SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A "negyedik trimeszter" - avagy miért nézek ki úgy a szülés után, mintha még mindig terhes lennék?

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-08-03
Ha azt hisszük, hogy a szülés után testünk azonnal visszaalakul a terhesség előtti állapotra, egyfajta tévhitet dédelgetünk. Esze ágában sincs. Ilyenkor még javában küzd a vérveszteséggel, a tejtermeléssel és a hormonok cunamijával. A legtöbb nő fejében a hathetes kontroll a vízválasztó: azt hiszik, hogy addigra befejeződik az átalakulásuk. Pedig a negyedik trimeszter nagyon is valós: a babának és az anyának is szüksége van rá. Ráadásul a valósághoz leginkább az egy év áll közel. Ennyi időbe telik ugyanis, mire újra formába lendülünk.
 A "negyedik trimeszter" - avagy miért nézek ki úgy a szülés után, mintha még mindig terhes lennék?

Mikor húzódik vissza a has szülés után?

A várandósság kilenc hónapja alatt testünk számtalan változáson megy keresztül: felborul a hormonháztartásunk, átrendeződnek a belső szerveink, bőrünk fokozatosan alkalmazkodik a növekvő pocak alakjához, combjainkon és hasunkon striák jelen(het)nek meg. A test megváltozása és a szülés utáni „visszaváltozás” azonban minden édesanyát máshogy érint. Míg egyesek könnyebben megbirkóznak megváltozott alakjukkal, addig másoknak bátorításra van szükségük ahhoz, hogy elfogadják testüket.

Brenda Stern saját Instagram oldalán igyekszik felhívni a figyelmet az anyaság szépségeire. Az immáron hatgyermekes édesanya friss fotóin mutatja meg a világnak, hogy milyen egy valódi női test szülés után.


Fotó: Instagram/she_plusfive

Brenda júniusban hozta világra hatodik gyermekét. Ahogy sokan mások, jó ideig ő sem volt képes elfogadni megváltozott alakját: a striákat, a hason megvastagodott és redőzött bőrt. Ötödik szülése után kezdte rosszul érezni magát saját bőrében, depressziós lett, ami a mindennapjaira is rányomta a bélyeget. Ekkor döntött úgy, hogy gyökeresen változtat a hozzáállásán és az életszemléletén. Képeivel és videóival ma már az önelfogadást hirdeti.

„Hatgyermekes anyaként fogadd meg a tanácsom, kérlek: egyél, etesd meg a babád és aludj, mikor ő is alszik. Ezt pedig folyton folyvást ismételd meg. Ne félj, nem vagy egyedül! A gyermeked számára te vagy a legjobb anya és tudom, hogy a lehető legjobban teszed, amit teszel. A babáink úgy szeretnek minket, ahogy vagyunk” – posztolta Brenda.

"A test megváltozásával tudni kell együtt élni. Világra hoztad a kisbabád, amiért legyél nagyon büszke magadra, ahogy én is büszke vagyok a saját testemre" - osztotta meg követőivel.

Fotó: Instagram/she_plusfive


Te hogyan készíted fel a tested a változásra?

A szülés utáni állapotra való felkészülés jó esetben már a terhesség előtt elkezdődik, mégpedig egy olyan testben, amiben biztonságban érzi magát az ember, aminek ismeri a működését és a határait, ezáltal könnyebb megélni a terhességet, a szülést és az azt követő regenerálódást. Ezt azonban csak úgy érhetjük el, ha ténylegesen használjuk a testünket, vagyis mozgunk és rendszeresen sportolunk. Hogy mit, az nem is olyan lényeges, mert bármilyen sport jobb, mint az, hogy semmit nem csinálsz. A legfontosabb, hogy élvezd azt a tevékenységet, amit végzel.

A mozgásnak mindig jó hatása van. Várandósan is kell mozognunk, hiszen a test erre van kitalálva, függetlenül attól, hogy épp babát hord-e vagy sem. A terhesség alatt végzett testmozgás segíthet elkerülni az elhízást, jó hatással lehet a terhességi cukorbetegség esetén, vagy megelőzheti azt, illetve segít a keringés egészségének megőrzésében.

Természetesen mindenféle testmozgás előtt fontos, hogy konzultálj a nőgyógyászoddal az esetleges komplikációk elkerülése végett!


Mitől függ, hogy milyen gyorsan húzódik vissza a hasunk?

A legtöbb frissen szült édesanya már a kórházban azt várja, hogy a baba kiemelésével eltűnik a pocakja, ám nem ez az általános. Egyesek akár több hónapos várandósnak is tűnhetnek még heteken keresztül. A baba megszületésével a kórházi napok alatt átlagban 4-5 kiló megy le a testünkről. Ebben benne van a baba és a méhlepény súlya, a magzatvíz, a vérveszteség és apránként ürülhet a testünkben felhalmozódott víz is.

A következő hetekről elmondható, hogy nagyjából folytatódik ez a tendencia. Ha szoptatunk, az is sokat segíthet a kilóktól való szabadulásban, hiszen nem kevés kalóriát éget, és a méh összehúzódásában is segítségünkre van. A méh egyébként nagyjából a szülés utáni 6. hét végére húzódik vissza a kismedencében, ekkorra általában látványos változás is észlelhető.
 

Külső és belső tényezők

Egyénenként változó, hogy mikor húzódik vissza a pocak, de a felsoroltak mind befolyással lehetnek rá. Fontos ugyanis, hogy

  • spontán vagy császárral hoztad világra a gyermeked
  • milyen szövettípussal és gyógyulási hajlammal rendelkezel
  • mennyit mozogtál és milyen életmódot folytattál a terhességed alatt
  • mekkora súllyal vágtál bele a babavárásba
  • mennyi plusz kiló halmozódott fel abban a bizonyos 9 hónapban
  • voltak-e a várandóság alatt komplikációk
  • hogyan alakul a hormonháztartásod, szoptatod-e a kisbabádat
  • miképp táplálkozol
  • milyen a testtartásod
  • kezeled-e a hegedet
  • milyen a testharmóniád
  • milyen a légzésed, a légzésmintád szülés után, szoktál-e légzéstornákat végezni
  • milyen a lelki-idegrendszeri állapotod (stresszes és kialvatlan vagy-e, hogyan éled meg a szülés körüli történéseket)
  • mennyire kezeled a "tested részeként" a hasad
  • milyen ingerek érik a hasad szülés után (végzel-e regeneráló tornát, ápolod-e fürdés után)
  • nincs-e szétnyílva a hasizmod.


Ha már itt tartunk, mi az a szétnyílt hasizom és hogyan előzhetjük meg?

A hasfal tágulása egy teljesen természetes folyamat. Középen a hasizmok közötti kötőszövetes rész (az úgynevezett linea alba) kicsit megnyúlik, hogy elférjen a magzat. Előfordulhat, hogy ezen a területen a szövetek túlnyúlnak és elveszítik rugalmasságukat, emiatt nem tudnak teljes mértékben helyreállni. A torna mindig segít valamilyen mértékben, szélsőséges esetekben pedig műtéttel is helyre lehet állítani a hasat. 

A szülés utáni legfontosabb feladat a gerinc tartásának javításával együtt a hasfal, a törzsizomzat és a kismedencei izomzat megerősítése. Tehát mielőtt bármilyen sportnak nekikezdenénk, előbb állítsuk helyre a fent említett területeket.

A kismedencei izomzat állapotának felmérése nem könnyű feladat és a szülés utáni medencefenék-ellenőrzés nem történik meg minden hathetes kontrollon. Az állapotfelmérést szerencsére egyre több erre szakosodott szülész-nőgyógyász végzi. Ez azért is fontos, mert nem mindenkinek hasznos a gátizomtorna, nem mindenkinek ugyanarra van szüksége. Az orvos által felállított diagnózis után érdemes személyre szabott és célzott gyógytornával indítani, így javíthatunk akár a különböző süllyedések állapotán is, hisz nem csupán a has körfogata számít szülés után, hanem az intim területeink egészsége, épsége is.

Sajnos teljes mértékben nem lehetünk befolyással a hasfalunk alakulására, ám sokat tehetünk érte. Ha megfelelően mozgunk, helyesen és változatosan táplálkozunk, odafigyelünk a folyadékpótlásra, minden lehetőséget kihasználunk a pihenésre még a gyermekágy idején is, akkor elmondhatjuk, hogy nagyban hozzájárultunk a megfelelő regenerációhoz.


A heget is érdemes kezelni

A császármetszéssel szült édesanyáknál maga a heg is befolyásolja a hasfal alakulását: még kontrasztosabbá teheti, hiszen a varrat inkább szűkíti, összehúzza a bőrt, míg felette a hasfal kilenc hónapon keresztül nyúlt, feszült. A kötényhas azoknál is kialakulhat, akiken nem maradt a terhesség után felesleg, csupán bőrtöbblet keletkezik. Éppen ezért fontos, hogy mikor a has visszahúzódását, a kötényhas eltűnését várjuk, ne felejtsük el a heget, a hegkezelést és a speciális hegmasszázst sem.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja