A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pelus suli

Kókai Kata - 2006-01-05
Örök kérdés, hogyan vegyük egyszerre figyelembe a baba és a környezet érdekeit úgy, hogy közben pénztárcánk tartalma se tűnjön el egy nap alatt.
Pelus suli

Ma már számtalan szemszögből vizsgálhatjuk a pelenkákat; lehet eldobható, vagy mosható, lehet nadrág- vagy textilpelenka, számtalanféle fedőréteggel vagy balzsammal, hogy óvja a picik érzékeny bőrét. Ma legtöbben az eldobható pelenkákat használják, hiszen ezek könnyen cserélhetők, nincs szükség semmilyen külön előkészületre; mosásra, vasalásra. Emellett bizonyos tekintetben olcsóbb, mint a textilpelenka, hiszen a hagyományos pamut pelust állandóan mosni kell, lehetőleg minél kímélőbb mosószerrel, ami plusz költséget jelent. A ma már nagyon népszerű babaúszásnak köszönhetően egy újfajta pelenkatípus is kialakult, ez az úszópelenka, mely nagyszerű találmány babaúszás és strandolás során is.

Főként utazás, rokonlátogatás, vagy hosszabb távollét esetén hasznos az eldobható pelenka, hiszen használata gyors, egyszerű, és ráadásul eldobható. A pelenka célja, hogy minél jobban beszívja a nedvességet, de a baba bőrében se tegyen kárt. Bármilyen pelenkát is válasszon a szülő, fontos, hogy lehetőség szerint időben le legyen cserélve. Törlőkendők esetében sem érdemes a legdrágább, balzsamos változatot választani, hiszen a szappanos vizes lemosás után legtöbben egyébként is használnak babakrémet.


Természetesen minden szülő a legjobbat szeretné megadni gyermekének, de nem mindig a legdrágább a legjobb. Számtalan drága és modern termék tartalmazhat káros anyagokat, ezek listáját a WHO és környezetvédő oldalak közzé teszik. Egyes felmérések szerint egyetlen gyermek összesen 5-6 ezer pelenkát használ el, mely később a szeméttelepekre kerül, ahol bomlástermékeként metán keletkezik. Az eldobható pelenkák külső rétege műanyagból, belső része pedig pamutszerű anyagból áll, melynek belsejében fából nyert nedvszívó anyag található. Maga a pelenkák gyártása is környezeti rombolással jár, s lebomlásuk is károsítja a természetet.

A külső, műanyag réteg mintegy üvegházba zárja a baba testét, s bár biztosítja a meleget, ha már nem tiszta, jó táptalaja lehet a gombáknak és bőrbetegségeknek. Ezért nagyon fontos az eldobható pelenkák megfelelő időnkénti cseréje. Ahhoz, hogy a szülő gyermekét is megóvja, ugyanakkor ne tegye tönkre a környezetet, mely gyermeke további életéhez is elengedhetetlen, kompromisszumra van szükség.

A több tonnányi bomló pelenka, és a kiirtott fák mennyisége is csökkenthető lenne, ha a szülők kompromisszumot kötnének. A textilpelenkák, illetve a mosható nadrágpelenkák is megoldást jelenthetnének. A textilpelenka otthoni használata, főleg nyáron, megelőzhetné a baba bőrének irritációját, és csökkentené a természetre káros anyagok mennyiségét is. Utazáskor, hosszabb távollét esetén pedig az eldobható pelenkák biztosítanák a kényelmet. Hasonlóképpen meg lehetne kímélni a baba bőrét a fölösleges vegyszerektől, ha legalább otthon a szappanos lemosást, majd egyszerű krémezést választják a szülők a drága, illatosított törlőkendők helyett.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja