SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor kezdhetek el várandósan sportolni? Mozgás és az első trimeszter

Szmrecsányi Zsuzsi [cikkei] - 2017-05-26
Manapság már szinte mindent tudunk a várandósságról. Mégis, valahogy a várandósság és a sport témakörben még mindig rengeteg félreértés és tévhit kering, meglepő módon még szakmai körökben is. Ha te is érintett vagy, kisbabát vársz, vagy tervezel, akkor most olvass tovább, tisztába tesszük az első trimeszter körüli hiedelmeket.
Mikor kezdhetek el várandósan sportolni? Mozgás és az első trimeszter

A várandósság nem betegség. Halljuk ezt sokszor, sokfelől, de mégis, ha sportolni szeretnénk meglepő véleményeket hallunk, néha még olyan forrásból is, ahonnan az ember a hitelességet várja. Sok évtizedes berögződés ez, és nem a tudatlanság az oka, csak szeretünk a kisebb ellenállás felé menni, így inkább azt javasoljuk, ami sehol nem vált ki ellenkezést, és kérdéseket sem vet fel.
Ezért történik meg a mai napig nem ritkán, hogy korábban rendszeresen sportoló, teljesen egészséges kismama érkezik hozzám úgy, hogy védőnő, orvos, stb. javaslatára abbahagyta a sportot, ahogy kiderült, hogy kisbabát vár.

A terhesség első három hónapjában elképesztő folyamatok zajlanak mind az anya, mind a magzat testében. Az anyai szervezet minden erejével azon dolgozik, hogy megtartson egy számára idegen kis testet a sajátjában, és nem csak ott tartsa, de védelmezze, táplálja azt. Mindehhez rengeteg változás zajlik le a női szervezetben, számos hormon  termelődése megváltozik, a magzat védelmében újak jelennek meg.
Eközben a kis magzat is növekszik, érik, kialakul tulajdonképpen egy egészen aprócska ember, az összes fontos szervével, jellemzőjével, ami számára is, és a védelmét szolgáló anyai test számára is igen megterhelő.
Ez az oka többek között az első trimeszterre igen jellemző fáradtságnak.
Az egészségünk, és a folyamatok támogatása érdekében érdemes ebben az időszakban megadni a testünknek azt, amire vágyik, és ez leginkább a sok pihenés. Emellett természetesen nagyon jó hatású a mozgás és a sporttevékenység is, de figyeljünk mindig arra a bizonyos belső hangra, vagy a kis ördögre és angyalra a vállunkon, és csak azt és annyit mozogjunk, ami jól esik.


Fotó: Greyerbaby/pixabay


Mi a helyzet a vetélés veszélyével? Nem árt a sport?

Ez a másik nagy hiedelem, amit érdemes lenne elfelejteni. Persze ne feledd, itt most az egészséges édesanyák egészséges várandósságáról beszélünk, nem pedig a betegség miatt nehezen teherbe eső vagy sokszor vetélt nőkről. Éppen ezért tehát az, hogy a mozgás megnövelné a vetélés veszélyét, egyenesen nem igaz.
Miért mondom ezt? Gondoljunk csak bele, hogy mik a következményei annak, ha rendszeresen sportolunk. Jobb lesz a sejtjeink tápanyagellátása, gyorsul az anyagcsere, jobban szívódnak és épülnek be a tápanyagok a sejtekbe, kiegyensúlyozottabbak vagyunk, az ízületeink egészségesebbek, olajozottabbak, a szívünk, tüdőnk és a keringési rendszerünk egészségesebben működik. Mindez pont kedvező hatással van egy esetleges várandósságra, tehát a fent felsoroltak egy egészségesebb anyai és lepényi keringést eredményeznek, amelyek nagyobb valószínűséggel tartják meg az egészséges magzatot.
Szakemberek egyöntetű véleménye az, hogy a vetélés minden esetben az anyai szervezetben zajló kiegyensúlyozatlanság, vagy magzatban lévő élettel össze nem egyeztethető elváltozás eredménye.
Ne féljünk tehát a mozgástól az első trimeszterben, hiszen a kiegyensúlyozott sporttevékenység nem oka a vetéléseknek.


Fotó: shultz/pixabay

Végül pedig nézzük meg azt a kérdést, hogy sportolhat-e az a kismama, aki korábban egyáltalán nem, vagy régóta nem mozgott.

Érdekes téma ez számomra, hiszen nekem a mindennapjaim része a mozgás, el sem tudnám anélkül képzelni az életem. De nem egyszer tapasztalom, hogy sok nő egészen jól elvan nélküle, bár tudja, hogy a sport jót tenne a testének és a lelkének. Ez a tudás azonban nem elegendő ahhoz, hogy az életükbe be is építsék, hiszen valóban nehéz egy ilyen merőben új szokás kialakítása, és saját magunkért sokszor nem is tesszük meg ezt a nagy lépést.
Van viszont egy olyan élethelyzet, amikor ezek a nők is átértékelik a dolgok fontosságát, ez pedig a saját gyermekük megfoganása. Valahogy ez annyival nagyobb értékkel bír, hogy képesek vagyunk a máskor olyan nehéz döntések probléma nélküli meghozatalára, a máskor olyan nehéz változtatások gond nélküli beépítésre az életünkbe.
És ami eddig csak az elménkben létezett, az hipp-hopp megtestesül, és ott találjuk magunkat egy várandós órán, legyen az fitnesz, torna, vagy jóga. Ebben az estben viszont mindenképpen türelemre inteném az édesanyákat. Hiszen a sportos életmód választása mindenképpen megterhelő a szervezetnek az első időszakban, még a pocaklakó nélkül is,  így az első hetekben elégedjünk meg intenzívebb vagy hosszabb sétákkal, könnyed átmozgató mozdulatokkal, amelyek nem okoznak izomlázat, és komolyabb elfáradást sem. Lassan, a testünk jeleire fokozottan odafigyelve növeljük a terhelést, és menjünk nagyobb vagy még tempósabb sétára, növeljük az otthoni torna idejét vagy intenzitását. Ez az a pont, ahol megpróbálkozhatunk egy várandósoknak kialakított jógaórával, ez a kismamák számára létező legkönnyedebb, legkímélőbb mozgásforma. Ha szeretnénk ettől intenzívebben mozogni, kicsit szembeszállni a plusz kilókkal – mert valljuk be, a legtöbb nőnek a várandósság alatt ez az egyik komoly célja a mozgással – akkor csak ezek után keressünk terhestornát vagy várandós fitnesz órát. Ha a fokozatosság szabályát komolyan betartottuk, akkor az első trimeszter végére érkezünk el ebbe az erőnléti szakaszba.


Fotó: xusenru/pixabay

Azok a kismamák pedig, akik korábban is rendszeresen mozogtak semmiképpen se hagyják abba a mozgást csupán a várandósság okán. Számukra több veszélyt rejt a hirtelen inaktivitás, mint a sporttevékenység folytatása. Azt kell csak jól felmérni, hogy az, amit éppen rendszeresen végeznek, mennyire támogató a várandósság szempontjából.
Ha a kedvenc mozgásformájuk ütődéssel, szökkenéssel, becsapódással jár, ha felmerül a baleset veszélye pl. egy eszközhasználatból, ha ütés vagy rúgás érheti a kismamát, ha a terhelés túl intenzív vagy hosszú, vagy nagy hasűri nyomásfokozódással jár, akkor ezek a sportok nem alkalmasak a várandósság ideje alatt. Ebben az esetben nyugodtan válasszon valamit a kismamáknak szóló mozgások világából, és folytassa azt.
Ha a megszokott mozgás teljesen biztonságos, akkor a test jeleire fokozottan odafigyelve folytathatja amíg jól esik. Tapasztalatom szerint ezek a sportos nők is idővel lassan és fokozatosan áttérnek a kismamáknak szóló mozgásokra, és ez így tökéletesen jó is.
A lényeg, hogy mindig figyeljünk a testünk jeleire, és szerencsére ebben az áldott állapotban valahogy minden nő sokkal jobban képes érzékelni és értelmezni ezeket a jeleket. 

Indexkép: Valentina Yachichurova/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja