A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit NE tegyünk a használt pelenkával?

Faragó Tamás - 2018-08-24
Gondolnád, hogy egy gyermek élete során átlagosan 5000 pelenkát használ el, s mindez 550 év alatt bomlik le? Mi mást választhatunk az eldobható pelenka helyett? Ha mégis a leginkább környezetszennyező - s ezzel együtt a legnépszerűbb és legkényelmesebb - változat mellett döntünk, egy dologra figyeljünk oda: a használt pelenka mindig a kukában, szemetesben végezze.
Mit NE tegyünk a használt pelenkával?

Az idők változnak, a pelenkák is haladnak a korral, a választék is nagyobb. Egyvalami nem változott azonban: a produktum, amitől babánk naponta többször is megszabadul.


Eldobható?

Az eldobható pelenka rendkívül kényelmes: ha "letudta" a funkcióját, lekapjuk a gyerekről, popsitörlővel tisztára töröljük a fenekét, ráadunk egy másik pelenkát, majd a használtat összecsomagoljuk, majd irány - jó esetben - a kuka. Az eldobható pelenka más szempontból is praktikus: tépőzára van, különféle méretben és minőségben is kapható, és az internetes fórumokon való kérdezősködés/tájékozódás/tapasztalatcsere után kétséget kizáróan a babánknak legmegfelelőbbet választhatjuk ki. Még bugyipelenkát is vehetünk, sőt, olyat is, amivel vízbe is mehet a gyerek. 
Egyszóval minden amellett szól(na), hogy életünk megkönnyítése céljából ezt használjuk.

A környezetvédők most minden bizonnyal felhördülnek, ugyanis egy gyerek attól a naptól kezdve, hogy megszületik és néhány éves korában szobatisztává válik, átlagosan 5.000 darab pelenkát használ el; ez egy-másfél tonna szemetet jelent minden egyes gyereknél, plusz a popsitörlő kendők - nem beszélve arról, hogy körülbelül 550 év kell ahhoz, hogy lebomoljon, és jelenleg az újrahasznosítása nem megoldott.


Lebomló pelenkák

Van azonban alternatíva: léteznek már biológiailag lebomló pelenkák is. Ezeknek az az előnyük - azon túl, hogy néhány hónap alatt teljesen lebomlanak -, hogy még az allergén összetevők alapján is szelektálhatunk, hogy esetlegesen érzékeny bőrű babánknak melyiket vegyük meg.


A legjobb választás mégis a textil

A legtöbbet azonban akkor teszünk a környezetünkért, ha textilpelenkát használunk. Ellenérvként azt szokták felhozni, hogy a mosáshoz viszont áramot, vizet és mosószert használunk, amivel szintén terheljük a környezetet - de egyrészt anyagilag még akkor is sokkal jobban járunk, ha mosógépet használunk a textilpelenkák tisztítására, másrészt nem kell feltétlenül ezeket mosógépben mosni: például pisi esetén bőven elég, ha fertőtlenítőszeres vízben való, kb. fél óra áztatás után kiöblítjük és vasalás után - ami szintén hatásos fegyver a baktréiumok ellen - már mehet is a "dolgára".

Olvass tovább ezek előnyeiről és hátrányairól: Textilpelenkák - pro és kontra

De bármilyen pelenka mellett döntünk is, a legfontosabb az, hogy gondoljunk arra: a gyerekünk is ezen a bolygón fog felnőni, és sem neki, sem a környezetének nem lesz mindegy, hogy hány használt pelenkát lát ott, ahol annak nem kéne lennie.

Indexkép: Saulo_Prata

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja