A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

18 izgalmas tény az újszülöttekről

Viktória Tóth-Szántó - 2020-12-17
Az újszülöttek lenyűgöző képességekkel és tulajdonságokkal rendelkeznek, melyek talán téged is meglepnek.
18 izgalmas tény az újszülöttekről

Mikor egy kisbaba megszületik, kicsinek és tehetetlennek látjuk, pedig már ekkor is számos meglepő dologra képesek. Csupán néhány tény, amit talán még nem tudtál:
 

1.  A csecsemők 300 csonttal születnek  ami 94-el több, mint amennyi a felnőtteknek van. Hová lesznek ezek az extra csontok? Fejlődés során összeolvadnak.

2. Havonta kb 1-1,5 centimétert nőnek a kisbabák. Ha felnőttként is ilyen ütemben nőnénk, akkor akár 51 méter magasak is lehetnénk.
 

3. Egy baba gyomra akkora, mint egy dió. Nem csoda, hogy folyamatosan etetni kell őket.
 

4. A csecsemők többsége hajjal születik, ám ez csak rövid ideig marad meg. Kb 4 hónapos korukig teljesen kihullik a pelyhes hajacska és új nő helyette.
 

5. A csecsemők az első évben 5400 órát alszanak. Figyelembe  véve, hogy egy évben 8760 óra van, elég soknak tűnik. Amiért mégis kimerítő ez az időszak az az, hogy csak pár órás szakaszokban alszanak, ami viszont  a szülőknek roppant fárasztó.
 

6. Egy csecsemő átlagosan 44 nap alvástól fosztja meg szüleit. És ez csak az első  év átlaga.
 

7. Ízlelésük csak az édes és a savanykásra korlátozódik. A sós íz érzése csak 4 hónapos kor körül alakul ki.
 

8. Szemük születéskor majdnem akkora mint a felnőtteké és ez teszi őket annyira cukivá. A későbbiek folyamán a szemgolyó már csak minimálisan nő.
 

9. Egyszerre képesek nyelni és lélegezni. Ezért van az, hogy evés közben nem kell szünetet tartaniuk, nyugodtan szopiznak huzamosabb ideig is. Rögtön észrevesszük a különbséget, ha a baba megfázik és eldugul az orra, amikor viszont kapkodva esznek.
 

10. A baba teste aránytalan,  a fej a test hosszának negyedét teszi ki  az agy pedig a testtömege 10%-át. A fejlődés során először a test kezd növekedni, hogy utolérje a fejét.
 

11. Kutatások kimutatták, hogy a császárral született babáknak nagyobb valószínűséggel vannak légzési nehézségei. Valószínű, hogy a hüvelyi szülés során bekövetkező hormonális és fizikális változások hiánya okozhatja.
 

12. Az újszülött olyan erősen képes kapaszkodni, hogy meg bírja tartani magát a levegőben lógva.
 

13. A csecsemőnek a túlélésre a legnagyobb esélye akkor van, ha anya a 22.-ik évében van, ezért ezt a kort a “termékenység korának” nevezik.
 

14. Az ikerszülések aránya Nyugat Afrikában a legmagasabb és Kínában a legalacsonyabb.
 

15. A világon minden 3.-ik másodpercben születik egy baba.
 

16.  A fogantatás és a születés közötti 9 hónapban alatt a baba súlya 3000 milliószorosára nő. A szülés után a második év végéig pedig még megnégyszereződik.
 

17. Pszichológusok szerint a baba öntudata körülbelül egy éves kora körül alakul ki.
 

18. Egy újszülött testében körülbelül egy csésze vér található.

Fotó: Minnie Zhou-tól az unsplash.com-on

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja