A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A verbális bántalmazás is bántalmazás - Így készítsd fel a gyermeked az iskolai csúfolódás kezelésére

Kovács Ildikó - 2021-09-08
Szeptember első hetei számos izgalmakat tartogatnak a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt. Az iskolai, óvodai környezetbe való visszaszokás konfliktusokat szülhet, melyek lehetnek verbális és fizikális jellegűek is. Kovács Ildikó önvédelmi szakértő szerint a csúfolódás kezeléséhez éppúgy szükség van önvédelmi ismeretekre, mint a hétköznapi konfliktusok kezeléséhez, illetve megelőzéséhez.
A verbális bántalmazás is bántalmazás - Így készítsd fel a gyermeked az iskolai csúfolódás kezelésére

Hierarchiaharc és behódoltatás

„Amikor a gyerekek egy nagyobb közösségbe kerülnek, csakhamar azon kaphatják magukat, hogy egy hierarchia-harc közepén vannak. Ekkor a külső szemlélő számára is egyértelműen kirajzolódik, hogy kik a dominánsabbak, ki az, aki nem fog konfrontálódni és ki az, aki vezető pozícióba akar kerülni” – magyarázza a szakértő, hozzátéve, a domináns és a konfrontációt kerülő gyerekek között éppúgy felütheti a fejét a csúfolódás, mint két olyan gyermek esetében, akik a csapat vezetőivé kívánnak válni.

Úgy véli, a szóbeli agresszivitás célja az, hogy az egyik gyermek behódoltassa a másikat, könnyebben kerülnek célkeresztbe a visszahúzódó, csendes gyerekek. Rendkívül fontos azonban, hogy mind a szülők, mind pedig a pedagógusok komolyan foglalkozzanak ezzel a problémával, ugyanis a gyerekek a csúfolódások által olyan mély sebeket szerezhetnek, amelyek akár életük végéig is kísérthetik őket.

Iskolai csúfolódás


Lepereg, vagy bevésődik az emlékezetbe

„Fontos azonban, hogy lássuk: ha erős önbizalma van a gyereknek, a csúfolódás és a piszkálás lepereg róla. Éppen ezért a legfontosabb feladatuk a szülőknek az, hogy megerősítsék a gyermek saját magába vetett hitét. Nem árt azonban néha a szituációk mögé is nézni, a csipkelődés mögött ugyanis gyakran rosszul sikerült viccelődések, nem pedig szándékos verbális bántalmazás áll” - hangsúlyozza Kovács Ildikó.

A szakértő szerint érdemes öt dologra odafigyelnie a gyermeknek, hogy jó eséllyel meg tudja előzni, illetve kezelni tudja a csúfolódásokat.

1. Mindig álljon határozottan, stabilan. Mutasson magabiztosságot szóban és fizikálisan is.

2. Ha a verbális bántalmazás lökdösődésbe megy át, tartsa magát stabilan, ha elesik, azonnal álljon fel!

3. Ha elveszik valamijét, vegye vissza! Kommunikáljon szavakkal is, legyen határozott, hangos.

4. Állítsa fel a határokat, egyértelműsítse a testbeszédével és a szóhasználatával is, hogy vele ezt nem lehet megtenni!

5. Minden esetben mesélje el a szülőnek és a pedagógusnak is, mi történt vele, hogy ő is felfigyelhessen a hasonló helyzetekre, valamint időben be tudjon avatkozni!

+1. Fontos, hogy felhívjuk a gyermekünk figyelmét arra, hogy ha ő lát hasonló esetet, váljon védelmezővé, álljon ki amellett a társa mellett, akit bántanak és jelezze a környezetének a problémát.

Kovács Ildikó


Kovács Ildikó
Önvédelmi szakértő

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/947-71-42
E-mail: kovacsildiko@onvedelemoktatas.hu
Honlap: http://www.onvedelemoktatas.hu/
http://www.kovacsildiko.com/
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja