többi lakóját. (Ez nagyjából lehetetlen vállalkozás, azonban az a tapasztalatom, hogy sokkal elnézőbbek és türelmesebbek a szomszédok, ha előre be vannak avatva a dologba, mintha csak spontán arra ébrednek éjszaka, hogy a fölöttük lévő lakásban húsz ember vadul táncol…)
 
A jó tanácsok sorát pedig zárja 2 recept, amivel jól lakathatjuk a kamaszokat. Tőled pedig azt kérjük, oszd meg velünk a kommentekben tapasztalataidat, élményeidet, vagy félelmeidet a gyermek házibuli-rendezésével kapcsolatban!
 
Sajtos rudacskák
Hozzávalók:
50 dkg liszt
50 dkg tehéntúró
50 dkg margarin
1,5 evőkanál só
1 tojás a sütemény tetejének megkenéséhez
díszítéshez reszelt sajt, szezámmag, mák, lenmag, stb.
 
Elkészítés:
A tésztához valókat alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk, majd folpackba csomagolva egy éjszakán át pihentetjük. Ez  a fázis el is maradhat, de az biztos, hogy pihentetés után sokkal finomabb lesz a stangli.
1 centi vastagra nyújtjuk a tésztát, megkenjük a tojással, megszórjuk sajttal, magokkal, tetszés szerint. Derelyevágóval csíkokra szabdaljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben pirosra sütjük. Vigyázzunk, ne süssük túl, amikor kivesszük a sütőből, inkább legyen az az érzésünk, hogy még nincs teljesen kész a tészta. Ne barnítsuk meg, mert akkor kiszárad.
 
Konyakos májpástétom
Hozzávalók:
80 dkg csirkemáj
40 dkg pecsenyeliba máj
20 dkg vaj 
2 fej vöröshagyma
2 babérlevél
1 teáskanál őrölt majoranna
1 teáskanál kakukkfű 
0,5 dl konyak (alkoholtartalma a főzés közben elpárolog, de az íze megmarad)
bors

mustár
ketchup
 
Elkészítés:
A májakat megtisztítjuk az erektől, hártyáktól, miazmástól, majd egyforma darabokra kockázzuk. Kb. 5-6 dkg vajon puhára dinszteljük az apró kockákra vágott hagymát, rádobjuk a májat, a fűszereket, a só kivételével, és erős tűzön fehéredésig sütjük a májat. Amikor már nem nyers - ezt nem árt leellenőrizni egy darabka kettévágásával -, ráöntjük a konyakot, és még mindig nagy lángon egy-két percig sütjük a májat vele. Félretesszük, langyosra hűtjük.
Amikor már nem forró, késes betétű aprítóba tesszük, megforgatjuk, és ízlésünknek megfelelően darabosabbra hagyjuk, vagy pépesre keverjük. És ekkor kezdődik a dolog lényegi része, az ízesítés. Kóstolgassuk szorgalmasan a pástétomot, ekkor kerüljön sor a sózásra is.
Csinos edénybe kanalazzuk, tetejét leöntjük kakukkfűvel ízesített olvasztott vajjal, ez légmentesen lezárja a pástétomot.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja