SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi az a BLW? - A védőnő tanácsai az igény szerinti hozzátáplálásról

Makay Zsuzsa [cikkei] - 2017-10-10
Aki egyszer elkezdte az igény szerinti hozzátáplálást, annak babája hamarabb fog változatosabban enni, rágni, kevésbé lesz válogatós.
Mi az a BLW? - A védőnő tanácsai az igény szerinti hozzátáplálásról

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

A csecsemők - ideális esetben - igény szerint szopnak. A baba dönti el, hogy mikor, mit és mennyit szeretne enni. Ezzel kialakul egy harmonikus kapcsolat a baba és az étel között.
6 hónapos koráig a legoptimálisabb táplálék az anyatej, ennek hiányában vagy nem megfelelő mennyiség esetén a tápszer.

A csecsemő gyomor- és bélrendszere 6 hónapos korára éri el azt a fejlettségi szintet, hogy már nem csak a tejalapú táplálékot tudja hasznosítani.

Hazánkban a 6. hónapját betöltötteknél a pép-püre-kanál etetési módszer a legelterjedtebb. Ebben az esetben a babát ölbe véve, kicsit lefogva, kanállal próbáljuk a szájába beletuszkolni a számára ismeretlen ízű ételt. Ezzel szemben az igény szerinti táplálás választási lehetőséget enged a csecsemőnek.

Ez a módszer babafüggő. Hagyományosan táplált csecsemők is egy idő után a szülő tányérjából szeretnék megkapni a nekik tetsző falatokat. Amennyiben lehetőségük van rá, szívesen elmajszolják a puha zöldségdarabot. 
Az igény szerinti hozzátáplálással a csecsemő kielégíti a kíváncsiságát, ismerkedik az ételekkel, finomodik a kézmozgása, fejlődik a szem-kéz koordinációs képessége.


Igény szerinti hozzátáplálás: mi az a BLW?

A baby led weaning (BLW), azaz az igény szerinti hozzátáplálás lényege, hogy a babát mindenféle darabos étellel kínáljuk meg. Ezzel lehetősége van szabadon választani a különböző formájú, színű, textúrájú, illatú, kinézetű ételekből, majd a szájba vétel után az ízekkel is ismerkedhet.


Az igény szerinti hozzátáplálás feltétele

Hogy ezt a módszert biztonsággal el lehessen kezdeni, fontos, hogy:

  • Már viszonylag stabilan tudjon ülni függőleges törzzsel, akár kicsit megtámasztva. Ha a baba még nem tud ülni - kis kitámasztással sem tarja meg magát -, akkor ezt a módszert érdemes egy kicsit később elkezdeni, mert vészhelyzetet alakíthatunk ki az erőltetéssel. Üléskor a félrenyelt falat nem csúszik a torkára, hanem kiesik a szájából.
  • A baba érdeklődjön a mi ételeink iránt.
  • Tudjon fogni és a szájához tudja vinni, bele tudja tenni a falatkát, amit a nyelvével nem tol ki azonnal.
  • Beinduljon a rágás folyamata. Ha kilöki az ételt, még nem érett.


A BLW technikája

  • A kialakult étrendhez igazodva szoptatás (tápszer adása) után, vagy két etetés között érdemes megkezdeni a hozzátáplálást ezzel a módszerrel.
  • A szülő dönti el, mikor, milyen gyakran és mit kínál, és a babája dönti el, hogy a felkínált ételekből mit és mennyit vesz a saját kezével a szájába. Ne a szülő tegye a baba szájába, mert saját magának kell rájönnie az evés folyamatára: megfogni, szájba venni, rágni, lenyelni.
  • Egy tányérkán többféle ételt kínáljunk, a baba döntse el, melyikhez nyúl elsőre.
  • Lehetséges, hogy kezdetben csak néhány falatkát fog elfogyasztani, de idővel a mennyiség emelkedni fog. Ha finomnak érzi az ételt, elkezdi rágni, majd le is nyeli azt.
  • A családi étkezések ösztönzően hatnak a babára, hisz ők mindent utánoznak. Együtt ülnek az asztalnál (babaszékben) és olyan ételek vannak az asztalon, amit a kicsi is nyugodtan fogyaszthat.
  • Mindig hagyjunk időt arra, hogy nyugodtan fogdoshassa, ízlelgethesse, csócsálhassa a kapott élelmet. A játékos felfedezés a fontos, nem az evés!
  • Soha ne hagyjuk egyedül evés közben!
  • Darabos étel adásának nem feltétele a fog. Puha ételt az ínyükkel is el tudnak csócsálni, ha megfelelő az étel állaga.
     

Öklendezés

1 éves kor alatt természetes folyamat, reflex, ami védi a babát, hogy ne nyeljen le olyat, amit nem kellene. Darabos ételek fogyasztása során megtanulja, hogyan kell az ételt a szájban forgatni, nyelvével mozgatni, szükség esetén kiköpni.


Mit egyen és mit NEM ehet a baba?

  • Legügyesebben a könnyen megfogható étellel tudnak bánni: pl. főtt brokkoli, aminek nyele is van, a kiálló részeket le tudja harapdálni.
  • Párolt, főtt étellel kínáljuk: sárgarépa, zöldbab, karfiol, stb.
  • Ha a gyümölcsök is kemények, azokat is párolni kell egy kicsit: almát, barackot, körtét, stb. A puhább gyümölcsnek elég csak a héját levágni, magját eltávolítani.
  • A kenyérnek az alsó héját adjuk oda, mert a friss kenyér felső héján kemények a morzsák és könnyen felsértheti vele a szájpadlását.
  • Nem kell nagyon apróra vágni az ételt, mert akkor nehezen tudja megfogni, ami sikertelenséget okoz(hat).
  • Ha valami nem ízlik neki, akkor azt hagyjuk ki néhány napra, majd később újra meg lehet kínálni vele.
  • Nem kaphat szőlőszemet, mogyorót, túl nagy és kemény falatot, sót-, cukrot- erős fűszert tartalmazó ételeket.
     

Szoptatás

Kezdetben a babák nem esznek nagy mennyiséget, de idővel egyre ügyesebbek lesznek, és lassan kiesik egy étkezés. Míg eddig nem jut el, addig a szoptatás (tápszer adása) szükséges. Hagyjuk, hogy ezt az időt a baba szabályozza igénye szerint.
 

Jobb a 10 pici ujjacska, mint a kanál

Sok szülőnek egyszerűbb és gyorsabb a kanállal való etetés, amire a babák még sokszor nincsenek felkészülve. Figyelni kell a jeleket: a szülő ételéből „kér” darabosat. Aki egyszer elkezdte az igény szerinti hozzátáplálást, annak babája hamarabb fog változatosabban enni, rágni, kevésbé lesz válogatós. Nem kell külön főzni, mert odafigyeléssel a család minden tagja eheti ugyanazt. Természetesen mindig az életkornak megfelelő ételeket kell a babának elkészíteni!

Tudj meg többet a hozzátáplálásról:

Hozzátáplálási kisokos - minden, amit a baba etetéséről tudnod kell

Hozzátáplálási táblázat

Fotó: Donnie Ray Jones / flickr

Makay Zsuzsa


Makay Zsuzsa
Védőnő, családterapeuta

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja