SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

KIBESZÉLŐ - Gyermekeinkkel folytatott beszélgetéseink fontossága

Szántó Hanga Patrícia [cikkei] - 2021-01-29
Gyermekeinkkel való bizalmas, biztonságot adó párbeszédeink, egyre nagyobb teret kívánnak meg maguknak. A környezetük okozta kihívásokat és Önmaguk megértését, segítését szolgálja a "KIBESZÉLŐ".
KIBESZÉLŐ - Gyermekeinkkel folytatott beszélgetéseink fontossága

A gyerekekkel való beszélgetésekre egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Egy jó kommunikáció, amiben otthonosan mozoghatnak, előnyökkel járnak. Nem csak az önkifejezésben, ahol bátrabban szólalnak meg, hanem új közösségekben is jobban képviselik majd magukat.

Mindemelett nem ez az elsődleges és legfontosabb feladata a velük történő beszélgetéseknek, hanem egyben egy kivezető csatorna, amin keresztül elmesélhetik élményeiket és félszegség nélkül elmondhatják nehézségeiket.

Megmérettetnek, ahogy mi felnőttek, ami egy eredménnyel jár, amit egyénileg másként kezelnek.

Segítséget tudunk nyújtani nekik benne, ha megtanítjuk őket, miként kezeljék a nehezebb helyzeteket.

A szülői háttér biztonságot ad, ahol elmondhatják, kibeszélhetik nehéz napjaikat. A bizalmas tér, ahova elhozhatnak mindent, amit egymaguk nem tudnak megoldani.

A gyerekek munkahelye az óvoda és az iskola. Dolgoznak még különórákon és sportfoglalkozáson. Itt veszik fel a napi teendőiket, itt találkoznak a kihívásaikkal és önmagukkal.

A gyerekek - hasonló módon, mint a felnőttek - stresszhatásoknak vannak kitéve, szoronghatnak a feladataik kapcsán, ha azt „bent” az egyéni megélés megengedi.

Lehetőséget kell teremtsünk, hogy ezeket a feszültséget ne hordozzák magukban, hanem inkább megoszthassák.

Kisebbeknél a játékba integrálással, rajzolással, társasjátékokkal tudjuk bevezetni a kibeszélő kommunikációt. A cél, hogy beavassanak a közösségük életébe, ahol megtudhatjuk,  milyen helyet foglalnak el és hogyan érzik magukat.

Minél korábban szoktatjuk és tanítjuk meg rá őket, annál több dologról fognak beszélni. Az erre való tréningezést azért tartom jónak, s hatékonynak, mert az érzékenyen megélt eseményeikről, amik nekik félelem alapú adott esetben, kevésbé beszélnek. Ha van egy bejáratot csatorna, amin ők levezethetik, kimesélhetik a napi élményeiket, akkor nagyot tudnak előre lépni. Tehermentesítve lesznek és pontosabban tudják majd megítélni, mi tartozik a „stressz hatáskörébe ” és mi az, amit egy rosszul eltett értékelés, megítélés ad.

Tudatosulnia kell továbbá, hogy nem minden a jóról szól és mindannyiunkkal megtörténnek a kevésbé sikeres események is. Ez egy természetes körforgás és nagyon sokat tanulhatnak belőle.

Mi sem produkálunk mindig ugyanazon a szinten, a mi felnőtt életünkben is előfordul a szintek közti mozgás.

Időt kell velük töltenünk hogy lássuk miként élnek és vélekednek az őket körülvevő eseményekről és legfőképp, magukról milyen véleménnyel vannak. Itt nemcsak bekapcsolódni tudunk, hanem segítséget is tudunk nyújtani a jövőben.

A szülői háttér sok mindent fel tud térképezni és sokat tud segíteni, az érzelmeik fejlődésében és a helyes elhelyezésekben. A szülő cinkosa a gyermekének, szövetségese és nem hátráltatója, hogy mindig bizalommal tudjon fordulni tanácsért, ha bármibe is keveredik vagy éppen nem érti önmagát.

Illusztráció: edsavi30 képe a Pixabay -en.

Szántó Hanga Patrícia


Szántó Hanga Patrícia
Egyéni és Párkapcsolati Mediátor

Elérhetőségeim:
Email: info@elet-vezetes.hu
Telefon: +36-20-344-5570
Honlap: https://www.elet-vezetes.hu/
Lélekműhely címe: 1141 Budapest, Komócsy u. 7. Fszt. 1.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja