SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mire jó a K-vitamin és miért kell adni az újszülötteknek?

Családinet [cikkei] - 2018-06-25
A vitaminok két nagy részre oszthatók: vízben valamint zsírban oldódó csoportra.
Mire jó a K-vitamin és miért kell adni az újszülötteknek?

Míg a vízben oldódó vitaminokat nem, addig a zsírban oldódó vitaminokat a szervezet képes raktározni. Ez utóbbiba tartozik az A,D,E,K vitamin.

A természetben a K-vitamin két fő formában van jelen:

  • K1-vitamin, vagy fillokinon, amit a zöld növények szintetizálnak
  • K2-vitamin, vagy menakinon, amelyet a bélbaktériumok állítanak elő

A K-vitamin további változatai szintetikusan előállított vitaminhatású vegyületek, amelyek tulajdonképpen vitamin előanyagok.
 

Mire jó a K-vitamin?

A K-vitamin legfontosabb szerepe, hogy befolyásolni tudja a vér alvadási képességét, és segít azon fehérjék összetapadásában, amelyek elengedhetetlenek a véralvadásban. Hiányában a véralvadásban szerepet játszó véralvadási faktorok (a II – prothrombin, illetve a VII, IX és X faktorok) nem termelődnek megfelelő mennyiségben a májban.

Ezen kívül a K-vitaminnak a csontképző folyamatokban, a csontsűrűség egészséges szinten tartásában is nagy szerepe van: szedése javíthatja a csontok alakját és előnyösen hathat a csonttömeg növekedésére is. A K- és a D-vitamin segít, hogy a fehérjék beépülhessenek a csontokba, ami azért fontos, mert ezen fehérjék nélkül a csontok nem lennének képesek megkötni az ásványi anyagokat.

Nem utolsó sorban a szív- és érrendszeri betegségek - mint az érelmeszesedés - megelőzésében is fontos szerepet játszik a K-vitamin.
 

Hogyan juthatunk hozzá a K-vitaminhoz?

A sötétzöld leveles zöldségek, mint a spenót, brokkoli, fejes saláta, kelbimbó, kelkáposzta gazdagok K1-vitaminban. A K2-vitamin természetes formában megtalálható a baktériumos erjesztéssel készülő élelmiszerekben, például az érlelt sajtokban és a túróban, valamint a vastagbél baktériumai (pl. E.coli, B.fragilis) is szintetizálják.
Kis mennyiségben előfordul a húsokban, tojásban is, de a máj és a zöld tea is hasznos K-vitamin forrás. Felszívódása általában a vékonybélben, epe segítségével történik, és emellett nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszunk különböző olajokat, például olíva- vagy repce olajat, mert ezekben tud a legjobban oldódni ez a vitamin.
 

Mennyi K-vitamint vigyünk be a szervezetünkbe naponta?

Nincs teljes egyetértés a mennyiséget illetően, mert a K-vitamin hiányát nehéz előidézni. A javasolt adag 0,5-1,0 μg /kg/nap.

Az ajánlott mennyiség

  • csecsemőknek 2 μg/nap,
  • gyerekeknek 30-75 μg/nap,
  • és 70-100 μg/nap felnőttek számára.

Az ember K-vitamin szükségletét a táplálék K1 vitaminja és a bélbaktériumok által előállított K2 vitamin kb. 50-50%-ban fedezi.
 

Mik a K-vitamin hiány tünetei?

K-vitamin hiányra utalhat, ha a legkisebb sérülés esetén is lassan áll el a vérzés, vagy a bőrt ért kisebb horzsolás is kékes-feketés nyomot hagy. A gyakori orrvérzés is felhívhatja a figyelmünket hiányállapotra. A laboratóriumi vizsgálatok közül K-vitamin hiányára utal a lassú véralvadási idő és az alacsony prothrombin aktivitás.

Felnőttekben a különböző májbetegségek, epehiány, Crohn betegség, antibiotikumok hosszan tartó alkalmazása, egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek szedése okozhat K-vitamin hiányt.
 

Melyek lehetnek a túladagolás tünetei?

K-vitamin túlzott bevitele általában nem jár mérgezési tünetekkel, de 100 μg-nál nem ajánlott többet bevenni, mert hosszú távon hasi fájdalmat, emésztési zavarokat, nyugtalanságot, emelkedett májenzim értékeket, sárgaságot, májkárosodást, bőrkiütéseket okozhat, valamint növelheti a thrombosis készséget.
Az enyhe mellékhatások orvosi beavatkozás nélkül is rendeződnek.
 

Miért kell az újszülötteknek K-vitamint adni?

Nemcsak a koraszülöttek, de az újszülöttek is megszületésükkor alacsony K-vitamin szinttel rendelkeznek.

Egyrészt a terhesség alatt a K-vitamin csak korlátozott mennyiségben kerül az anya szervezetéből a méhlepényen át a magzatba, másrészt születéskor az újszülöttek bélrendszere steril, ennek megfelelően saját vitamintermelésre még nem képesek.

A K-vitamint újszülöttek és csecsemők esetében olyan vérzések megelőzésére és kezelésére használják, amelyek a véralvadási rendszer fejletlensége miatti vérzékenység következtében alakulnak ki. Ezt a ritka kórképet újszülöttkori vérzékenységnek nevezik. Már a megszületést követő első napon jelentkezhet vérzés, kialakulhatnak bőr- és nyálkahártyavérzések, gyomor- és bélrendszeri vérzések, de súlyos esetben akár az agyvérzés is jelentkezhet. Leginkább a koraszülöttek veszélyeztetettek.
 

Mikor és hogyan kell K-vitamint adni a babának?

Minden babának az újszülöttkori véralvadási rendellenességek elkerülése érdekében szájon keresztül (orálisan) vagy vénásan K-vitamint kell kapnia, erre a célra szintetikus K1-vitamint (fitomenadiont), más néven Konakiont alkalmazunk.

A Konakion receptköteles készítmény és ampullás csomagolású, ahol egy ampulla egy dózist (2 mg) jelent. A készítmény nevében a "paediatric" szó utal arra, hogy csecsemőgyógyszerről van szó. A dobozon fel van tüntetve, hogy injekció, azonban szájon keresztül is beadható a készítmény, meg kell itatni a csecsemővel.

Legegyszerűbben lefejt anyatejjel összekeverve, a dobozban található fecskendővel vagy kanállal lehet beadni.

Arra kell figyelni, hogy az ampullát óvatosan nyissuk ki, mivel az élesen törik, és elvághatjuk vele a kezünket könnyedén, valamint felbontás előtt érdemes megnézni, hogy az oldat tiszta és lejárati időn belüli legyen, ne váljon szét, és ne legyen zavaros. A jó oldat lehet enyhén opálos, sárgás színű, de részecskéktől mentes.

Időre vagy közel időre (36. terhességi héten vagy azután) született, 2500 gramm-nál nagyobb súlyú, érett újszülöttek már az első adagot is (2 mg) szájon át (orálisan) kapják meg. 4-7 nap múlva (már otthon) egy második, 2 mg-os (1 ampulla), majd 1 hónapos korban egy harmadik adagot kapnak szájon keresztül.

Koraszülöttek (36. terhességi hét előtt, 2500 gramm-nál kisebb súlyú) vagy vérzés szempontjából különösen veszélyeztetett, időre született újszülöttek a Konakion-t injekcióként vagy állapottól függően szájon keresztül kapják meg születéskor.

A kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek alacsony a K-vitamin szintje, mivel az anyatejbe kevés K-vitamin választódik ki, ezért javasolt a K-vitamin-adása.

Azonban ha a szoptatott csecsemőnél a negyedik-hatodik hónaptól elkezdődik a hozzátáplálás (napi gyakorisággal főzeléket, gyümölcsöt is tartalmaz az étrend), az már fedezi a csecsemő K-vitamin igényét, így nem lesz szükség a K-vitamin további adagolására.
A tápszerek kellő mennyiségű K-vitamint tartalmaznak, ennek pótlását egy tápszerrel táplált csecsemő nem igényli. Akik már megkaptak két adag szájon keresztüli K-vitamint, további K-vitamin-pótlásra nincs szükség.

A legfontosabb azonban azt szem előtt tartani, hogy bár ezen ajánlások segítségével viszonylag könnyen meghatározhatjuk a K-vitamin adagolását, az ideális arány minden gyermek számára eltérő. Lehetséges, hogy orvosunk egyénre szabottan határozza meg gyermekünk számára a szükséges K-vitamin mennyiséget.

Dr. Martonosi Ágnes

Több, hasonló cikket is találsz a https://www.gyogyhirek.hu oldalon.

Forrás: gyogyhirek.hu
Indexkép: Profile / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja