SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mennyit kell inniuk a babáknak, kisgyermekeknek? Mik a kiszáradás tünetei? - A védőnő válaszol

Makay Zsuzsa [cikkei] - 2018-03-13
Mennyit kell innia a babának és mivel itassuk? Melyek a kiszáradás tünetei, és mit tegyünk, ha gyermekünk kiszáradt? Védőnő szakértőnket kérdeztük a csecsemők és kisgyermekek folyadékszükségletéről.
 Mennyit kell inniuk a babáknak, kisgyermekeknek? Mik a kiszáradás tünetei? - A védőnő válaszol


A víz fontossága

A csecsemők testfelülete a súlyukhoz képest nagy, ebből adódik, hogy nagyobb a párolgási felületük, több folyadékra van szükségük. A szervezetük víztartalma 75%, míg a felnőtteké 60%.
Gyermekeknél a víz a növekedés alapját biztosító életfunkciókhoz is szükséges. Minden sejtünk, minden szervünk normális működése a megfelelő mennyiségű folyadékon alapul. Szerepe van a salakanyag kiválasztásában, távozásában. A testhőmérsékletet is befolyásolja. A bevitt folyadéknak fedeznie kell az elvesztett, és a megfelelő anyagcsere működéshez szükséges folyadékot.

Folyadékszükségletük függ a csecsemő korától, a súlyától, a táplálásától, az öltöztetéstől, a környezetük hőmérsékletétől (szoba hőmérséklete), a páratartalomtól, az évszaktól.


Szoptatott baba folyadékigénye

A kizárólag anyatejet kapó csecsemő folyadékigényét a 3-4 óránként történő szopás fedezi. Hat hónapos korig - még a nagy melegben történő rendszeres szoptatás esetén is - szükséges a folyadék pótlása. Érdemes figyelni a csecsemő kutacsát (ha beesett, horpadt, akkor szomjas), a nyelvét (száraz, lepedékes), a sírását (van-e könnye). Amennyiben eltérést tapasztalunk, érdemes megkínálni - akár szoptatás után is - egy kis forralt vízzel.


Itatás féléves kor felett

Hat hónapos kor után az anyatej, a tápszer, a gyümölcs, a főzelék folyadékot tartalmaz, de a sok mozgás miatt többet párologtat, mint amikor nyugodtan fekszik a kiságyban. Sűrű püré etetése közben többször kínáljuk meg folyadékkal, ami nagyban segíti az emésztést, hígítja a bejuttatott ételt. Lehetőleg vizet adjunk, mert az édes italok egészségtelenek, elveszik az étvágyat.


Javasolt napi folyadékmennyiség

Javasolt folyadék-beviteli mennyiség különböző életkorban, mely nem a csak a vizet, de a levet tartalmazó élelmiszerek (lédús gyümölcs, főzelék, stb.) folyadéktartalmát is figyelembe veszi.

  Életkor Bevitel
Csecsemő 0-6 hónapos 680 ml/nap vagy 100-190 ml/kg/nap
Csecsemő 6-12 hónapos 800-1000 ml/nap
Gyermek 1-2 éves 1-2 éves 1100-1200 ml/nap
Gyermek 2-3 éves 2-3 éves 1300 ml/nap
Gyermek 4-8 éves 4-8 éves 1600 ml/nap

 

Kiszáradás


A kiszáradás oka:
 

  • hányás
  • hasmenés
  • magas láz
  • túlfűtött, meleg környezet
  • nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel
  • izzadás

A kiszáradás tünetei:
 

  • feltönően kevés vizelet
  • 6 órán keresztül száraz pelenka
  • sötét, kellemetlen szagú vizelet
  • kiszáradt ajak, száraz, lepedékes nyelv
  • könnytelen sírás
  • apátia
  • aluszékonyság

súlyos kiszáradáskor:
 

  • beesett kutacs, beesett
  • karikás szemek
  • idegtapintású végtagok
  • hosszabb ideig tartó alvás


Teendők kiszáradás esetén:
 

  • A tünetek észlelésekor sok folyadék adása.
  • 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőt gyakrabban kell etetni.
  • Súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni, esetleg a kórház felkeresése is javasolt.
  • Nem csak a folyadékot, hanem a sót is pótolni kell súlyos kiszáradás esetén.


A kiszáradás megelőzése:

Kicsi csecsemőnél a kutacs állapota – homorú, besüppedt – egy jó figyelmeztető jel. Szopós csecsemő is igényli a folyadékot, ha a körülmények (nyári kánikula) úgy kívánják. Sétáláskor érdemes egy üveg folyadékot vinni, a nagyobb csecsemőt néha megkínálni, hisz nyáron mi is sokat iszunk. Nem csak nyáron, de télen a fűtött szobában is oda kell figyelni a folyadék pótlására!

Indexkép: pixabayBen_Kerckx

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja