A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vissza a textilhez - a környezetünkért

Családinet - 2006-02-09
Az eldobható pelenkák széleskörű elterjedése óta Az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, de hogy ne menjünk olyan messzire: Angliában, Ausztriában és Németországban is egyre több, a környezetért aggódó szülő tér vissza a textilpelenkákhoz. Hogy miért? Környezetvédelmi, egészségügyi és takarékossági okokból egyaránt.
Vissza a textilhez - a környezetünkért

pelenkaA statisztikák szerint egyetlen gyermek 4-6 ezer pelenkát használ el szobatisztává válásáig, azaz átlagosan 27 hónapos koráig. Ez közel egy tonnányi hulladékot jelent gyermekenként. Ez a pelenkamennyiség a szeméttelepekre kerül, ahol lebomlási ideje a becslések szerint minimum ötven, de inkább száz év. Így tapasztalható az, hogy a hulladéklerakók kb. 6 százaléka(!) pelenkákból áll. Elégetéssel való megsemmisítésük a bennük lévő műanyag miatt környezetkárosító.

Hiszen miből is van a papírpelenka? Kívülről befelé haladva a rétegek: polipropilén, papír, cellulózőrlemény (duzzadó zselével: nátrium-poliakrilát), papír, nedvességzáró polietilén fólia. Ezen kívül tartalmaz még ragasztót és gumit. A cellulóztartalmú nedvszívó réteg gyártása során nagyon sok vizet használnak el, amit erősen elszennyezve kapnak vissza. Ráadásul ezt is klórral fehérítik, ez a művelet pedig dioxin felszabadulásával jár, amely az emberiség történelmének egyik legveszedelmesebb mérge. Tehát nemcsak az "eredmény", hanem a gyártás maga is ökológiai problémát okoz.

Az orvosoknak a használattal kapcsolatban is vannak fenntartásaik. Felhívták a figyelmet olyan tényekre, amelyeket a reklámok elferdítve közöltek: tudniillik a baba egész alsóteste hosszú órákon át "üvegházban" van. Itt folyamatos a meleg, a nedvesség(!!!), a levegőtlenség, ami ideális táptalaja a gombáknak, baktériumoknak. Ezen kívül a gyermek ürüléke több száz féle vírust tartalmaz. A székletben lévő vírusok több hétig fertőző képesek. Ez a szeméttelepeken kóborló állatok által fertőzéseket okozhat.

Miért jó a textil?

A textilpelenkák is modernizálódtak, kényelmesebbek és nagyobb nedvszívásúak lettek. pelusosMosásuk pedig az automata mosógépekkel nem, vagy alig jelent többletmunkát. A textilpelenka nem növeli a kommunális hulladék mennyiségét - akár a háztartásban mossák, akár a pelenkamosó-szolgálatok végzik a tisztítást.

A textilpelenkák biztosítják a bőr szellőzését. A modern textil nadrágpelenkákhoz kifejlesztett vízzáró külsők, olyan anyagból készülnek, amely vízzáró, de egyben szellőző is. A belső pedig nagy teherbírású flanel, a flanel-rétegek között poliészter nedvszívó mag helyezkedik el, amely a nedvesség nagy részét távol tartja. A bőr nedves textíliával történő érintkezése pedig nem okoz olyan problémákat, mint amelyek az eldobható pelenkáknál merülnek fel. A megfelelő gyakoriságú pelenkacserével megelőzhető, hogy a baba bőre nedves legyen. A textil nadrágpelenkáknál, nagyobb nedvszívásuk miatt ez a nedvesség is a minimumra csökken.

Természetes anyag érintkezik tehát a bőrrel. Nincs szó befülledésről, hiszen ez a pelenka szellőzik. A mosható pelenka több babát is kiszolgál egymás után, vagyis nem termelődik több tonna fekáliával szennyezett hulladék.

A mosható nadrágpelenkák gazdaságosak

A mosható nadrágpelenkák használatával kb. 10-15 havi eldobható pelenka költségéből megoldható a pelenkázás. Beleszámítva az áram, a mosás költségeit. Míg eldobható pelenkára a minőségtől függően kb. havi 6-8 ezer forintot költenek a szülők, és kiadásként szerepel a szemétszállítási díj is, addig még a legdrágább mosható pelenka és valamennyi költsége (mosás, tisztítószer, áram, egyéb "tartozékok") legfelebb 100-120 ezer forint az egész pelenkázós korszakra, azaz kb. 27-30 hónapra vetítve.

Nem olyan bonyolultSokan meglepődnek, amikor elkezdik használni a mosható nadrágpelenkákat, hogy mennyire egyszerű és gyors is lehet a textil pelenkázás. Az automata mosógépek elterjedésével tulajdonképpen csak a mosóport és az öblítőként használt ecetet kell betölteni és elindítani a megfelelő programot. A mosásig pedig enyhén ecetes vagy környezetkímélő fertőtlenítőt tartalmazó vízben tárolhatóak a pelenkák, a szilárd szennyezés eltávolítása után. Tulajdonképpen ugyanannyi időt és energiát fordítunk a pelenkák kidobására, mint az ecetes áztató-vödörbe helyezésére. Vasalni nem szükséges, sőt tilos ezeket a modern pelenkákat. A szárítás pedig napon vagy a lakásban teregetve megoldható (szárítógépet is használhatunk, de ez nem környezet- és pénztárcabarát megoldás). A legjobb fehérítő hatást a levegőn (nem szükséges napos idő) való szárítással érhetjük el.

Saját tapasztalatom szerint összességében két-három naponta kb. 20 perc többletmunkát igényel a mosható pelenka használata (mosógépbe berakás, teregetés, leszedés). Ennyit pedig igazán megtehetünk a környezetünkért.

A mosható pelenkák típusai

Tulajdonképpen két fajtája ismert a mai modern mosható pelenkának.

Az egyik, a külön belső és külső pelenka. Ebben az esetben a belső a tulajdonképpeni pelenka, amelyből kb. 20 db-ot érdemes vennünk. Erre jön még a nedvességzáró külső réteg, a gumibugyi (szintén bőrbarát anyagból készül), amelyből kb. 3-4 garnitúrát kell megvásárolni, de méretenként csak 2-3 db. kell belőle. Előnye, hogy gyorsabban szárad, valamivel olcsóbb megoldás, mint a következőkben részletezett.

A másik típus a "kettő az egyben" pelenka. Ennél a fajtánál a nedvszívó flanel-réteget egybevarrták a vízzáró külső réteggel. Itt csak "egy darabból" áll a pelenka, valóban egy mozdulattal feladható a babára. Viszont nem egy méret szükséges, hanem a baba korától és nagyságától függően összesen 2-3 méretre, méretenként átlagosan 20 darab pelenkára van szükség. Ennek a típusnak az előnye az egyszerűség, a valamivel kisebb "bugyor", és az, hogy később a testvért is lehet ebbe a pelenkába bújtatni. Hátránya, hogy lassabban szárad, és némileg költségesebb ez a típusú pelenkázás.

A pelenkák használata

A pelenkákon kívül szükséges még egy vödör a piszkos pelenkák tárolására, illetve egy eldobható speciális papírrétegre, amely a széklet eltávolítására alkalmas. Ez a papír szintén környezetbarát, gyorsan lebomló anyagból van, és ha nem történt "nagy dolog", akkor még egyszer-kétszer mosható is.

Az említett fedővel rendelkező műanyag vödörbe hideg vizet öntünk, és kb. 10 l vízhez 1 dl. ecetet, vagy környezetkímélő fertőtlenítőt. Ebben "várják" a mosást a pelenkák. A legcélszerűbb 60 fokon mosni, és a környezetbarát mosószer mellé mosószódát használni. Ennek a vízkőoldó hatású, környezetbarát, nagyon olcsó szernek a segítségével tulajdonképpen felére csökken a szükséges mosószer mennyisége. Öblítőnek ahogyan említettem, szintén ecetet használunk, a legjobb szárító és fehérítő hatást pedig a napon érhetjük el.

Forrás: www.babanatura.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja