SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért sír a baba, fáj a hasa?

Családinet [cikkei] - 2008-06-20
Az esetek legnagyobb részében az újszülöttek és a csecsemők sírása az élet első hónapjaiban fiziológiás jelenség, a kommunikáció eszköze. Azonban a természetes közlési módként jelentkező sírás abbamarad, ha nem éhes a baba, és ha elfáradt szépen el tud aludni...Előfordul, hogy a kisbaba felsír, és ezzel egy időben felhúzza a lábát, mintegy jelzi, hogy a hasa fáj.
Miért sír a baba, fáj a hasa?
babaA kisbaba megszületése a család számára a boldog beteljesülés időszaka. A szeretett lény érkezését a túláradó öröm mellett féltő aggódás is kíséri. A családban minden a kisbaba körül forog, és minden figyelem felé irányul.

A  kisbaba megkezdi önálló életét. Az evés és az életfunkciók elvárt rendje örömmel tölti el az anyukát és az apukát, de ha sír a baba, ez sokszor megijeszti a környezetet. A kisbaba sírása nem mindig jelent bajt, hiszen az anyaméh biztonságot nyújtó melege után a külső körülményekhez kell alkalmazkodnia, és ez az adaptáció nem mindig és mindenkinek egyformán könnyű. Az esetek legnagyobb részében az újszülöttek és a csecsemők sírása az élet első hónapjaiban fiziológiás jelenség, a kommunikáció eszköze. Azonban a természetes közlési módként jelentkező sírás abbamarad, ha nem éhes a baba, és ha elfáradt szépen el tud aludni.

Fájdalmasan sír

A hosszan tartó keserves sírás, amit a szülők fájdalmas sírásnak neveznek, és nem szűnik meg etetésre, tisztába tevésre, a baba helyzetváltoztatására, gyanút kelt arra, hogy a kisbabának valami baja van. Előfordul, hogy a kisbaba felsír, és ezzel egyidőben felhúzza a lábát, mintegy jelzi, hogy a hasa fáj.
Mi tegyen ilyenkor az anya? Meg kell nézni nem éhes-e, nem szomjas-e a kisbaba, a külső hőmérséklet nem túl meleg vagy hideg. Böfizett-e rendesen, volt- e széklete, és meg kell mérni a lázát. Ha semmit nem tud tenni az anyuka a gyermek megnyugtatása érdekében (ilyen nyugtató technika például a has simogatása, a baba tornáztatása), az ismétlődő hosszantartó fájdalmas sírás esetén mindenképpen meg kell tudni, hogy nem beteg–e, és panaszai nem valamilyen betegség tüneteként jelentkeznek. Ilyen esetben meg kell mutatni a babát a gyermekorvosnak.
Ha nincs a gyermeknek semmilyen infekciója, láztalan, nem bukik, és mégis megmaradnak a panaszok, gondolni kell olyan okokra, melyek nem okoznak lázat vagy egyéb súlyos tünetet, csak a kisbaba sírása hívja fel a környezet figyelmét, hogy valamiért nem érzi jól magát.

Nem jól bomlik?

Mit tanácsolhatunk? Minden csecsemőkorban, gyakran már újszülött korban kialakuló problémára nem tudunk kitérni, de két fontos, panaszt okozó elváltozásra a tejcukor felszívódási zavarra, és a bél baktérium összetételének megváltozása által kiváltott tünetekre szeretnénk a figyelmet felhívni.

A szoptatott kisbaba esetében, ha a hasfájásnak egyéb okát nem látják és a kisbaba kizárólag csak anyatejet fogyaszt, gondolni kell arra, hogy a táplálkozásával függnek össze a panaszok.
Az anyatej a legjobb táplálék a baba számára, de előfordulhat, hogy az anyatejben lévő tejcukrot a csecsemő tejcukorbontó enzimje nem tudja lebontani. Ez leginkább olyankor fordul elő, ha a csecsemőnek hasmenéses betegsége volt, antibiotikum szedésére szorult, vagy az édesanyának volt infekciója a szülés ideje körül. A tejcukor bontását a vékonybél kefeszegélyében lévő tejcukorbontó enzim, a laktáz végzi. Ez az enzim nagyon sérülékeny, és könnyen előfordul, hogy átmenetileg nem tudja feladatát megfelelően ellátni. Ilyenkor laktóz intoleranciáról beszélünk. A nem tökéletesen lebontott tejcukor erjedése során gázok szabadulnak fel, ami fájdalmat, hasgörcsöt okozhat a csecsemőnek. A gyermek széklete is megszaporodhat, vizessé, híggá válhat, néha robbanásszerűen ürül. A tejcukor bontás zavarának van olyan veleszületett formája, amikor az enzim nem megfelelően működik, de ez rendkívül ritkán előforduló kóros állapot. Sokkal gyakoribb a fent említett másodlagosan kialakuló forma.
A bélben lévő baktériumok összetétele is nagymértékben befolyásolja a kisbaba emésztését és jó közérzetét. A szoptatott kisbabák esetében Lactobacillus, Bifidus baktérium (jótékony hatású baktériumok) találhatók túlnyomó többségében a bélben. Ha az egyensúly megbomlik, dysbacteriosis jön létre. Ha a széklet gyakorivá válik, kellemetlen szagú, zöld, nyálkás, vagy zselészerű, mindez a bél nem megfelelő bakteriális állapotára utal.

 Az anyatej marad

Mi a teendő? Anyatejes csecsemő esetében mindenképpen az anyatejtáplálás folytatása, hiszen az anyatej „testre szabott” összetételét és immunanyagait biztosítani kell a kisbaba számára.
Laktóz intolerancia gyanúja esetében, gyógyszerkészítmény formájában kapható laktáz enzimet adhatunk a csecsemőnek szoptatás előtt, ami lehetővé teszi az anyatejben lévő tejcukor bontását. Abban az esetben, ha a kisbaba nem anyatejes  és laktóz bontási zavar gyanúja áll fenn,  a csecsemőnek laktóz mentes csecsemőtápszert kell kapnia.
Ha a nem megfelelő bélbaktérium összetétel a panaszok kiváltója, a kedvező bélflóra kialakítására probiotikum tartalmú gyógyszerkészítmény adható, amitől a bél panaszok és a rossz közérzet megszűnése várható.
Ha a bélbaktériumok összetétele nem megfelelő és a csecsemő már nem anyatejes, olyan tápszert kell választani számára, ami természetes módon elősegíti a bélbaktériumok összetételének a szabályozását, a kedvező hatású baktériumok szaporodását. Ilyen tápszerek a prebiotikumokat tartalmazó tápszerek, melyekben a prebiotikus hatású, rövidláncú cukor összetevők hasonlóak az anyatejben lévő prebiotikus oligoszacharidokhoz.
A prebiotikus oligoszacharidok a csecsemőnek nem csak a székletét hozzák rendbe, megszüntetik a hasfájását és közérzeti panaszait, de a csecsemő immunrendszerére is kedvező hatást gyakorolnak. Ezt igazolják az utóbbi évek vizsgálatai, melyek szerint a prebiotikus tápszert fogyasztó csecsemők között kevesebb a hasmenés, a légúti megbetegedés és az allergiás bőrfolyamat, mint a prebiotikumot nem tartalmazó hagyományos tápszert fogyasztó babák között.

www.orvostkeresek.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja