SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Segítség, kevés a tejem! 5+1 tejserkentő tipp

Tóth Nikolett [cikkei] - 2020-11-23
Kevés a tejed? Sokat sír a babád, mert éhes? Mielőtt tápszerhez nyúlnál, próbáld ki ezeket a tejserkentő tippeket!
Segítség, kevés a tejem! 5+1 tejserkentő tipp

Képesek vagyunk szoptatni!

Szakemberek szerint a nők 95 százaléka képes szoptatni gyermekét. Ennél azonban jóval kevesebb százalékban szoptatják valóban a kisbabájukat. A kismamák ugyanis gyakran nem kapnak megfelelő segítséget és támogatást, hiányoznak az ismeretek és az önbizalom is kevés. Nem mindenkinek magától értetődő, milyen szoptatási pózok közül választhat és a helyes fejési technika sem megy egyik napról a másikra.


Prolaktinhiány

A prolaktin az anyatej termelődéséért felelős hormon. Az agyalapi mirigyben termelődik, és az a feladata hogy beindítsa és fenntartsa az anyatej termelődését. Így ha keveset állít elő a szervezet, akkor komoly problémák jelentkezhetnek. Ez azonban csak nagyon szűk réteget érint.   

 

Tanácsok, hogy több tejed legyen, jobban menjen a szoptatás

Íme, néhány tanács, ami segít eligazodni az útvesztőben, ha úgy érzed, hogy kevés a tejed vagy nem megy a szoptatás.
 

1.Minél többször tedd mellre!

Az első és legfontosabb, hogy nappal is és éjszaka is minél többször szoptasd az újszülöttet. Szakemberek szerint bármilyen furcsának is hangzik, ha a baba nem lakik jól teljesen az első pár napban, az nem árt neki. Sőt. Ha éhes, akkor gyakrabban szeretne szopizni, ilyenkor erősebben is szív és ezzel saját maga serkenti a tejtermelést.

Ha úgy érzed, hogy már evett és csak ,,cumizik” a melleden, ne vedd le róla. Egyrészt ilyenkor tovább stimulálja a mellbimbódat, ami ugyancsak fokozza a tejtermelést. Másrészt a csecsemők számára az anyamell nem csupán a táplálékot jelenti, hanem egyfajta lelki megnyugvást is, az első időkben ott érzi magát a legjobban, érzi az édesanyja puha, meleg bőrét és annak illatát. Ráadásul az is tévhit, hogyha túl sokáig szopizik, akkor feláztatja a mellbimbót. Ha viszont túl rövid ideig tartod őt a melleden, akkor előfordulhat, hogy sírni kezd. Ilyenkor nem azért sír, mert éhes, hanem mert az édesanyja közelsége hiányzik neki. Sok anyuka azzal rontja el, hogy félreértelmezi a jeleket és elkezd pótlást adni a gyerekének. Ilyenkor a baba szinte túltelítődik, sokáig nem lesz éhes, így szopizni is ritkábban szeretne majd. Ezáltal pedig egyre csökken az anyatej mennyisége, a végén pedig el is apadhat.


2. Szoptatási pózok

Sokat segíthet az is, ha változtatsz a testhelyzeteteken. Ha például eddig hónaljtartásban szoptattál, akkor próbáld ki a lovagló, vagy úgynevezett ,,lógatós” pózt. Ezekkel a pózokkal olyan helyekről is ki tud ürülni a tej, amiket más pózzal nem tudna kiszívni a kisbabád.

 

3. Fejjünk! De hogyan? Hányszor? És mivel?

Természetesen vannak olyan anyukák, akik az első naptól kezdve szinte korlátlan mennyiségű anyatej termelésére képesek. Az anyatejük annyira sok is lehet, hogy ebből még más babáknak is bőven jut. Nekik is érdemes fejniük, hogy a túl sok, pangó tejtől ne gyulladjon be a mellük. A lefejt tejet hűtőben 24 óráig, mélyhűtőben pedig 6 hónapig tárolhatod, steril tejtároló zacskóban. Így ha beteg leszel, vagy nem tudsz a babáddal lenni, bárki meg tudja őt etetni majd.

De mi a helyzet azokkal az anyukákkal, akiknek nehezen indul be a tejtermelésük? Szakemberek az első 8-10 hétben azt javasolják, hogy minden szoptatás után fejjünk. Ezáltal ugyanis növelhető az anyatej mennyisége és a folyamatos tejtermelés is fenntartható.

Mindig azt a mellet kell kiüríteni, amelyikből a baba szopizott. Szoptatás után 10-15 perc fejés javasolt, kézi vagy elektromos mellszívóval. Nagyon óvatosan használd ezeket a gépeket és a fejés ne legyen több 15 percnél. Ha ugyanis nem szakszerűen csinálod, könnyen begyulladhat a melled.

Régen nagy divat volt úgynevezett ,,fejőnők” segítségét kérni, akik alaposan és kellő szakértelemmel át tudják masszírozni és speciálisan fejni a melleket. A fejőnők még olyanoknak is tudnak segíteni, akiknek pár hónap alatt elapadna a tejük.


4.Tejserkentő ételek és italok

Léteznek különféle szoptatós teák is, amikkel érdemes próbálkozni. Az ételek közül a dió, kesudió és mandula azok, amelyek nemcsak a tej mennyiségére, hanem annak összetételére is jótékony hatással vannak. Naponta egy-két marék dió elfogyasztása javasolt, főleg az első egy hónapban.

Egyes nézetek szerint a madártejnek és a sörnek is tejserkentő hatása van.

Ajánlott sok folyadékot fogyasztani, de azt sem kell túlzásba vinni, 3 liter elegendő. A folyadékbevitel harmadát valamilyen leves tegye ki, amíg tart a szoptatás. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen a szoptatáshoz.


5.Gyógynövények

Az édeskömény, az ánizs és a citromfű is serkenthetik a tejtermelést.


+1 Pihenés

A pihenés legalább annyira fontos, mint a fejés. Amikor alszik a kisbabád, akkor próbálj meg Te is lazítani. Feküdj mellé, nyugodtan aludj, vagy olvass. Ha főzöl, mosol, takarítasz és egész nap meg sem állsz, könnyen elapadhat a tejed.

Kép: StockSnap képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja