SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor adhatunk tehéntejet a kisbabának?

Családinet [cikkei] - 2017-12-28
A tehéntej bevezetését egyéves kor után javasolják az orvosok, kezdetben tejtermékek formájában, majd a forralt, hőkezelt tej is adható, mert a hőkezelés könnyíti az emésztést, és részben roncsolja az eredeti fehérje allergénszerkezetét. Ilyenkor is fontos az óvatosság, az esetleges tejallergiára utaló tünetek felismerése - hívja fel a figyelmet Lásztity Natália, a Budai Gasztroenterológiai Centrum gyermek-gasztroenterológusa.
Mikor adhatunk tehéntejet a kisbabának?

Hozzátáplálás - hogyan vezessük be a tejet?

A hozzátáplálás csecsemőkorban 6 hónapos kortól kezdhető, anyatejesen táplált csecsemők esetén 6 hónapig kizárólagos anyatejes táplálást javasol a gyermek-gasztroenterólgus.  Amennyiben egy-két hónappal korábban, a szoptatások között egyes ízekkel (pl. gyümölcsök) megismerkedik a baba, nem rossz, de fontos, hogy a lényegi bevitelt az anyatej jelentse. Tápszeres táplálás esetén is a gyümölcsök adását, majd a hozzátáplálás megkezdését 4-5 hónapos kortól ajánlják a szakemberek.

“A tej bevezetését a kicsik táplálkozásába a tejtermékek adásával lehet kezdeni és ezt is inkább csak egyéves kort követően javasoljuk. Például joghurt, kevés reszelt sajt, majd a későbbiekben a túró adását is lehet választani. Ezt követően lehet a tej bevezetését fokozatosan megkezdeni: kezdeti bevitelt forralt, vagy ételekbe főtt formában javasoljuk, példaul mint a puding, tejberizs” – mondja a szakember.

Csecsemőkorban a tehéntej bevitele nem ajánlott. A hazai szakmai ajánlás szerint egyéves korig mindenképpen kerülni kell a tehéntejet, de sokan egészen 3 éves korig javasolják a mellőzését.

A tehéntej magas nátrium- és fehérjetartalma megterheli a babák emésztőrendszerét, haspuffadást, hasmenést, vérszékelést vagy esetenként székrekedést okozhat. A többletben bevitt nátrium terheli a kisbaba veseműködését, víz- és sóháztartását, ekkora fehérjebevitel is szükségtelen, terhelő. A tehéntej vastartalma alacsonyabb, mint a csecsemők és kisgyermekek fejlődéséhez szükséges mennyiség, így az egészséges, kiegyensúlyozott étrenden keresztül történő pótlás nélkül vashiány alakulhat ki.
 

Még éretlen a szervezet

“Az élet első hat hónapjában a szervezet ellenálló-képessége és bélrendszere is éretlen, ezért előfordulhat, hogy a csecsemő számára idegen fehérjék, átjutva a bélfalon különböző immunológiai reakciókat indítanak el. Ezek következménye az allergiás tünetek kialakulása. Nemzetközi statisztikai adatok szerint az egyéves kor alatti gyermekek 25%-ban számítani lehet tejallergia kialakulására. Az allergia kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak. Ha a családban mindkét szülő allergiás, akkor 60%, ha csak az egyik, akkor 30% az esélye a gyermeknek az allergiás betegség kialakulására. Azoknál a csecsemőknél, ahol a családban úgynevezett atópiás megbetegedés (pollenallergia, ekzema, asthma, tejallergia) fordul elő, mindenképpen ki kell tolni a tej bevezetését másfél-kétéves korra” – hívja fel a figyelmet a doktornő.

A legújabb táplálási irányelvek szerint is a tehéntej adása kitolódik másfél, kettő de akár hároméves korra. A szoptatást követően, a folyékony, tejalapú táplálás folytatásaként a korosztály speciális szükségletei szerint kialakított tápszereket, junioritalokat érdemes bevezetni, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmazzák a fejlődéshez szükséges vitaminokat és ásványianyagokat is.

“A tehéntej bevezetésekor, ahogy már említettem, kezdetben a forralt, hőkezelt forma javasolt, mert ez könnyíti az emésztést, és részben roncsolja az eredeti fehérje, allergén szerkezetét. Ilyenkor is fontos az óvatossá, és az esetleges tejallergiára utaló tünetek felismerése” – hangsúlyozza a szakember.


A tejallergia tünetei
 

Változatosak a tünetek

A tehéntej-allergia tünetei rendkívül változatosak, vannak ún. korai tünetek, melyek a tehéntej elfogyasztása után azonnal vagy néhány órán belül jelentkeznek  (hányás, bőrkiütés, hasmenés, véres székürítés, viszketés, légzészavart okozó gégevizenyő). A hányást, hasmenést kivéve ezeket a korai tüneteket ritkán látjuk csecsemőkorban.

A késői tünetek, mint a gyakori hasfájás, nyugtalanság, bőrkiütés, vagy a súlyfejlődés lelassulása napokkal, hetekkel a tehéntej étrendbe történő bevezetését követően alakulnak ki. Fiatal csecsemőkorban, de a későbbiekben is jellemzőek a hasi tünetek. Indokolatlan hasi görcsök, éjszakai felriadások, haspuffadás, hasmenés és súlyosabb esetben vérszékelés. Néha meglassult súlyfejlődés hátterében igazolódik tejallergia.

“A bőrtünetek a test bármely részén kialakulhatnak, esetenként gyorsan szűnnek. Ezek közé tartoznak az apróelemű kiütések, kiterjedtebb bőrből kiemelkedő allergiás bőrjelenségek, mint az urticaria. Kipirulhat a száj környéke, az arc, hiszen ezek a testrészek közvetlenül is érintkeznek a tejjel annak ivásakor. Ritkábban, de jelentkezhetnek légúti panaszok, visszatérő hurutosság, nátha, krónikus fülgyulladás, asthmaticus légzés” – mondja Lásztity Natália.

Forrás: Budai Gasztroenterológiai Centrum
Fotó: Jessica Merz / flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja