SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztonságosak-e a probiotikumok a terhesség alatt?

Családinet [cikkei] - 2015-08-28
A probiotikumok híre egyre több emberhez jut el, ahogy napról napra többet tudunk meg jótékony hatásukról. A kutatások alapján biztonságosan fogyaszthatják a terhes nők is, sőt: számos előnyös tulajdonsággal bírnak az édesanyára és a magzatra nézve is.
Biztonságosak-e a probiotikumok a terhesség alatt?

De mik is azok a probiotikumok pontosan?

A probiotikumok olyan táplálékkiegészítők, amelyek legnagyobb része baktérium, élesztőgomba. Hasonlóak azokhoz a természetes mikroorganizmusokhoz, amelyek a testünkben is megtalálhatóak - bélrendszerünkben több millió ilyen baktérium él. Ha ez a szám csökken, sokkal könnyebben elkaphatjuk a fertőzéseket, ugyanis az immunrendszer kb. 70 %-a a bélben található. A probiotikumok ezáltal csökkentik az esélyt arra, hogy fertőzést kapjunk el, valamint segítik a beleket és az emésztés folyamatát.

 

Biztonságosak a probiotikumok a terhesség alatt?

A probiotikumok több hiteles forrás szerint is biztonságosak, a terhesség és a szoptatás alatt, valamint újszülöttkortól is biztonsággal alkalmazhatóak. 
Annak a valószínűsége, hogy Lactobacillus probiotikum szedése után baktériumok jelennek meg a szervezetünkben, egy a millióhoz. Annak a valószínűsége pedig, hogy Saccharomyces boulardii szedése után gombás fertőzést kapunk, körülbelül egyszer fordul elő az ezt használó 5,6 millió ember közül.
Azok a kutatások, melyek során a probiotikumok hatását vizsgálták a terhesség alatt, nem mutatták ki, hogy a probiotikumok bármi módon kapcsolatba hozhatóak lennének vetéléssel vagy születési rendellenességekkel, illetve nem találtak összefüggést a probiotikumok és a császármetszés, születési súly és magzati kor között. 

 

Hogyan hat a probiotikum a terhesség alatt?

A probiotikumok pontos működése vita tárgyát képezi, a tudósok még mindig vizsgálják a működési mechanizmusát. Jelenleg úgy gondolják: pont úgy, ahogy a rossz baktériumok megtámadják a szervezetet, a jó baktériumok megtámadják az ártalmas betolakodókat. Az egyik feltételezés szerint segítenek csökkenteni a rosszindulatú baktériumok számát a szervezetben, így csökkentve az esetleges fertőzések vagy más egészségügyi kockázatok lehetőségét.
 

Milyen előnyei vannak a probiotikumoknak a terhességre nézve?

Az anyai bélflóra összetétele jelentős hatással bír mind az anya, mind a magzat, illetve a születendő gyermek egészségére. Akár ételben találhatóak, akár kiegészítőkben, a probiotikumok segítenek abban, hogy az emésztőrendszer hatékonyabban működjön. 
Finn kutatók kimutatták, hogy a terhesség alatt adott probiotikumok csökkentik az újszülöttek és az anyák későbbi elhízásának kockázatát. Túlsúlyos terheseken (BMI 30 felett) probiotikumot alkalmazva a szülést követő 12 hónap múlva a testzsír alakulása és ennek következtében a testsúly is jelentősen csökkent. 
Terhes nők bélflórájának mikrobiológiai összetételét vizsgálva azt találták, hogy túlsúlyos nőknél kevesebb volt a bifidobaktérium és a Bacteroides, több volt viszont a Staphylococcus, Enterobacteriacea és az Escherichia coli mennyisége, mint normális súlyú nők esetében. 
Az egyik vizsgálatban a terhességi diabetes előfordulását tanulmányozták. A Lactobacillus rhamnozus GG-vel kezelt csoportban a 60%-kal csökkent a terhességi cukorbetegség kialakulásának aránya a csak diétás, illetve a kontrollcsoporthoz képest. Csökkent az inzulinrezisztencia, javult a glükóztolerancia és a glikémiás kontroll.

Elősegítik a születendő gyermek immunrendszerének fejlődését, védelmet nyújtanak az allergia kialakulásával szemben. A probiotikumok használata csökkenti a terhességi cukorbetegség kialakulásának lehetőségét.
 

A probiotikumok alkalmazásának előnyei az anyára nézve:
 

  • laktóz-intolerancia kezelése
  • végbélrák megelőzése
  • vérnyomás csökkentése
  • immunrendszer erősítése
  • allergia, ekcéma kialakulásának csökkentése
  • fertőzések megelőzése
  • bélgyulladás-csökkentő hatás
  • ásványi anyagok és nyomelemfelvétel javítása
  • vastagbélgyulladás (colitis) és irritábilis bél szindróma (IBS) kezelése
  • antibiotikumok szedéséhez köthető hasmenés kezelése
  • csökkentik koleszterinszintézist
  • enyhe vérnyomáscsökkentő hatásuk van. 
  • segítik az ásványi anyagok felszívódását, javítják a csontanyagcserét. 
  • csökkentik a vesekőképződést. 
  • cökkentik az elhízás kockázatát. 

 

A pro- és prebiotikumok alkalmazásának előnyei az újszülött szervezetére:

 
  • Segítik a születendő gyermek immunrendszerének fejlődését, 
  • védenek az allergia kialakulásával szemben  
  • számos betegség megelőzését biztosítják
  • a probiotikumok csökkentik a bakteriális és gombás fertőzések előfordulását 
  • a kialakult fertőzések gyorsabban gyógyulnak 
  • A terhesség alatt adott probiotikummal növelhető a köldökzsinórvér-interferon-gamma, az anyatejben a TGF-b1 és az IgA szintje, amely az újszülött védelmét szolgálja. 
  • A probiotikummal kezelt újszülöttek körében kevesebb a kóros hasi tünet és jobb a hossz- és a fejkörfogat-növekedés, valamint a súlygyarapodás. 
     

Milyen gyakran használj probiotikumot a terhesség során?

Mivel a terhesség során nagyon gyakori problémának számít a székrekedés és a hasmenés, a probiotikumok fogyasztása mindennaposan is lehetséges. 
 

Honnan szerezhetsz probiotikumot a terhesség alatt?

A probiotikumokat leginkább élőflórás joghurtokban, vagy táplálékkiegészítőkben fogyaszthatod. 
 

Mikor NEM szabad probiotikumot fogyasztani?

Alkalmazásuk elsősorban kritikus állapotban levő betegnél, és immunszupprimált betegségek esetében lehet veszélyes. Lényeges a készítmény összetétele, csíraszáma: fontos, hogy csak klinikai vizsgálatokkal is bizonyítottan hatásos készítményeket használjunk. 
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a probiotikum nem gyógyszer. Feladata a betegségek megelőzése, az egészség fenntartása, helyreállítása, de nem helyettesítik a gyógyszeres kezelést!


Kép: http://www.freedigitalphotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja