SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Mitől lehet hasfájós a baba? A csecsemőkori hasfájás okai és a fájdalom enyhítése

- 2018-01-26
A hasfájás csecsemőkorban viszonylag gyakori probléma, amely egészen korán, már pár hetes korban kezdődhet, azonban többnyire spontán rendeződő állapot. Nézzük, mitől lehet hasfájós a baba.
Mitől lehet hasfájós a baba? A csecsemőkori hasfájás okai és a fájdalom enyhítése


Mitől lehet hasfájós a baba?


A hasfájás okai

Az esetek megközelítőleg felében a csecsemők három hónapos korára a tünetek többnyire megszűnnek, melyhez az emésztőrendszer kellő fejlettségének elérése is hozzájárul. Fontos szempont a csecsemő érzelmi fejlődésének folyamata is, amelynek szerepe van a külvilág ingereihez való alkalmazkodás kialakulásában. A hasi fájdalom szinte bármilyen betegség velejárója lehet, azonban az esetek közel 90 százalékában nem áll szervi elváltozás a tünetek hátterében, azaz a probléma funkcionális eredetű.

A szülők gyakran tapasztalják, hogy gyermekük többet sír, hanyatt fekvő helyzetben lábait többször felhúzza, sokszor összegörnyed, hasa felpuffad vagy a megszokottnál keményebb tapintatú. Sok esetben a baba nyugtalanul alszik és nehezebben táplálható. Előfordul, hogy gyakorta és sokat „pukizik”, közben nyöszörög, nehezen könnyebbül meg. A jelenségnek számos oka lehet.

A hasfájás kialakulásának hátterében egyrészt a zsigeri szervek falának feszülése állhat, melyre jó példa a túletetés.

A csecsemő, ha mohón eszik, hajlamos nagy mennyiségű levegő lenyelésére az elfogyasztott táplálék mellett, ilyenkor a gyomor feszülése hasfájás, sírás, nyugtalanság formájában mutatkozik meg. Ha a levegő eltávozik, csökken a gyomorfal feszülése, így a fájdalom, kellemetlen érzés is megszűnik, emiatt fontos, hogy étkezés után „büfiztessük” meg a csecsemőt. A különösen mohón evő babáknál étkezés közben –azt rövid időre megszakítva - is sort keríthetünk rá. Hasonló mechanizmus alapján okoz hasi fájdalmat a nagy mennyiségű bélgázképződés is.

Hasfájást okozhat a zsigeri szervek fokozott mozgása is, amelyre példa a fertőzéses eredetű hasmenés.

A fertőzések megelőzése miatt bír nagy jelentőséggel a higiénés rendszabályok betartása, a tápszerek, illetve későbbiekben az ételek gondos elkészítése. A fokozott bélműködés a belek kólikaszerű-görcsös jellegű fájdalmában nyilvánul meg, ennek hátterében a bélfal feszülése, húzódása áll. A kóros tünet megszűnése a bélműködés normalizálódásától várható. Lázzal kísért fertőzéses eredetű betegségeknél a beleket kísérő nyirokcsomók megnagyobbodása a bélfal vonaglásával fájdalmat válthat ki a bél hullámszerű mozgása során. Ezt a betegséget már csak azért is érdemes megjegyezni, mert a jelentkező fájdalom kísértetiesen hasonlíthat a vakbélgyulladás fájdalmához.


Hasfájás az anyatej miatt

Fontos megjegyezni, hogy a szoptató anyának érdemes odafigyelnie a megfelelő táplálkozásra.

Számos gyógyszer, vegyszer, fűszer, kávé, tea, nikotin, alkohol is kiválasztódik az anyatejjel, melyek a csecsemőre is hatással lehetnek, melyek akár betegség tüneteit is mutathatják. Ilyenkor kifejezett nyűgösséget, hasi puffadást, táplálási és székletürítési problémákat, fájdalomra utaló magatartást tapasztalhatnak a szülők.
A csecsemők gyakran érzékenyek a bab-, káposzta-, hagymafélékre. Érdemes szem előtt tartani, hogy bizonyos ételek allergizáló hatásúak lehetnek, például a tehéntej, tojás.

Tudj meg mindent a hozzátáplálásról: Hozzátáplálási kisokos - minden, amit a baba etetéséről tudnod kell

Az anyatej a legmegfelelőbb táplálék 6 hónapos korig, azonban előfordulhat, hogy az anyatejben lévő tejcukrot a csecsemő cukorbontó enzimje nem képes lebontani.

Ezt nevezzük laktóz-érzékenységnek, mely a tejcukor tartalmú étrend fogyasztását követően típusosan 30-120 perccel hasfájás, haspuffadás, hasmenés formájában jelentkezik.
Leggyakrabban antibiotikum szedése után alakul ki átmenetileg, ugyanis a laktáz enzim kifejezetten sérülékeny, és előfordul, hogy feladatát átmenetileg nem tudja ellátni. A tejcukor erjedése során különböző gázok szabadulnak fel, amelyek feszítik a bélfalat, és ez okozza a tüneteket. Ilyen esetekben gyakori a görcsös hasi fájdalom, hígabb, vizesebb széklet.
Létezik a laktóz intoleranciának veleszületett formája is, amely során az enzim nem működik megfelelően vagy hiányzik. Egyre gyakoribbá válik a fruktóz vagy gyümölcscukor nem megfelelő felszívódása, ami hasonló tünetekkel jár. Az ételallergiák többségét azonban a tehéntej fehérje allergia okozza, amely jelentkezhet már a kizárólagos anyatejes táplálás ideje alatt, ha az anya fogyaszt tejet, tejterméket. A tünetek leggyakrabban az elválasztást követően, a növekvő tehéntej- és tejtermékbevitel kapcsán lépnek fel, amit általában ekcéma, hasfájás, hasmenés, haspuffadás, nyálkás székletürítés jellemez.

Olvasd el ezt is: Mikor adhatunk tehéntejet a kisbabának?


Mit tegyünk, ha fáj a baba hasa?

A csecsemő hasi fájdalmát több módszerrel enyhíthetjük.

  • Egyrészt a baba hasának masszázsával, mely során a fájós pocakot az óramutató járásával megegyező irányban, körkörös mozdulatokkal simogatjuk. Ezen kívül a csecsemő tornáztatása is alkalmas módszer, ilyenkor hanyatt fekvő helyzetben a baba lábait térdben behajlítjuk, és finoman nyomjuk a hasa felé.
  • Hasznos továbbá a hasra helyezett meleg borogatás az izmokat ellazító hatása miatt. Ehhez használhatunk felmelegített textil pelenkát, törölközőt, sálat, esetleg vízben melegíthető géllel töltött párnát is. A meleg fürdő is jótékony, nyugtató hatással bír.
  • Fontos a csecsemő számára kényelmes etetési testhelyzet. Görnyedten fárasztóbb is az evés, és akár több levegőt is nyelhet, ezáltal gyomra feszülni fog.
  • kiságy feji részének megemelése is hasznos lehet, mivel így könnyebben „kibüfizheti” a baba a felgyülemlett levegő buborékokat.
  • megfelelő, ortopédiailag helyes hordozóeszközzel való hordozás is egy alternatíva a fájdalom enyhítésére, mivel az anya közelsége, melegsége nyugtató hatással bír a csecsemő számára, valamint a függőleges testhelyzet során a gázok könnyebben távoznak.
  • A gyógyszertárakban, gyógynövényboltokban számos vény nélkül kapható gyógytea áll rendelkezésünkre, mint például az édeskömény és ánizs tea, valamint többféle végbélkúpból, cseppből, gyógyszerből is válogathatunk a patikákban. Alkalmazásuk előtt azonban mindenképpen javasolt kikérni a gyermekorvos tanácsát.

Nagyobb baj feltehetően addig nincs, míg a csecsemő megfelelő ütemben fejlődik, hetente legalább 15 dkg-ot gyarapszik, nem hány, maximum egy-egy alkalommal bukik, főleg etetés kapcsán „büfiztetéskor”, valamint a széklet és vizelet ürítése normális.

Természetesen minden csecsemő önálló egyéniség, de orvoshoz fordulni akkor érdemes, ha a baba viselkedése megváltozik a megszokotthoz képest: nyugtalanabbá válik, gyakrabban, élesebben, keservesen sír, többet bukik vagy hány, esetleg a székletének állaga, mennyisége, a székletürítés gyakorisága megváltozik vagy vér látható benne.

Olvasd el ezt is: Babaszéklet: Mi számít normálisnak és mi nem?

Érdemes megfigyelni a csecsemő mozgását is, ha lábait gyakrabban húzza hasához, erőlködik, mindenképpen forduljunk háziorvosunkhoz, aki megvizsgálja a gyermeket, szaktanáccsal látja el a szülőket, és szükség esetén továbbirányít a megfelelő szakorvoshoz, aki kizárja a sürgős beavatkozást igénylő kórképeket, mint a bélelzáródás-, csavarodás-, elhalás, sérv kizáródás, bélbetüremkedés.

Szerző: dr. Martonosi Ágnes Rita

Az oldalunkon található cikkek segítik az online betegfelvilágosítást, a hiteles, szakmailag megalapozott információszerzést, azonban nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot.

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Forrás: GyógyHírek
Fotó: StockSnap / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja