A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A terhesség alatti láz okolható az autizmusért?

Kercsó Dorottya - 2017-06-16
Senki sem tudja, pontosan mi okozza az autizmust. Kutatók egy ideje az anya várandósság alatti fertőzéses megbetegedéseivel hozzák össze az állapotot. Ezt megerősíti egy új norvég tanulmány is, amely szerint a fő kiváltó ok a második trimeszterben elszenvedett lázas betegség - adta hírül a Popsugar.
A terhesség alatti láz okolható az autizmusért?

A Molecular Psychiatry című lapban megjelent kutatási eredmények szerint ha az anya a várandóssága második trimeszterében belázasodik, 40 százalékkal megnövekedik annak esélye, hogy a születendő gyermek autizmusban fog szenvedni. A 95 ezer norvég kismama bevonásával készült tanulmány azt is megállapította, hogy lényegesen csökken a károsodás esélye, ha a lázat gyógyszeresen csillapítjuk.

„Kutatásunk nagyszámú, jól körülhatárolt mintát alapul véve készült, és megerősíti az összefüggést a láz és az autizmus spektrum zavar között. Az eredmények azt is világossá tették, hogy ez a kapcsolat a második trimeszterben a legerősebb. Érdekes módon az összefüggés lényegesen megnő akkor, ha az anya három vagy több alkalommal lázasodik be, a paracetamoltartalmú lázcsillapító készítmények viszont csökkenthetik a kockázatot.” – nyilatkozta Thomas Fraizer, az Autism Spaker tudományos munkatársa.

Nem ez az első olyan kutatás, amely a terhesség alatti fertőzéssel magyarázza az autizmust. Korábban a tudósok már többször úgy találták, hogy ha a kismama influenzás lesz, az kétszeresére növeli annak esélyét, hogy gyermeke autizmussal fog születni, és a veszély háromszorosra nő akkor, ha a lázas állapot legalább egy hétig fennáll.

A norvég kutatók azzal igyekeznek megnyugtatni az aggódó szülőket, hogy a nők 20 százaléka lesz lázas várandóssága alatt, de csak a gyerekek két százalékát diagnosztizálják autizmussal.

Orvosok szerint a terhesség alatti enyhe hőemelkedés ártalmatlan jelenség, a magas lázat azonban csillapítani kell. Ha a jól ismert házi módszerek – vizes borogatás, hűtőfürdő – nem hatnak, kérjük ki orvosunk vagy a védődő véleményét, milyen gyógyszert javasolnak. A paracetalmol tartalmú készítményeket általában kismamák is szedhetik, de nem minden szer alkalmazható a terhesség egész ideje alatt. Célszerű még az első tanácsadáson rákérdezni erre, és beszerezni a szükséges orvosságot, hogy szükség esetén azonnal legyen mihez nyúlnunk.

A várandós anyák gyógyszerektől való idegenkedése érthető, de az esetek többségében alaptalan. Semmit ne vegyünk be orvosunk előzetes jóváhagyása nélkül, de azt tartsuk észben, hogy a magas – főleg tartósan magas – láz sokkal több kockázatot rejt magában a gyerekre nézve, mint a körültekintően alkalmazott lázcsillapító.

Kép: Unsplash / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja