SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vissza a textilhez - a környezetünkért

Családinet [cikkei] - 2006-02-09
Az eldobható pelenkák széleskörű elterjedése óta Az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, de hogy ne menjünk olyan messzire: Angliában, Ausztriában és Németországban is egyre több, a környezetért aggódó szülő tér vissza a textilpelenkákhoz. Hogy miért? Környezetvédelmi, egészségügyi és takarékossági okokból egyaránt.
Vissza a textilhez - a környezetünkért

pelenkaA statisztikák szerint egyetlen gyermek 4-6 ezer pelenkát használ el szobatisztává válásáig, azaz átlagosan 27 hónapos koráig. Ez közel egy tonnányi hulladékot jelent gyermekenként. Ez a pelenkamennyiség a szeméttelepekre kerül, ahol lebomlási ideje a becslések szerint minimum ötven, de inkább száz év. Így tapasztalható az, hogy a hulladéklerakók kb. 6 százaléka(!) pelenkákból áll. Elégetéssel való megsemmisítésük a bennük lévő műanyag miatt környezetkárosító.

Hiszen miből is van a papírpelenka? Kívülről befelé haladva a rétegek: polipropilén, papír, cellulózőrlemény (duzzadó zselével: nátrium-poliakrilát), papír, nedvességzáró polietilén fólia. Ezen kívül tartalmaz még ragasztót és gumit. A cellulóztartalmú nedvszívó réteg gyártása során nagyon sok vizet használnak el, amit erősen elszennyezve kapnak vissza. Ráadásul ezt is klórral fehérítik, ez a művelet pedig dioxin felszabadulásával jár, amely az emberiség történelmének egyik legveszedelmesebb mérge. Tehát nemcsak az "eredmény", hanem a gyártás maga is ökológiai problémát okoz.

Az orvosoknak a használattal kapcsolatban is vannak fenntartásaik. Felhívták a figyelmet olyan tényekre, amelyeket a reklámok elferdítve közöltek: tudniillik a baba egész alsóteste hosszú órákon át "üvegházban" van. Itt folyamatos a meleg, a nedvesség(!!!), a levegőtlenség, ami ideális táptalaja a gombáknak, baktériumoknak. Ezen kívül a gyermek ürüléke több száz féle vírust tartalmaz. A székletben lévő vírusok több hétig fertőző képesek. Ez a szeméttelepeken kóborló állatok által fertőzéseket okozhat.

Miért jó a textil?

A textilpelenkák is modernizálódtak, kényelmesebbek és nagyobb nedvszívásúak lettek. pelusosMosásuk pedig az automata mosógépekkel nem, vagy alig jelent többletmunkát. A textilpelenka nem növeli a kommunális hulladék mennyiségét - akár a háztartásban mossák, akár a pelenkamosó-szolgálatok végzik a tisztítást.

A textilpelenkák biztosítják a bőr szellőzését. A modern textil nadrágpelenkákhoz kifejlesztett vízzáró külsők, olyan anyagból készülnek, amely vízzáró, de egyben szellőző is. A belső pedig nagy teherbírású flanel, a flanel-rétegek között poliészter nedvszívó mag helyezkedik el, amely a nedvesség nagy részét távol tartja. A bőr nedves textíliával történő érintkezése pedig nem okoz olyan problémákat, mint amelyek az eldobható pelenkáknál merülnek fel. A megfelelő gyakoriságú pelenkacserével megelőzhető, hogy a baba bőre nedves legyen. A textil nadrágpelenkáknál, nagyobb nedvszívásuk miatt ez a nedvesség is a minimumra csökken.

Természetes anyag érintkezik tehát a bőrrel. Nincs szó befülledésről, hiszen ez a pelenka szellőzik. A mosható pelenka több babát is kiszolgál egymás után, vagyis nem termelődik több tonna fekáliával szennyezett hulladék.

A mosható nadrágpelenkák gazdaságosak

A mosható nadrágpelenkák használatával kb. 10-15 havi eldobható pelenka költségéből megoldható a pelenkázás. Beleszámítva az áram, a mosás költségeit. Míg eldobható pelenkára a minőségtől függően kb. havi 6-8 ezer forintot költenek a szülők, és kiadásként szerepel a szemétszállítási díj is, addig még a legdrágább mosható pelenka és valamennyi költsége (mosás, tisztítószer, áram, egyéb "tartozékok") legfelebb 100-120 ezer forint az egész pelenkázós korszakra, azaz kb. 27-30 hónapra vetítve.

Nem olyan bonyolult



Sokan meglepődnek, amikor elkezdik használni a mosható nadrágpelenkákat, hogy mennyire egyszerű és gyors is lehet a textil pelenkázás. Az automata mosógépek elterjedésével tulajdonképpen csak a mosóport és az öblítőként használt ecetet kell betölteni és elindítani a megfelelő programot. A mosásig pedig enyhén ecetes vagy környezetkímélő fertőtlenítőt tartalmazó vízben tárolhatóak a pelenkák, a szilárd szennyezés eltávolítása után. Tulajdonképpen ugyanannyi időt és energiát fordítunk a pelenkák kidobására, mint az ecetes áztató-vödörbe helyezésére. Vasalni nem szükséges, sőt tilos ezeket a modern pelenkákat. A szárítás pedig napon vagy a lakásban teregetve megoldható (szárítógépet is használhatunk, de ez nem környezet- és pénztárcabarát megoldás). A legjobb fehérítő hatást a levegőn (nem szükséges napos idő) való szárítással érhetjük el.

Saját tapasztalatom szerint összességében két-három naponta kb. 20 perc többletmunkát igényel a mosható pelenka használata (mosógépbe berakás, teregetés, leszedés). Ennyit pedig igazán megtehetünk a környezetünkért.

A mosható pelenkák típusai

Tulajdonképpen két fajtája ismert a mai modern mosható pelenkának.

Az egyik, a külön belső és külső pelenka. Ebben az esetben a belső a tulajdonképpeni pelenka, amelyből kb. 20 db-ot érdemes vennünk. Erre jön még a nedvességzáró külső réteg, a gumibugyi (szintén bőrbarát anyagból készül), amelyből kb. 3-4 garnitúrát kell megvásárolni, de méretenként csak 2-3 db. kell belőle. Előnye, hogy gyorsabban szárad, valamivel olcsóbb megoldás, mint a következőkben részletezett.

A másik típus a "kettő az egyben" pelenka. Ennél a fajtánál a nedvszívó flanel-réteget egybevarrták a vízzáró külső réteggel. Itt csak "egy darabból" áll a pelenka, valóban egy mozdulattal feladható a babára. Viszont nem egy méret szükséges, hanem a baba korától és nagyságától függően összesen 2-3 méretre, méretenként átlagosan 20 darab pelenkára van szükség. Ennek a típusnak az előnye az egyszerűség, a valamivel kisebb "bugyor", és az, hogy később a testvért is lehet ebbe a pelenkába bújtatni. Hátránya, hogy lassabban szárad, és némileg költségesebb ez a típusú pelenkázás.

A pelenkák használata

A pelenkákon kívül szükséges még egy vödör a piszkos pelenkák tárolására, illetve egy eldobható speciális papírrétegre, amely a széklet eltávolítására alkalmas. Ez a papír szintén környezetbarát, gyorsan lebomló anyagból van, és ha nem történt "nagy dolog", akkor még egyszer-kétszer mosható is.

Az említett fedővel rendelkező műanyag vödörbe hideg vizet öntünk, és kb. 10 l vízhez 1 dl. ecetet, vagy környezetkímélő fertőtlenítőt. Ebben "várják" a mosást a pelenkák. A legcélszerűbb 60 fokon mosni, és a környezetbarát mosószer mellé mosószódát használni. Ennek a vízkőoldó hatású, környezetbarát, nagyon olcsó szernek a segítségével tulajdonképpen felére csökken a szükséges mosószer mennyisége. Öblítőnek ahogyan említettem, szintén ecetet használunk, a legjobb szárító és fehérítő hatást pedig a napon érhetjük el.

Forrás: www.babanatura.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja