A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nagy sajátmárkás pelenkateszt

- 2018-01-26
Mi nem lepődtünk meg a teszteredményeken, hiszen a kislányunk születése óta elég sok pelenkát kipróbáltunk. A baba bőre sem tűr el minden pelenkát, így az anyukák is tesztelnek folyamatosan, amíg megtalálják a megfelelőt gyermeküknek. Most teljes sajátmárkás körképpel és teszttel próbálunk meg segíteni Nektek.
Nagy sajátmárkás pelenkateszt

A legnagyobb mennyiségben eladott méret a 4-es, amit akár 18 kg-os babáknak is ajánlanak. Mi már az 5-öst használtuk, amikor a kislányunk elérte a 11 kg-ot. 

A tesztpelenkák beszerzése az eddigi legtöbb időt vette igénybe a tesztjeink közül, több helyen nem volt 4-es méret, ezért jártuk a boltokat többször is, hogy meglegyen a teljes sajátmárkás paletta. 

Így meg is ragadnánk az alkalmat, hogy nyomatékosan megkérjük az üzletláncokat, hogy figyeljenek jobban oda a baba-mama termékek árufeltöltésére! Nem minden kismama élvezi azt, hogy egyik boltból a másikba kell menni a megszokott termékek hiánya miatt. Azt se nagyon szeretik, amikor a drágább pelenkát kell megvenni kényszerből.

Kis kitérő után vissza tesztünkhöz.
 

A pelenkákat az alábbi szempontok szerint pontoztuk és értékeltük:
 

  • Tépőzár minősége: ne szakadjon le, és ne engedjen el, nehogy leessen a pelenka.
  • a zár rugalmassága és magassága is befolyásolja a kényelmes viseletet a babának. A rugalmasság a mozgását követi, a tépőzár 6-7 cm feletti magassága pedig megakadályozza, hogy bevágjon a gyermekünk kis oldalába.
  • Rugalmas oldalsáv minősége: magassága 3-4 cm és fontos az anyagminőség. Ez felel a nagyobb dolgok pelenkában tartásáért.
  • Illatosítás: mi a semlegest szerettük és a gyermek bőrének sincs szüksége illatosító anyagokra
  • Nedvszívó képesség: minél gyengébb, annál többször kell cserélni a pelust, és a baba bőrének sem tesz jót az állandó nedvesség, illetve így többet használunk (több költség).


Tévhitek
 

  1. Bár egy-két pelenkáról külön is írják néha, hogy zselés nedvesség megkötő golyók vannak benne. Ez annyira érdekes info, mint amikor a kenyérre ráírják, hogy lisztet tartalmaz. 
    Minden eldobható pelenkában a nedvszívásért a nátrium poliakrilát nevű anyag felel, ami a térfogatának akár 200-szorosának megfelelő folyadékot is képes megkötni. Miután megkötötte a folyadékot, az állaga zselés-ragacsos-darabos masszává alakul.
  2. A szép csomagolás és a pelenkán található kistigrisek és majmocskák nem javítják a pelenka nedvszívó képességét, de még a pelenka rugalmasságát sem! A gyártók az erre szánt pénzt inkább a pelenka minőségének javítására fordíthatnák...


Teszt menete:

Összegyűjtöttük a 11, Magyarországon kapható, 4-es méretű, tépőzáras, sajátmárkás pelenkát. A 4-es méret fogy a legjobban több áruházlánc statisztikája alapján, ezért választottuk ezt.
A sajátmárkás pelenkák piacát illő a márkás piac egyik vezértermékéhez hasonlítani, hogy minden kismama számára használható tesztet készítsünk.
 

A nedvességteszt:

- A pelenkába csorgatunk 1 dl színezett vizet, majd fél perc elteltével újra 1 dl-t, majd 1 perc elteltével 3 dl-t. Ezután 2 perccel egy törlőpapírral "lefotózzuk" a pelenka felszínén maradt nedvességet.
 

A 0. termék a Pampers premium care pelenka


A Pampers összesen 5 dl nedvesség elnyelése után ennyi nedvességet tart a felszínén, ami a baba bőrével érintkezhet. Szinte semmit. Az oldalsó zár magassága 8,5 cm, ami kényelmes viselet derékban a babának.

A zár minősége megfelelő, a tépőzár rugalmassága is (4,5/5 pont), a rugalmas oldalsáv magas, de kissé vékony (4/5 pont), nedvszívó képessége kiváló, minimális nedvesség maradt hátra (4,5/5 pont). Összesen 13/15 pont a tesztünkön. 
 

A Maradok a pénzemnél blog sajátmárkás pelenka tesztje

(3-as holtverseny van a 7. helyen, ezért indul 9. helyezettől a sorrend)


9. Tesco Value

A zár rugalmassága nulla, ezért a babának kényelmetlen lehet a viselete. A zár minősége megfelelő, nem fog leesni  a babáról. Illatosítása semleges, a rugalmas oldalsáv minősége, ami a nagyobb dolgokat hivatott a pelusban tartani, közepes, kifolyhat a kaka. 

Egy pisinyi mennyiséget még szépen felszív, de 3-4 pisi után már nedves lesz a pelus, kikezdheti a baba bőrét.


 

8. Rossmann Babydream

A tépőzár megfelelően zár, rugalmassága éppen még megfelelő, a zár rugalmas felülete hosszabb használat után elvékonyodhat. A zár magassága 8 cm, ami kényelmes viselet derékban a babának. A rugalmas oldalsáv minősége megfelelő. A pelenkának enyhe, furcsa szaga van, valószínűleg a felhasznált anyagok együttese, de ezt a teszten 3 pelenkánál éreztük, egyikük a Rossmann.

Amint a képen is látszik, nagyobb mennyiségű pisi felszívására alkalmatlan a pelenka.


7. Sleepy

A zár jól működik, és megfelelő a rugalmassága. A zár magassága 7 cm, ami még épp kényelmes viselet derékban a babának. Az oldalsáv minősége gyenge, nem ajánlott hasmenéses időszakra a viselete. Kis gyümis illat, elviselhető.

1-2 dl folyadékot még felszívott, a plusz 3 dl nagyját felszívta, de maradt nedvesség a pelus belsejében. 

Vészhelyzetben használható, de napi átlagban többször szükséges cserélni ezt a pelenkát a gyermeken. 


7. Tesco loves baby

A pelenka zárja és a rugalmassága teljesen megfelelő. A zár magassága 8 cm, ami kényelmes viselet derékban a babának. A rugalmas oldalsáv nem túl magas minőségű, úgyhogy a nagydolog, főleg ha híg, kijöhet a pelusból. Semleges illatú.

Tesztünk szerint épp annyi folyadékot enged vissza, amitől már nem lesz száraz a baba popsija.

 

7. dm babylove Nature öko-pelenka

Természetes anyagok felhasználásával készült, kellemes tapintású, ha érzékeny a baba bőre a pelusra, ezt a pelenkát érdemes kipróbálni. A zár jól tapad és kiváló, rugalmas anyagú. A zár magassága 7 cm, ami még épp kényelmes viselet derékban a babának. Illata semleges. 

A nedvszívó képessége átlagos.


6. Müller Beauty baby

Megfelelő tépőzár, rugalmas, kényelmes lehet a babának. A zár magassága 7,5 cm, ami még épp kényelmes viselet derékban a babának. A nagy dolgokat benntartó oldalsáv jó minőségű, így kisebb az esélye a kifolyásnak. Enyhe "anyag" szaga van. 

Kisebb mennyiséget jól benntart, de 4-5 dl vízből már marad egy minimális a pelus felszínén.


5. Spar Pretty baby

Végre írhatunk újat az előzőekhez képest. A tépőzár és rugalmassága megfelelő. A zár magassága 8 cm, ami kényelmes viselet derékban a babának. Semleges illatú pelenka, elfogadható minőségű oldalsó rugalmas sávval.

Ahogy a képen is látszik, alig enged vissza nedvességet!  Szárazon tartásban van olyan jó, mint a Pampers!


4. LIDL Lupilu

Jól zár, és rugalmas, kényelmes a babának. A zár magassága 7 cm, ami még épp komfortos. Az oldalsó rugalmas zárócsík jó minőségű, így nem nagyon folyhat ki semmi a pelenkából. Enyhe "anyagszag".

Ez se sok nedvességet tart a pelenka felszínén.


3. Penny Bebelino

Megfelelően zár a pelus, a tépőzár mögötti anyag lehetne rugalmasabb. A zár magassága 7 cm, ami még megfelelő. A nagy dolgok benntartására hivatott oldalsó rugalmas sáv nagyon jó minőségű. 

Alig maradt valami a fél liter folyadék után a pelus felszínén.


2. Aldi Mylove

A zárat és a rögzítés rugalmasságát a baba derekán jó megoldották. A zár magassága 8 cm, ami komfortos derékban a babának. A rugalmas oldalsó záró réteg jó minőségű. Semleges illatú.

Ez a pelus sem engedett vissza a pelenka belsejébe szinte semmi folyadékot.


1. dm babylove Aktiv plus

A legkellemesebb anyagú pelus a mezőnyben, bár erről a babáknak kellene dönteni. A tépőzár nem enged, a rugalmas rész jó minőségű. A zár magassága 8 cm. A nagy dolgokat jól benntartja, az oldalsáv anyaga ideális.

Szinte semmi nem maradt a pelus, baba popsijával érintkezhető felületén. Tényleg szárazon tartja a babát.

 

Az összesítés

Az első helyezett termék (dm babylove Aktiv plus) azonos minőségű a teszten mértek szerint, mint az összehasonlításban szereplő 0. termék. A 2. ALDI Mylove azonos minőség nedvszívásban és rugalmas oldalsávjával. A Spar Pretty baby és Penny Bebellino nedvszívásban, míg a Lidl lupilu és a babylove Nature öko-pelenka anyagminőségben hasonló a drágább pelushoz. 
Ár: a márkás pelenka átlag ára 106 darabos kiszerelésben,  76 Ft/db, míg a tesztgyőztes ára 48 Ft/db. Ez a jumbo kiszerelésnél már 3.000 Ft különbözetet jelent.


FONTOS!

Minden baba bőre más, így az Ő igényeik szerint válasszunk pelenkát! Félrevezető lehet még a pelenkákon feltüntetett tömegsáv, mi a 11 kg-os kislányunkra már az 5-ös pelenkát adtuk anno, mert a 4+ is feszült rajta nagyon. 

Aki szeretné a jövőbeli baba-mama tesztek eredményét megkapni, ITT tud feliratkozni.

Forrás: Maradok a pénzemnél

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja