SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pihentető alvás titka

Családinet [cikkei] - 2010-05-17
Mindkettőtök egészsége érdekében fontos, hogy a gyerek eleget pihenjen. Íme néhány tipp, hogy gyermeked mélyen aludjon.
A pihentető alvás titka

Hány óra alvásra van szükségük?
Bár minden gyermek alvásigénye más és más, az Amerikai Alvásmedicina Akadémia általános irányelvei segítségével megtudhatod, hogy naponta körülbelül hány órát kellene aludnia (beleértve a napözbeni alvást is).
Csecsemők: (3-11 hónapos korig): 14-15 óra
Kisgyerekek: 12-14 óra
Ovisok: 11-13 óra
Iskolás gyerekek: 10-11 óra

Már korán ki kell alakitani az alvási szokásokat
4 hónapos koráig a kisbaba főleg éjjel alszik, emellett napközben háromszor. Ez a legtökéletesebb időszak az alvás rendszerének kialakítására - mondja egy  alvásspecialista gyermekorvos. „A csecsemőknek és a gyerekeknek szükségük van az állandóságra, ezért alakítsunk ki valamilyen napirendet, adott pihenő- és alvásidőpontokkal. Az is nagyon fontos, hogy akkor fektessük le a gyereket, ha álmos, és ne akkor, mikor már elaludt. A kisbabáknak meg kell tanulniuk egyedül elaludni, ezáltal nem fog az elalvás a Te jelenlétedtől függni”.

Készíts tervet
Olyan dolgokat csináljatok a lefektetés előtt, ami egyértelműen jelzi a gyermek számára, hogy közeleg a lefekvés ideje. Sok szülő a következő három dolgot teszi: fürdés, mesék és cumisüveg. Ugyanezt a sorrendet követheted idősebb gyerek esetén is (a cumisüveget leszámitva természetesen) - mindaddig, amíg ezek a tevékenységek megnyugtatják a gyermeket és ráhangolják őt az alvásra.

Alakíts ki megnyugtató környezetet
Csakúgy, mint a felnőtteknek, a gyerekeknek is szükségük van egy csendes, nyugodt alvóhelyre. Bizonyosodj meg róla, hogy gyermeked ágyában/kiságáyban kényelmes a matrac és hogy kellemes a szoba hőmérséklete. A szobában nem kell éjszaka koromsötétnek lenni - ha gyermeked nyugodtabb éjszakai fénynél, akkor kapcsoljuk fel!

Tele pocak = Nyugodt alvás
Természetesen ha kisbabádnak tele a pocakja, jobban és tovább is fog aludni. Amikor egy kisbabát próbálunk elaltatni, legjobb, ha megszoptatjuk vagy cumisüvegből megetetjük, mielőtt letesszük aludni. Nagyobb gyerekek esetén figyeljünk rá, mit adunk nekik enni elalvás előtt! Délután 3 óra után már ne kapjanak a gyerekek se gyümölcslevet, sem édességet.

Korlátozzuk a szórakozásra szánt időt!
A kétéves és ennél idősebb gyerekeknél gyakori, hogy nehezen csillapodnak le estére, ezért próbáljuk meg 30 perccel előbb behúzni a fékeket. Ez azt jelenti, hogy kapcsoljuk ki a TV-t és csökkentsük a fizikai aktivitást, ehelyett koncentráljunk sokkal pihentetőbb dolgokra, mint például valamilyen nyugtató zene hallgatása.  Ilyenkor üljünk le a gyerekekkel és csendben beszéljük meg, kivel mi történt aznap és mik a tervek másnapra. Ezek után közösen mondjunk el egy imát a családjukért (ha nem vagytok hívők, akkor egy tanulságos, de könnyed mese is remek lezáráse a napnak), majd irány az ágy.

Fontos napközben aludni!
Sok szülő azt hiszi, hogy ha gyermeke nem alszik napközben, akkor azt majd „behozza” az éjszaka során. Ez nem így van. A rossz délutáni alvás általában rossz ájszakai alváshoz vezet. Egy nyűgös és kimerült  gyerek nagyon nehezen fog elaludni és az éjszaka során többször is fel fog kelni. Azt tanácsoljuk, hogy a gyerek legalább naponta egyszer aludjon hosszabb ideig a kiságyában vagy ágyában - ne az autóülésben, vagy a babakocsiban! Ezzel minden bizonnyal elegendő pihenést biztosítunk számára.

A lefektetés ne legyen feszült hangulatú!
Soha ne mondd a gyereknek „Menj aludni”. Figyelj oda, hogy fogalmazol: ha a gyermeked túl aktív, vagy alvási nehézségekkel küzd, számára egy ilyen felszólítás olyan lehet, mint egy parancs, ami viszont szorongást kelthet benne. Az alvóidőt nevezd csendes pihenőnek. A lefekvést hívd úgy, hogy éjszakai pihenés. A gyerekek jobban fognak reagálni, ha nem fogalmazol túl szigorúan, kicsit finomabban figyelmezteted őket arra, hogy ideje aludni menni.

Legyél következetes!
Nagyon egyszerű: ha folyamatosan változtatgatod, hogy mikor alszik a gyerek, nehezen fogod rávenni napközben az alvásra, és nehezen fogja átaludni az éjszakát. Eltekintve a különleges alkalmaktól (születésnap, nyaralás) figyelj oda a gyerek napirendjére, és a sajátodat igazítsd hozzá. Az egészséges alvási szokások kialakítása hosszútávon a saját- és gyermeked érdeke is.

Fotó: Donnie Ray Jones / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja