SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Minden, amit tudni akarsz a terhesség alatti gyógyszerszedésről

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-11-19
Miközben a kismamák túlnyomó többsége tisztában van vele, hogy a várandósság alatt minden gyógyszert ajánlatos elkerülni, a többség nem ússza meg a 9 hónapot legalább egy könnyebb megfázás vagy fejfájás nélkül - hogy az influenzáról, migrénről vagy allergiás tünetekről ne is beszéljünk.
Minden, amit tudni akarsz a terhesség alatti gyógyszerszedésről

Hogy ezekben az esetekben milyen készítményeket szabad szedni, az orvostársadalmat is megosztja, egy azonban biztos: a kezeletlenül hagyott betegség általában többet árt a magzatnak, mint a beszedett orvosság.

A huszadik század közepéig senkit sem foglalkoztatott a kérdés különösebben. Bár az anyai alkoholfogyasztás káros hatásait addigra már sejtették, úgy gondolták, a gyógyszerektől nem kell különösebben tartani, mert az idegen anyagok nem jutnak át a méhlepényen. Így aztán váratlan sokként érte az egész társadalmat, amikor 1957-től egyre több végtaghiánnyal – csökevényes karokkal és lábakkal – született gyermek látta meg a napvilágot. Néhány év múlva kiderült, hogy a szörnyű betegségért egy új gyógyszer, a kifejezetten kismamák számára kifejlesztett, hányingert csillapító és nyugtató hatású Contergan volt a felelős. A készítményt 46 országban forgalmazták, de Magyarországon soha nem volt kapható. Utoljára Kanada tiltotta be 1962-ben.

A Contergan-botrány után egyre inkább felerősödtek a várandósság alatti gyógyszerszedést tiltó hangok. A nyolcvanas évek óta már rutinszerűen ráírják minden készítményre, hogy terhes és szoptató nők számára nem ajánlott, függetlenül attól, hogy van-e arra bármi bizonyíték, hogy a szer valóban ártalmas a magzatra. Mindez tulajdonképpen érthető is: senki sem vállalná fel, hogy kismamákon és meg nem született gyermekeiken tesztelje egy készítmény mellékhatásait.
 

Pedig a helyzet nem ilyen egyértelmű.

Czeizel Endre egy korábbi interjúban elmondta: az Európai Unióban kb. 8300 gyógyszer van forgalomban, amelyek közül egyértelmű magzatkárosító hatása 41-nek van. Ezek sem feltétlenül veszélyesek az egész terhesség alatt, a Contergan például annak idején a 35-50. nap között akadályozta meg a végtagfejlődést.

Az is tény, hogy léteznek olyan betegségek, amelyek mindenképpen kezelést igényelnek. Bizonyított, hogy a láz és a migrén sokkal többet ártanak a magzatnak, mint az enyhítésükre beszedett gyógyszer. Allergia esetén csak a szteroidokat tartalmazó készítményeket kell elkerülni, az antihisztaminok és a béta-mimetikumok veszélytelennek tekinthetők.

A kisebb megfázás, köhögés ugyanakkor jól kezelhető citromos teával, C-vitaminnal, felesleges kockázat egyéb szereket szedni rá.
 

Náthás megbetegedéskor a következő szerek kerülendőek:

  • Ibuprofen a terhesség utolsó harmadában

  • Aszpirin tartalmú készítmények

  • Guafenesin-, dextrometorfán- és kodeintartalmú szerek

  • Antibiotikum kizárólag bakteriális fertőzés és felülfertőződés esetén szedhető, bizonyos típusaik azonban ekkor sem ajánlottak (pl. gentamicin)

Migrénes fejfájás esetén mindenképp konzultáljunk a kezelőorvossal, mielőtt bármilyen szert beveszünk.

A hormonális változások miatt a legtöbb kismamánál enyhülnek vagy akár meg is szűnhetnek a tünetek a várandósság ideje alatt, néhányan azonban a megszokottnál is többet szenvednek ilyenkor. Enyhe vagy közepes erősségű fájdalmakat megpróbálhatunk pihenéssel, relaxációval enyhíteni, de az erős, esetleg hányással is járó rohamok mindenképpen kezelést igényelnek. Vannak orvosok, akik ilyenkor engedik a paracetamoltartalmú gyógyszerek szedését maximum 500 mg/nap adagban. Az acetilszalicilsavat és diklofenakot tartalmazó készítmények az első két trimeszterben és szoptatás alatt óvatosan szedhetők, a 28. hét után azonban tilos az alkalmazásuk. Kerülendő az ibupfofen, a naproxen és az indometacin.

Fogorvoshoz nyugodtan el lehet – sőt, javasolt is – menni a várandósság elején. Ha kezelésre kerülne sor, az ilyenkor alkalmazott fájdalomcsillapító teljes mértékig ártalmatlan a babára.

A legfontosabb: feleslegesen szenvedni terhesség alatt sem kell, azonban bármilyen készítmény használata előtt kérjük ki orvos véleményét.

Indexkép: maxpixel

 

A cikket lektorálta:

Makay Zsuzsa

Makay Zsuzsa

 

Védőnő, családterapeuta

 
 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Tartozunk-e hálával a szüleinknek azért, hogy felneveltek?

Vannak olyan szülők, akik elvárják a gyereküktől, hogy legyenek hálásak a felnevelésükért - és ezt a kártyát általában vitás helyzetekben húzzák elő. De vajon tényleg tartozunk a szüleinknek?
A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

A gyermeki kötődés 4 típusa - az egész életünkre hatással van, hogy kötődtünk kiskorunkban a szüleinkhez

Olyan nincs, hogy egy csecsemő ne kötődjön a gondozójához. Az azonban nem mindegy, hogy milyen minőségű ez a kötődés, hiszen ez a későbbiekben a további kapcsolataira is hatással lesz.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
A szerkesztő ajánlja