A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hason fekvés - A mozgásfejlődés mérföldkövei 2. rész

Kulcsár-Domján Rita - szabadságon [cikkei] - 2015-11-23
Konduktorként, már a főiskola (Pető Főiskola) első évében megtanultuk, mikor, milyen fontos mozgáselemeket tanul meg, sajátít el és gyakorol a gyermek. Ez a váz. Az alap. Amelyhez hasonlítunk, amelyre építünk.
Hason fekvés - A mozgásfejlődés mérföldkövei 2. rész

Hason fekvés

Ez az egyszerűnek tűnő állapot mindennek az alapja, s nem is olyan egyszerű…

Minél korábban kezdjük a pocakon töltött időt, annál sikeresebb lehet a későbbi mozgásfejlődés. De törekedjünk itt is a fokozatosságra! Kezdetben néhány percig (akár születés után egy két héttel), majd 3 hónapos korra elérhetjük a fél órát is (többet is, de ez legyen a minimum)!

Elöljáróban leszögezhetjük ez egy cseppet sem fájdalmas testhelyzet, de nem minden baba szereti. Ettől még ne menjen el a kedvünk, s gyakoroltassuk rendületlen. Ő is és mi is belejövünk majd! A kezdeti rosszkedv enyhülni fog, viszont ha kihagyjuk, nagyon sok mindent veszít(het)ünk, s több gondunk lesz/lehet a jövőben. 

Miért fontos?

- Ahhoz, hogy a baba megfelelően, biztosan tartsa a fejét, szükséges a nyak, a váll, hát izmainak fejlődése.

- Ahhoz, hogy ezek az izmok alakuljanak, erősödjenek, a hason fekvés ad lehetőséget, valamint ebben a pozícióban kezdődhet a gerincoszlop átalakulása (a születési C görbületből az S görbületbe történő folyamatos változás), fejlődése is.

- Azok a gyerekek, akik rendszeresen időt töltenek a pocakjukon, könnyebben indul be a gurulás, kúszás is (ami manapság kimarad sok esetben, s csak később okoz(hat) gondot, más területen).

Mikor?

Illesszük bele a napirendbe, mint a pelenkázást, fürdetést, vagy játékot. (Például pelenkázás, vagy szundi után. De mindenkinek más a napirendje, szokásrendszere.)

Hol?

Pelenkázón, ágyon, földön - szőnyegen, pléden -. Soha, semmilyen körülmények között ne hagyd magára - egy pillanatra se - a babádat olyan helyen ahonnan le tud esni, inkább tedd le a földre, járókába, ha ki kell szaladnod valamiért valahova!

Ne feledjük, a hason alvás nem egyenlő a pocakon eltöltött idővel!

Játékos testhelyzetek a mosolygós fejlődésért!

- Feküdjön az anya/apa a kanapéra, földre, támassza meg felső testét (fal, labda, karfa…), tartsa a babát a hasán (hát, has, nyak simogatás, masszázs, éneklés, pisze játék, beszélgetés… 3 hónapos kortól fejemelgetés, körbenézelődés – persze mindezt megélhetjük korábban is. De ez az időpont már elvárhatja ezt mozgást.)

- Mikor a hasán fekszik a baba, feküdjünk le mi is vele szemben, így az ő szemmagasságába kerül az arcunk, ami az egyik legjobb motiváció a babáknak. Mosolyogjunk, beszéljünk hozzá, zörgessünk tárgyakat előtte egyik oldalról a másikra és vissza mozgatva azokat.

- Üljön le az Anyuka/Apuka pl. egy székre. Tegye keresztbe lábain a kis lurkót. A baba karjai/felsőteste alatt lévő lábunkat emeljük meg egy kicsit, vagy lépjünk fel egy lexikonra. A csípőjénél tartsuk a babát!

- Alkarunkon hordozás. (Mikor sétálunk vele, vagy „szállítjuk” egyik helységből a másikba.) Vannak babák, akik kezdetektől fogva ezt a pozíciót tartják az egyetlen járható útnak, főleg étkezés után (nálunk este 5 – 7-ig volt műsoron). Fektessük a babát az alkarunkra, alátámasztva a csípőt (lábak között tartva a babát), hasat, egészen a vállakig. Mindkét oldalon hordozzunk az szimmetria végett!

- Hason fektetve a babát tegyünk egy kis törülköző gurigát a vállak alá, használjunk játékokat, tükröt! A tükör kitűnő motivációs eszköz a babának! (Erre a testhelyzetre már nem tudtam rávenni :)).

Figyeljünk arra, ha fejét (alváskor-, ébrenlét ideje alatt) sokat fordítja egy irányba, te fordítsd át a másik oldalra! Így nyúlnak-, és erősödnek szimmetrikusan a nyaki izmok.

Az én lányom már nagy cula mindehhez, de szemléltetésnek tökéletes. ;)


Ha szeretnél többet megtudni a babád mozgásfejlődésének mérföldköveiről, olvasd el a cikk többi részét is:
 
Kulcsár-Domján Rita - szabadságon


Kulcsár-Domján Rita - szabadságon
Konduktor-tanító, pedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/628-60-02
E-mail: konduktivrehabilitacio@gmail.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja