SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rejtett terhesség: létezik, hogy valaki nem veszi észre, hogy babát vár?

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-08-11
A rejtett terhesség témája kapcsán mindig vannak, akik kételkednek. "Nem hiszem el, hogy nem vette észre, hogy terhes! Nem érezte, hogy mozog a gyerek?" - hallhatjuk mindig, amikor a téma szóba kerül. Rengetegen kételkednek a rejtett terhességnek a puszta létezésében is, azonban az orvostudomány szerint igenis létezik.
Rejtett terhesség: létezik, hogy valaki nem veszi észre, hogy babát vár?

A rejtett terhesség okai, típusai

A rejtett terhességnek két fő típusa van: az első típus az, amikor a nő nem akar tudomást venni a terhességéről, ezért kényszeresen tagadja, hogy terhes lenne. Ezt pszichológiai problémák okozhatják, amiket általában a terhességtől, vagy annak a következményeitől való félelem okoz. A másik típus az, amikor valakinél nem egyértelműek a terhesség jelei, ezért nem is veszi őket figyelembe.
 

Hogyan hagyhatta figyelmen kívül a jeleket?

Előfordulhat, hogy a terhességnek alig vannak jelei, a reggeli rosszullét például a kismamáknak csupán a 70 százalékát érinti. Van, akinél még a terhességi teszt is negatív eredményt mutat, ugyanis bizonyos esetekben a magzat jelenléte nem termel elég HCG hormont, a terhességi tesztek pedig ennek a hormonnak a jelenlétét vizsgálják. Egy negatív terhességi teszt után természetesen kizárják a terhesség lehetőségét.

Sokan a menstruációjuk kimaradását sem gondolják furcsának, hiszen rengeteg nőnek nem rendszeres a menstruációja. Sokan azzal érvelnek, hogy nem lehet nem észrevenni, amikor mozog a baba, azonban nem minden magzat egyforma, vannak aktív és kevésbe aktív babák, akiknek pedig kevesebbet mocorog a babájuk, gyakran egyszerű bélmozgásnak tudják be a magzat mozgását. Természetesen a legtöbb kismamánál a terhesség legegyértelműbb jele a has növekedése, azonban ez sem mindenkire igaz, vannak nők, akiken szinte egyáltalán nem látszik a terhesség.


Kiknél fordul elő a leggyakrabban a rejtett terhesség?

Sokan a menstruáció kimaradásánál kezdenek arra gyanakodni, hogy terhesek lehetnek, ezért gyakori olyan nőknél, akiknek valamilyen okból nem rendszeres a havi vérzésük, például serdülőknél vagy változó korban lévő nőknél, akik betudhatják a menopauza tünetének a vérzésük elmaradását.

Előfordulhat olyanoknál is, akiknek valamilyen hormonális problémájuk van, vagy olyan édesanyáknál, akik nemrég szültek, ezért úgy gondolják, a menstruáció elmaradásának oka a szoptatás, vagy a nemrég felborult hormonháztartás lehet. Náluk könnyen lehet, hogy a has növekedését sem veszik észre, hiszen azt betudják az előző terhességük utóhatásának.

A túlsúlyos nőknél szintén fennállhat a rejtett terhesség lehetősége, hiszen testalkatuknál fogva nem szembetűnő a hasuk növekedése, de vannak, akiknél akkor sem szembetűnő a terhes pocak, ha nem túlsúlyosak, csupán úgy néz ki, mintha felszedtek volna pár kilót.


Milyen gyakran fordul elő, hogy valaki nem veszi észre a terhességet?

Egy szerb kutatás alapján a 20. hétig nem észlelt terhességek aránya 1 a 425-höz, a terhesség második feléig nem észleltek aránya 1 a 2455-höz. Nagyon ritka, ha valaki egészen a szülésig nem tudja, hogy babát vár, azonban ilyen is előfordul: aránya 1 a 7225-höz.
 

Veszélyes lehet a babára az észrevétlen terhesség

A terhesgondozás kulcsfontosságú annak érdekében, hogy egészséges babát hozhassunk világra, egy észrevétlen terhesség esetében azonban ez teljesen kimarad. A nem észlelt terhességek esetében nagyon gyakori, hogy a baba kis súllyal jön a világra, esetleg koraszülött lesz, vagy fejlődési rendellenességei lesznek.

Előfordulhat, hogy a kismama egészségtelen életet él, esetleg dohányzik vagy alkoholt is fogyaszt, és mivel nem tud a terhességéről, nem változtat az életmódján, ez pedig a magzat egészségét károsíthatja. Nagyon ritka az, hogy a baba időben, egészségesen jön a világra.

Ha valaki egészen a szülésig nem tudja, hogy terhes, előfordulhat, hogy a vajúdáskor egyedül van, orvosi felügyelet nélkül, és mire rájön, hogy éppen szül, nem ér be a kórházba. Természetesen ennek is számos veszélye lehet a baba és az anya számára is, valamint az ilyen váratlan szülésen átesett nő igen nagy sokkot kaphat. Ilyen esetben szülés után minél hamarabb kórházba kell juttatni az anyát és az újszülöttet.

Az észrevétlen terhesség megelőzésében segít, ha gondosan odafigyelünk a testünk jelzéseire, és nem legyintünk arra, ha valami furcsát észlelünk magunkon, hanem kellő figyelmet fordítunk rá. Fontos, hogy rendszeresen járjunk nőgyógyászati vizsgálatokra, ha pedig bármi szokatlant észlelünk, forduljunk orvoshoz!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja