SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babák, újszülöttek levegőztetése télen 0-24 hónapos korig - a védőnő tanácsai

Makay Zsuzsa [cikkei] - 2017-12-11
Hány hetes koruktól vihetjük ki a levegőre a télen született babákat? Hány foktól levegőztethetjük a picit, mibe öltöztessük és hogyan védjük a bőrét a hidegtől? Olvasd el a védőnő tanácsait!
Babák, újszülöttek levegőztetése télen 0-24 hónapos korig - a védőnő tanácsai


Levegőzés újszülöttel

Az újszülöttek szervezete nagyon érzékeny minden változásra. Kikerülnek egy védett burokból, és idő kell a kinti élet megszokásához, megtanulásához. A koraszülöttek kivételes törődést igényelnek, egyénre szabottan kell ápolni, gondozni, etetni, levegőztet ni őket.  Most a normál időre, megfelelő súllyal született, érett újszülöttek szüleinek szeretnék tanácsot adni.

Minden évszakban az első „levegőztetés” a lakásban történik. Amikor a kicsi nincs a szobában – évszaknak megfelelően –, szellőztetni érdemes napjában többször is.  Télen, amikor még nincsenek mínuszok, 2-3 hetesen a nyitott ablakhoz lehet közelíteni jól felöltöztetve, levegőztető zsákban: ezt naponta többször is megismételhetjük 5-10 percig. Ezt az időt fokozatosan lehet emelni addig, míg ki nem tudunk menni a lakásból. Ha az időjárás engedi, akkor a 4. héten ki lehet menni a picivel az utcára, udvarra, erkélyre is. 

A séták lehetőleg csendes, forgalommentes, huzatmentes, szélárnyékos, nem zsúfolt helyen történjenek.  Bevásárlóközpontok, üzletek, tömegközlekedési eszközök nem csak a kezdetektől, hanem később is kerülendők az esetleges fertőzésveszély miatt.

Télen a reggelek, délelőttök igen ködösek szoktak lenni, érdemes megvárni, míg a levező kitisztul. Esős időben is ajánlott elhalasztani a sétát, ha nincs különösebb ok a kimenetelhez. Ilyenkor a gyakori szellőztetéssel lehet elérni a friss levegőt a lakásban. Ilyen alkalmakkor a kicsi ne legyen a szobában, mert könnyen megfázhat!

Nagyon fontos, hogy -5 fok alatt csak a szobában lehet levegőzni!

A séta időtartamát a napi ritmus határozza meg. Kezdetben 10-20 perces legyen, ezt fokozatosan lehet emelni 10-20 percekkel. Később az órát kell nézni, mert a következő etetés előtt érdemes 20-30 perccel előbb hazaérkezni, hogy legyen idő a megfelelő étkezési előkészületekre, ápolásra. Az anyukának is jól esik 6 hétig a pihenés!

0 fokhoz közeledve védeni kell a baba bőrét a hidegtől, a fagyástól. Javaslom, hogy vízmentes, nem hidratáló, nem felnőtt kozmetikummal kenjük be vékonyan az arcocskát, nehogy a hideg megcsípje. A hidratáló azért nem jó, mert az vizet tartalmaz, ami megfagy és bajt okozhat.


Hogyan öltöztessük a babát télen?

Amiben a szobában van a kicsi + kardigán, meleg nadrág, sapka, ami a homlokot védi (javaslom a 2 sapkás megoldást: egy vászon, nyári, és egy vastagabb téli sapka - ezt azért ajánlom, mert a kötött sapka szövése, kötése durva, esetleg sok műszálat tartalmaz, ami irritálhat) + levegőztető zsák.  Sálat, kesztyűt nem kell használni néhány hónapig, inkább a zsák ujja érjen túl a kézfejen. Kb. 1 éves korig „nyakanincs” a csecsemő, ezért nem lehet hova tenni egy sálat.
A ruha mindig legyen laza, sehol ne szorítson el. A sapka kötője ne tudjon rátekeredni sehova sem!

Először a babát öltöztessük fel. Amíg elkészül az anyuka, addig ki lehet rá nyitni az ablakot. Mire hazaér a család a sétából, visszamelegszik a szoba.

Hazaérve a babát azonnal ki kell venni a zsákból, le kell venni a sapkáját. Ha alszik, akkor - ha van rá lehetőség - a nyitott ablakhoz tolva lehet folytatni a levegőzést. Ez is a kortól és a hőmérséklettől függ.


Hogyan védjük a babát a hidegtől?

A babakocsi aljára érdemes meleg takarót tenni, sokan pólyát tesznek szigetelőnek. Pléd  is szükséges a betakaráshoz.

Télen, kb. 6 hónapos korig mély babakocsit javaslok. A sok ruha miatt a babát nem lehet a hasára fektetni, ezért séta közben az eget látja, ami lehet kéklően tiszta. Ez nagyon bánthatja a kicsi szemét, ha kinyitja. Érdemes a szélvédőt a baba feje fölé elé húzni! 

  • NEM javaslom, hogy pelenkát csíptessünk fel, mert az ébren levő kicsi nem lát ki, kizárjuk a világból.
  • NEM javaslom, hogy a baba arca-orr elé pelenkát erősítsünk, ami felmelegszik, átnedvesedik, megfázás lehet belőle. Ha az időjárás (-6 fok alatt) nem teszi lehetővé a sétát, akkor úgyis otthon maradunk, a séta a friss levegő belégzéséről szól. 
  • NEM javaslom az esővédő használatát, ha nem szükséges, mert alatta megreked a levegő, nincs légmozgás. Pláne, ha az arc elé is fel van erősítve!

Érdemes egy kísérletet tenni: tegyen az anyuka egy normál szobai hőmérőt a baba mellé a kocsiba és menjen sétálni. Egy idő múlva tegyen fel minden védőfelszerelést a kocsira: napvédő, esővédő. A kicsi csak egy kis részen át fog levegőt kapni.  Kb. 20 perc múlva a hőmérő átmelegszik, sokkal magasabb értéket fog mutatni, mint induláskor. A baba könnyen befülledhet. A túlmelegedést a tarkóhoz benyúlva lehet ellenőrizni. 
 

Levegőzés 6 hónap kortól

Érdemes ebben a korban is mély kocsit használni. Ha már tud ülni a baba, akkor is kényelmesen elfér benn. Sok kicsi nem szereti a zsákot - helyette kezeslábast is ráadhatunk. Ebben az esetben kiscsizma is szükséges, ami melegen tartja a lábfejet. 1 éves korig inkább melegítő funkciója van a csizmának. 
 

Levegőzés 1 éves kor után

A már járni tudó, szaladgáló kisded nem szívesen ül a kocsiban. Olyan ruhát kell ráadni, amiben könnyen tud mozogni. A csizmája legyen kemény talpú és sarkú, ami tartja a bokáját. Kesztyűt is lehet használni ebben a korban, mert már eltűri, és azzal is meg tud fogni tárgyakat. Sálat már rá lehet adni, de a megkötése inkább hátul legyen, ne akadályozza a mozgásban az orra előtt libegő valami.

A kicsik nagyon szeretik a havat. Megkóstolják, tanulmányozzák az állagát, olvadását, tulajdonságát. Ha nem koszos a hó, engedjük, hogy megismerkedjen vele.

A hótaposó csizma nagyon hasznos a hideg és a nedvesség ellen. Vastag zoknival ajánlott viselni. Olyan ruha legyen rajta, amiben könnyen tud mozogni, mászni, ugrálni, szánkózni. Ha esetleg átázik a ruha, azonnal haza kell menni szárazért!

Minden korosztálynak nagy szüksége van a friss levegőre. Ennek időpontját a napi ritmus határozza meg: evés-, alvásidő. A séta hosszát a mindenkori időjárási viszony határozza meg. A kezdeti 10 perctől a későbbi 2-3 órásig minden belefér. 

Fotó: Kozuch / https://commons.wikimedia.org

Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja