SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Négy apróság, amelyre a gyermekeket meg kell tanítani még iskolakezdés előtt

Családinet [cikkei] - 2009-08-11
Mielőtt gyermekünk elkezdi az iskolai előkészítőt vagy az óvodát, győződjünk meg róla, hogy tisztában van néhány alapvető dologgal.
Négy apróság, amelyre a gyermekeket meg kell tanítani még iskolakezdés előtt

Mosdóhasználat

A mosdóhasználat gyakran első helyen szerepel a gyermeket nyugtalanító dolgok között, és nem is ok nélkül. A kisgyerekek még mindig nem tudják teljes mértékben kontrolálni a vizelettartást. 5 éves korban a gyerekek 15%-ánál még előfordulhat, hogy napközben véletlenül bepisilnek, mondják a gyermekurológus orvosok. A gyermeknél jelentkezhetnek hirtelen fellépő vizelési ingerek (ezért kell a azonnal a WC-re rohannia), illetve előfordulhat, hogy nem ismeri fel azokat az ingereket elég korán, amelyek azt mutatnák, hogy pisilnie kell. Emellett a gyermekek ebben a korban annyira belefeledkezhetnek a játékba, hogy egészen a legutolsó percig várnak, mielőtt kimennének a mosdóba.

Nyugtassuk meg a gyermeket, hogy bármikor kikéredzkedhet. Az óvodában a gyerekek csak 3-5 órán át tudják tartani a vizeletüket, tehát legalább naponta kétszer ki kell menniük a mosdóba. Különösen fontos, hogy a gyermek elmenjen a WC-re ebéd után körülbelül 1 órával, mivel a legtöbb "baleset" délután 2 és 5 között történik. Magyarázzuk el neki, hogy a tanártól akkor is kérhet segítséget, ha baleset történik, és nem kell aggódnia, hiszen ez nagyon sok gyerekkel megtörténik.

Könnyíthetjük gyermekünk mosdóhasználatát, ha megtanítjuk kikapcsolni a gombokat és csatokat a ruháján. Bár a gyerkőc roppant cukin néz ki overállban, nem biztos, hogy nagyon gyorsan le is tudja venni. A harisnya egy másfajta kihívást jelentő ruhadarab a kislányoknak, adjunk rájuk inkább cicanadrágot, amíg megtanulják gyorsan letolni a harisnyát.


A barátszerzés művészete

Belépni egy olyan osztályba, amely tele van ismeretlen arcokkal, minden gyereket rémülettel tölt el. Hogy fokozzuk a bátorságát, ismételjük át, hogyan is kell új barátokat szerezni. Első lecke: nyugtassuk meg, hogy az osztálytársai is pont ugyanolyan idegesek, mint ő. Meséljük el neki, mi hogyan szereztünk barátokat az új munkahelyen vagy a baba-mama csoportban - talán először mi magunk is idegesek voltunk, de végül minden nagyszerűen alakult.


Próbáljuk szerepjátékokkal elérni, hogy a gyermek ne érezze kényelmetlenül magát, mikor odalép leendő kis barátjához. Talán valami olyat keres, ami közös benne és osztálytársában.,pl. „Szia. Én Janika vagyok, és nagyon tetszik a hátizsákod. Ez a kedvenc színem. És neked mi a kedvenc színed?” Hagyjuk, hogy rendeljen magának ételt az étteremben, vagy engedjük, hogy a pénztárossal beszélgessen kicsit, ezáltal gyakorolhatja a csevegést ismeretlenekkel.

Ne feledjük el tisztázni, hogyan is válhat gyermekünkből jó barát, például ha odaadja a játékait és szót enged másoknak is. Dicsérjük meg, ha nem irigy a játékaival, vagy ha kivárja a sorát a parkban a hintánál, és mondjuk el neki, hogy a gyerekek nagyon fognak neki örülni, ha az iskolában is hasonlóan cselekszik.


Bevezetés az étkezésbe

A gyermek finom motoros készségei még fejlődésben vannak, így a műanyag tartóedények és szendvicses dobozok kinyitása könnyen frusztráló feladattá válhat számukra.
Kerüljük az ebéddel kapcsolatos kudarcokat, és szervezzünk sulis „próbaedédeket” otthon. Így láthatjuk, mi az, amit nem tud a gyermek kinyitni, és van időnk átgondolni, legközelebb mit hogyan csomagoljunk.


Anyukák ötletei
 

  • Legyenek a gyereknek „eszközei” a rémisztő helyzetekre. Nálunk tudtam, hogy a fiam ideges, ha túl sok új gyerekkel kell játszania, tehát megmondtam neki, mit mondjon, ha egy másik gyerek nem ad neki oda valamit, vagy meglöki.
  • Minden kisiskolásomat megtanítottam, hogy vegye fel a saját kabátját. Letettem a földre, és azt mondtam nekik, hogy álljanak a kapucni mellé. Ezután bedugják a kezükett az ujjrészbe, majd magukra húzzák a kabátot a fejük felett.
  • Segítettem a fiamnak megtanulni a címünket és telefonszámunkat, mégpedig úgy, hogy belecsempésztem őket dalocskákba, hogy könnyebben megjegyezze. Ezeket énekeltük a kocsiban, és mindent gyorsan sikerült memorizálnia.
  • Mikor a lányommal, Szilvivel bejártam az iskoláját a nyáron, elhoztam a fényképezőt és lefotóztam mindent: a tanárt, a játszósarkot, és minden effélét. Mindezt összegyűjtöttem egy albumba, és nevet adtam neki: „Szilvi iskolába megy”. Bíztattam, hogy lapozgassa az első iskolai nap előtt, így az iskola már ismerős helynek tűnt számára.


Indexkép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja