SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hozzátáplálás tudatosabban

Kissné Duró Ágota [cikkei] - 2020-12-07
Egy gyermek érkezésekor sok kérdés fordul meg az anyukák fejében. És nagyon sok mindenre nagyon eltérő válaszokat találnak az interneten, a védőnőnél, a gyermekorvosnál vagy a saját anyukájuknál. Az egyik fő téma a hozzátáplálás. Mikor kezdjük? Mivel kezdjük? Mit adjunk a gyermeknek?

Sajnos azt tapasztalhatjuk, hogy hiába mondja például a WHO (Egészségügyi Világszervezet), hogy 6 hónapig kizárólag anyatejjel (vagy ennek hiányában tápszerrel) tápláljuk a gyermekünket, sok gyermekorvos, vagy védőnő a mai napig ajánlja, hogy kezdjük már meg 4 hónapos korban.

De akármikor is kezdjük, az általában elmondható, hogy a legtöbb anyuka nagy gonddal választja ki az első almát, krumplit, bármit, amit elkészít gyermekének. Vagy az első előre csomagolt pürét, amit a gyermeke el fog fogyasztani. Az első hetekben szinte biztos, hogy csak zöldséget, gyümölcsöt, esetleg csirkehúst kap a gyermek – azt is gondosan válogatva és előkészítve.

Aztán a gyermek növekszik, egyre többet és többször kér, és az anyukák sokszor váltanak. Kézbe veszik a „jól megszokott” babapiskótát, a túrós desszertet, a mackós piskótát, belereszelik a háztartási kekszet az almába. Egyre többször nyúlnak az előre csomagolt édességhez, mert a gyermek éhes, kell valami tízóraira, és amúgy is – mi is ezt kaptuk gyerekként. Azt sajnos nagyon kevesen nézik meg, hogy miket is adnak annak a - még alig kifejlett - emésztőrendszernek.

Cukor, guargumi, tartósítószerek, xantángumi, és társaik. Megannyi olyan összetevő, amire egy felnőtt szervezetnek sincs semmi szüksége. Nemhogy egy alig pár hónapos vagy éves gyermeknek.

Persze, mi is ezen nőttünk fel és semmi bajunk. Örüljünk neki! De tekinthetünk a gyermek érkezésére úgy is, mint egy új kezdetre a saját életünkben is. Egy új élet, amiben mi is odafigyelünk arra, hogy mit eszünk. A legjobbat akarjuk a gyermekünknek, és mivel sokáig szeretnénk vele lenni, így magunknak is.

 Ez tényleg csak odafigyelés kérdése. Még ha nem is teljes kiőrlésű, vagy teljes értékű gabonából készült terméket készítünk, (egy éves kor alatt egyébként sem ajánlják), akkor is sokkal egészségesebb egy otthon, pár összetevőből elkészített étel, süti, nassolnivaló, mint szinte bármelyik előre csomagolt. És így árban tulajdonképpen lehet, hogy jobban jövünk ki. Persze ha az anyuka tudatosan keres, ma már lehet találni olyan pékségeket, akik tényleg abból a pár összetevőből készítik a kenyeret, amiből kell, vagy kézműveseket, akik a nassolnivalókat nem kavarják össze ízfokozókkal, de ezek általában tényleg lényegesen drágábbak, mint például az otthon készített.

Természetesen az idő az, amivel leginkább gazdálkodni kell. És az tényleg nem egyszerű egy, két vagy akár több gyermek mellett sem. De a sütés-főzés lehet közös móka. Vagy este, miután a gyermek elaludt, elő lehet készülni a másnapi menüre, hogy akkor már tényleg csak pár perc legyen, amit foglalkozni kell vele. Külön lépésekre is lehet bontani egy sütést/főzést, és akkor persze hosszabb idő alatt, de ugyanúgy elkészül a finomság.

Nem egyszerű. Gondolkodást, elszántságot, és időt igényel. De amellett, hogy a legjobbat adjuk a gyermekünknek, mi is hasznot húzhatunk belőle. Sok anyuka küzd a kilókkal szülés után - erre is megoldás lehet, ha nem az előre csomagolt élelmiszereket választja, hanem egészségtudatosabban készíti az ételeit. De megannyi betegségnek is elejét lehet venni, ha odafigyelünk arra, hogy mit eszünk és iszunk.

Olvasd el a másik 2 részt is!

Hozzátáplálás tudatosabban 2.

Hozzátáplálás tudatosabban 3.

Valamint ezeket a cikkeinket: 

Hozzátáplálás: A leggyakoribb táplálási hibák, amiket a szülő elkövethet a baba etetése során

10 dolog, amire fel kell készülnöd, amikor megkezded a hozzátáplálást

Hozzátáplálás és babareceptek- a legfontosabb tudnivalók a baba etetéséről

Mi az a BLW?- A védőnő tanácsai az igény szerinti hozzátáplálásról

 

Fotó: Yan Krukov-tól a pexels.com-on

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Sokkoló eredményt hozott az agyevő amőba miatt vett vízminták vizsgálata

Az agyevő amőba által okozott fertőzéssel kapcsolatban Párkány Vadas strandfürdőjében a hatóságok szerint a mintavételek több mint háromnegyedében találtak amőbát.

Ha ilyen popcornt vettél, ne fogyaszd el, rákkeltő lehet!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!

35 évig hordta a testében a megkövesedett magzatot - döbbenetes felfedezés egy 73 éves nőnél

Egy ritka és sokkoló orvosi eset kapcsán derült fény arra, hogy egy 73 éves algériai nő 35 éven át hordozott a hasüregében egy elhalt, megkövesedett magzatot - anélkül, hogy tudott volna róla. A "kőgyermek" esete nemcsak megdöbbentő, de bepillantást enged a női test elképesztő alkalmazkodóképességébe is.

Hogyan érinti a kánikula a szívet, a szívbetegeket?

A kánikulában sokan érezhetik kimerültnek magukat, az sem ritka, hogy ájulásközeli állapotot okoz a forróság. Azonban, akik mellkasi fájdalmat, légszomjat, gyors, esetleg szabálytalan pulzust érzékelnek, feltétlenül forduljanak orvoshoz. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont - Prima Medica kardiológusa arra is felhívta a figyelmet, hogy szívbetegek, idősek és krónikus betegséggel élők hogyan óvhatják a szívüket a kánikulában.

Két űrbeli kutatásban vesz részt a Semmelweis Egyetem

25 tudományos kutatást visz a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére Kapu Tibor, a magyar kutatóűrhajós kéthetes küldetéséhez, ebből kettőt a Semmelweis Egyetem kutatói kezdeményeztek. A tudományos programba bekerült az űrutazás során fellépő egészségügyi - kardiovaszkuláris és egyensúlyszervi - problémák telemedicinás kísérlete és egy nanoszálalapú szemészeti gyógyszerformuláció alkalmazásának vizsgálata is mikrogravitációs körülmények között.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja