SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tedd és ne tedd dolog a várandósság alatt

Családinet [cikkei] - 2018-08-21
Tényleg kettő helyett kell enni, a sportot pedig felejtsük el?
5 tedd és ne tedd dolog a várandósság alatt

A várandósság időszaka alatt számos hasznos és kéretlen jótanács is záporozik a kismamákra. Mit és hogyan kell csinálniuk, hogy egészséges és kiegyensúlyozott babát hozzanak világra? A legtöbb kérdésben ráadásul megoszlanak a vélemények, ezért fontos, hogy ha bizonytalanok vagyunk, mindig konzultáljunk az orvosunkkal! Összegyűjtöttünk néhány olyan tudnivalót, ami minden szakértő szerint megszívlelendő.

 

Amit érdemes elkerülni

  • Kettő helyett enni: Még mindig tartja magát a tévhit, hogy a kismama kettő helyett eszik. A várandós nő energiaszükséglete azonban mindössze kb. 15%-kal, vagyis nagyjából 300 kalóriával nő meg a terhesség előttihez képest. A magzatnak sokkal inkább vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége. Ezért a kiegyensúlyozott étrend betartása különösen fontos ebben az időszakban. A ló túloldalára sem szabad átesni – nyugodtan együk meg azt a néhány kocka csokit, és ne most kezdjünk fogyókúrába.
  • Dohányzás: Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy akár napi egy szál cigaretta is elképesztő károkat okozhat a fejlődő magzat szervezetében. A nikotin és a szénmonoxid is negatívan befolyásolja a baba vérkeringését, ami oxigénhiányhoz, növekedési elmaradáshoz és koraszüléshez vezethet.
  • Egzotikus utazás: Ha lehetséges, egzotikus nyaralást ne erre az időszakra időzítsünk, hiszen a megszokottól eltérő higiéniai viszonyok és a fertőzésveszély fokozottan veszélyezteti a kismamákat. A bizonyos országokban kötelező vagy ajánlott védőoltások mindegyike sem adható várandósoknak, ezért mindenképpen tájékozódjunk úticélunk kiválasztása előtt! Rövid, európai utazásra a második trimeszter a legalkalmasabb, ekkor már nem kínoznak a rosszullétek, és még repülőgépre is ülhetünk. Bármilyen kalandokon is törjünk a fejünket, orvosunkat is vonjuk be a tervezésbe!
  • Wellness: A legtöbb szakember egyetért abban, hogy a forró fürdők, a termálmedencék és a szaunák világa nem a kismama felüdülésének terepei. A fertőzésveszély és az extrém meleg miatt érdemes más kikapcsolódási formákat keresni. Az úszás egy jó kompromisszum lehet: ha vágyunk a víz érintésére, nyugodtan kérjük ki orvosunk véleményét.
  • Stressz: Közhely, de örök érvényű igazság, hogy a boldog kismama a boldog baba záloga. Próbáljuk átgondolni, hogy mi az, ami valóban megéri az idegeskedést – a picinek például biztosan nem kell nyolcvan rugdalózó, és akkor sincs tragédia, ha még nem festődött fel az összes híres rajzfilmkarakter a gyerekszoba falára. Ha pedig problémával vagy túl nagy feladattal állunk szemben, vegyük igénybe a család, barátok segítségét!

 



 

Amit feltétlenül iktassunk be:
 

  • Mozgás: Bár a lustaság fél egészség, a fitt kismama jelszava mégis a rendszeres mozgás! Természetesen itt is fontos a mértéktartás: az extrém sportokat és túl intenzív mozgást hanyagoljuk, de – az orvosunkkal egyeztetve – az úszás, a kismama jóga és a kutatások szerint egyik legegészségesebb mozgásforma, a séta segítségével biztosan energikusak maradhatunk és a stresszt is hatékonyan kezelhetjük.
  • Lomtalanítás: Az új családtag érkezésével érdemes kritikus szemmel feltérképezni a lakásunkat. Mielőtt fejvesztve beszereznénk minden, a kicsi kényelmét szolgáló hozzávalót, szortírozzuk ki a régóta gyűjtögetett kacatokat, régi ruhákat. A még használhatókat ajándékozzuk el, és azt is gondoljuk végig alaposan, mi az, ami valóban szükséges, és mit tudnánk a rokonoktól, barátoktól „megörökölni”.
  • Várandósgondozás: Valószínűleg minden kismama már a várandósság első heteiben tájékozódik a terhesség során elvégzendő kötelező vizsgálatokról. Az előírt ultrahang-vizsgálatok mellett nagy megnyugvást hozhat a leggyakoribb genetikai rendellenességek kiszűrésére szolgáló PrenaTest vizsgálat elvégzése, hiszen a már 9. héttől alkalmazható, egyszerű anyai vérvétellel történő genetikai teszt segítségével meggyőződhetünk arról, hogy minden rendben van-e a babával. Ráadásul a pici nemét is megmutatja, amit a vizsgálatot végző orvos a 12. héttől közölhet a kismamával.
  • Terhesvitaminok: Abban a legtöbb orvos egyetért, hogy a várandósság elején (vagy akár már a kicsi tervezésekor) érdemes folsavval feltöltenünk a szervezetünket. A pici vitaminszükséglete a harmadik trimeszterben ismét megnő, főleg B11 vitaminra, C-, D-, A-vitaminra és jódra lesz szüksége. Hogy pontosan milyen készítményt és mikor érdemes szedned, az orvosod fogja előírni.
  • Boldogság: Szinte már közhelyként hat, de ez az időszak valóban megismételhetetlen (legalábbis ezzel a babáddal), a picivel ekkor vagytok a legközelebb egymáshoz, a pároddal pedig kettesben. Használd úgy ezt a kilenc hónapot, ahogy jól esik: aludj sokat, próbálj ki új hobbit, iktassatok be romantikus vacsorákat, a házimunkában és a bútortologatásban pedig nyugodtan kérd a szeretteid segítségét.

Forrás, képek: redlemon

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja