A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vekerdy: miért baj, ha egy gyerek nem szobatiszta óvodás korára?

Tóth Nikolett - 2021-09-17
Miért lettek régen másfél évesen szobatiszták a gyerekek?
Vekerdy: miért baj, ha egy gyerek nem szobatiszta óvodás korára?

Régen bevett szokás volt, hogy a kicsiket a kiságy sarkához kötözték a bilin ülve "játékosan", mondván, hogy ezt mindenki így szokta. Ráadásul a textilpelenkák jobban átáztak, és mosni is sokat kellett.

Most, amikor a kényelmes eldobható pelenkák korszakát éljük, valahogy minden másképpen van. Egyenesen aggódunk, ha 2 évesen még nem szobatiszta a kicsi. Miért? Vekerdy Tamás szerint ha nem siettetnénk annyira a dolgokat, a gyerekek teljesen maguktól szobatisztává válnának, pusztán attól, hogy elkezdik utánozni családtagjaikat. Szerinte egyenesen botrányos az is, hogy a magyar óvoda csak akkor veszi fel a gyereket, ha szobatiszta. 
 

Agresszív, ”csak azért is”, ”minél korábban” módszerek

”Magyarországon a szobatisztaság kifejezetten nyomasztó téma, ami gyakran először bír rá szülőket arra, hogy terrorisztikusan lépjenek fel, és ezzel megalapozzanak a gyerekben egy esetleg csak később kicsapó agressziótömeget” – mondja Vekerdy Tamás, aki szerint rettenetes hazai divat az is, hogy az édesanyák gyakran még a hat hónapos babáról is lekapják a pelenkát, és a bili fölé emelik őt; ha kell, akkor szopizás közben is, mondván, hogy látszik rajta, hogy éppen kakil.

És mit látnak az édesanyák a környezetükben? Azt, hogy mindenkinél ez a központi téma. A játszótéren aggódva mesélik egymásnak, hogy éppen hol tartanak a szobatisztaságban, kérdezgetik egymást, hogy mit hogy kellene csinálni. De az idősebb generáció is nyomást gyakorol a szülőkre: a nagymama szidja a gyerekét, hogy az unoka még nem szobatiszta másfél évesen, mondván, hogy régen ez egyáltalán nem így volt.


Kiságy vagy járóka sarkához kötözték a gyereket a bilin ülve

Mert régen hogy volt? A textilpelenkák korszakát éltük. Nem volt mosógép, a nők kézzel mosták, súrolták, főzték a pelenkákat, akár napi 10 darabot is, a többi ruha mellett természetesen. Utána szárították, vasalták. Logikus tehát, hogy az első jelnél elkezdték a szobatisztaságra nevelést. Ki így, ki úgy…

Voltak, akik drasztikusabb eszközökhöz folyamodtak, odakötözték a gyereket - mégha gyengén is - a kiságy vagy a járóka sarkához, a bilin ülve, és nagyon megdicsérték, ha produkált valamit a kicsi.

De más oka is van annak, hogy hamarabb lettek szobatiszták a gyerekek: a textilpelenka hamar átnedvesedett, a gyereket korán elkezdte zavarni, hogy pisis vagy kakis, és megtanulta, hogy szóljon, ha kellemetlen és pelenkát kell cserélni.

Most azt mondják, hogy nagyjából 2-3 éves korára érik meg a gyerek arra, hogy tudja szabályozni a visszatartást és az elengedést, régen mégis általában másfél éves korra minden le volt tudva.

Ne siettessük a bilire vagy Wc-re szoktatást!

bilin ül a kislányFotó: Tóth-Vincze Nikolett

Vekerdy Tamás szerint ha nem siettetnénk a szobatisztaságot, akkor az magától is bekövetkezne, ráadásul nem olyan drasztikus módszerekkel, amelyekkel sokan éltek és élnek. Ő sem a jutalmazást, sem a büntetést nem javasolja, azt mondja, figyeljük meg a természeti népeket: a gyerekek egy idő után elkezdik utánozni a családtagjaikat. Vagyis magától lekerül a pelenka.

Azt ajánlja, hogy

  • nyáron szaladgáljon sokat meztelenül a gyerek
  • ha éppen kakil vagy pisil, akkor hívjuk fel rá a figyelmét: "Anna most pisil"
  • ne siettessük, ne görcsöljünk rá, mert azt a gyerek is megérzi, és akár az ellenkezőjét is elérhetjük vele: hogy elkezdi visszatartani a székletét vagy a vizeletét
  • amíg kéri a pelenkát, addig adjuk rá, ne vegyük el tőle akkor sem, ha például kakilni csak abba szeretne
     

Miért csak a pelenkába hajlandó?

pelenkaMahesh Patel képe a Pixabay-en

Sok szülő panaszkodik, hogy a gyereke csak a pelenkába hajlandó kakilni, mindig kéri, ha kell neki. Vajon meddig normális ez, kell-e egyáltalán aggódni?

”Egy: nagyon ritka esetben látunk 14-21 éves embereket, akik pelusba kakilnak – úgyszólván soha, ha egyébként jól vannak. Kettő: tudomásul kell venni, hogy ha azt mondja egy gyerek, hogy kérem a pelust, kakilni akarok – akkor ő szobatiszta! Mert a szobatisztaság lényege: tudom, hogy kakilnom kell, vissza tudom tartani addig, amíg nem ülök a vécén vagy nem adják rám a pelust. Tehát én magam szabályozom, figyelek rá. Ez a szobatisztaság.”


Nem baj, ha ovis korára sem szobatiszta

A pszichológus szerint nyugodtan adjuk oda a pelenkát a gyereknek addig, amíg kéri. Igen, még akkor is, amikor már óvodás.

”A magyar óvoda csak akkor veszi fel a gyereket, ha szobatiszta… Vajon miért? Angliában van egy külön polc az óvodában, ahol a szülők tárolják a pelenkát, hogy rá tudják adni a gyerekre, ha szükséges, és ezt mindenki teljesen normálisnak tartja.”

Indexkép: Tóth-Vincze Nikolett

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja