A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kismama harc az influenza ellen

Kókai Kata - 2006-11-14
Mi felnőttek nem egyszer csak legyintünk az influenzára. Ha már két emberre kell odafigyelni, óvatosabban választjuk meg a gyógymódot.
Kismama harc az influenza ellen

Egy átlagos felnőtt nem fordít nagyobb figyelmet az influenzára. Beugrik a patikába néhány vény nélkül kapható szerért, esetleg kiegészíti egy kevés vitaminnal a kezelést, talán csak egy forró teával igyekszik kikúrálni a hideg időben jelentkező influenzát. Ha azonban egy kisbaba növekszik a leendő anyuka pocakjában, minden apróságnak tűnő dologra nagyobb figyelmet kell fordítania. Már nem legyinthet a köhögésre, vagy a lázra, hiszen bizonyos esetekben, és főként az első trimeszterben, egy influenza is káros hatással lehet a magzatra.

Érdemes orvoshoz fordulni?

Felmerülhet a kérdés, hogy egy „egyszerű” influenzával érdemes-e orvoshoz fordulni, vagy próbálkozzunk inkább a bevált gyógynövényes-vitaminos kúrával. Várandósság esetén nem érdemes kockáztatni. Az influenza általában néhány nap alatt, gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik, de egy látogatás az orvosnál semmiképpen nem árthat.

Milyen gyógyszert szabad szedni?

A legtöbb vény nélkül kapható készítmény nem fogyasztható még várandósság gyanúja esetén sem. Főként az aszpirin, illetve az ibuprofen készítmények lehetnek káros hatásúak. A patikában mindenképpen gyógyszerész segítségét kell kérni a megfelelő készítmény kiválasztásához.

Biztonságos a gyógynövények használata?

Napjainkban egyre inkább megismerjük és használjuk az egyes gyógynövényeket, hiszen egy átlagos felnőtt ember esetében nagyobb biztonsággal alkalmazható, s nem rendelkezik mellékhatásokkal. Bár a gyógynövényekhez is mellékelnek tájékoztatót, s általában terhesség esetén is alkalmazhatók, ugyanolyan óvatosan kell alkalmazni, mint a gyógyszereket. Egyes növények köhögéscsillapító hatásuk mellett a vérnyomásra is hatással lehet, ráadásul összetevőiket a mai orvostudomány nem vizsgálja részletesen. Használat előtt érdemes szakorvos, vagy gyógyszerész véleményét kikérni.

Az infuenza elkerülése

A legbiztosabb kúra a megelőzés. Várandósan érdemes elkerülni az olyan helyeket (legalábbis a vírus idején), ahol sok ember fordul meg. Fontos a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitel. Naponta legalább két liter folyadékot kell fogyasztani. Amennyiben ez a folyadék ásványvíz, úgy érdemes időnként váltogatni az egyes márkákat, így elkerülhetjük, hogy bizonyos ásványi anyagból felesleg halmozódjon, míg másokból hiány alakulhat ki.

Érdemes minden reggel vitamindús tápanyaggal, rostos gyümölcslével, friss zöldséggel, teljes kiőrlésű péksüteménnyel indítani a napot. Az olyan antioxidánsok és immunerősítők, mint a lapacho tea, a grapefruit mag csepp remekül kiegészítik a vitamindús táplálkozást. Emellett ügyelni kell a réteges öltözködésre, és a megfelelő mennyiségű testmozgásra.

Az influenza elkerülhető, ha egészséges életmódot folytatunk, s ügyelünk szervezetünk megfelelő tápanyag ellátására.

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja