A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Át kell-e adnunk a helyünket a kismamáknak?

Családinet - 2014-11-10
Sokszor hallani kismamákat panaszkodni arról, hogy senki meg sem mozdul, hogy hellyel kínálja őket a tömegközlekedési eszközökön. Vajon mennyire alapvető az, hogy átadjuk az ülésünket?
Át kell-e adnunk a helyünket a kismamáknak?

Hogy működik ez a gyakorlatban?

Sokak tapasztalata szerint szinte semennyire. Nemcsak hazánkban van ez így, hanem számos más európai országban is. Sem Róma, sem pedig London nem jár élen az ülőhelyek felajánlásában.

Utóbbi esetében már több felmérés is készült a témával kapcsolatban. A Westminster Egyetem egyik tanulója, Georgina Kotjan terhesnek álcázva magát felszállt a londoni metróra. Megközelítőleg 10 órát töltött utazással, ezalatt kb. 100-an vették észre, hogy „állapotosan” kénytelen állni. Ám ezek közül mindössze 20 ember akadt, aki átadta neki a helyét.

Egy másik felmérésben egy angol baba-mama magazin kérdezte a kismama, édesanya olvasóit, hogy mennyiben tapasztalják, hogy az emberek átadják nekik a helyüket. A válaszadók 84%-a azt vallotta, hogy nagyon ritkán találkoznak ilyesfajta előzékenységgel.

Akkor most tényleg nem kell átadni a helyüket?

A számokból úgy tűnik, hogy az emberek többsége szerint nem jár automatikusan ülőhely a kismamamáknak. Kérdés, hogy ennek mi lehet az oka?

Sokak a fiatalabb generáció neveltetésében látják a hibákat, míg mások inkább azt gondolják, hogy az emberek közönyösek egymással.

Van olyan is, aki úgy véli, ha egy kismama képes arra, hogy utazzon, akkor nyilván nincs semmi baja, és nem kell átadni neki a helyet, hiszen nem beteg, nem öreg.

Egyesek meg attól tartanak, hogy olyan nőt néznek terhesnek, aki valójában csak túlsúlyos.

Miért lenne indokolt, hogy leülhessenek a kismamák?

Anélkül, hogy orvosok lennénk, kis gondolkodással máris eszünkbe juthat néhány alapvető ok:

  1. Ha fékez a busz, és elesik a kismama, az veszélyezteti a gyermeke és a saját életét is.
  2. A gerincre és a lábakra nehezedő többletsúly bizonyára igénybe veszi a testet. Nem ritka például a hátfájás.

A kismamáknak nem javasolt sokat állniuk egyhelyben, mert a harmadik trimeszterben már gyakori a lábdagadás, illetve a visszér.

Van, ahol bűntett nem átadni a helyünket

Vannak olyan országok, mint pl. Kanada, ahol törvényileg szabályozva van, hogy a kismamáknak, időseknek és a fogyatékkal élőknek kötelező az ülőhelyet felkínálni/átadni, ellenkező esetben pénzbírságokra lehet számítani.

Ti mit gondoltok?

Kíváncsiak vagyunk a ti véleményetekre is!

(Figyelem! A teljes tartalomért kattintson ide!)

Források: Time Out blog, DailyMail, filantropikum.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja