SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 császármetszés, 12,5 év szoptatás - Szilvi büszkén mesél arról, miken ment keresztül 5 gyermekével

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-04-22
Sokan csodálkoztak, hogy Szilvi 5 császármetszést is bevállalt, de ő vallja: ez volt élete legjobb döntése. Hogy miért? 5 csodálatos gyermek anyukája, akiket ráadásul a tévhitek ellenére évekig tudott szoptatni a műtétjei után. De vajon császármetszés után tényleg később indul be a tejtermelés? Mit tehetünk annak érdekében, hogy a műtét után sikeres legyen a szoptatás? Többek között erről is kérdeztük Bocskainé Irci IBCLC laktáció szaktanácsadót.
5 császármetszés, 12,5 év szoptatás - Szilvi büszkén mesél arról, miken ment keresztül 5 gyermekével

Levente 21, Hunor 19, Enikő 16, Kincső 9, Csenge pedig 6 éves. Szilvi 17 éves volt, amikor megismerte leendő férjét, akit egy barátnője mutatott be neki. Szerelem volt első látásra. Talán akkor még ők maguk sem gondolták volna, hogy egyszer 5 gyerekes szülők lesznek. Szilvi pontosan emlékszik arra a napra, amikor világra hozta első gyermekét.

Már tolófájásaim voltak, amikor relatív téraránytalanság miatt döntött úgy az orvos, hogy császármetszésre van szükség. Férjem végig bent lehetett, ez hatalmas megnyugvást jelentett. A szoptatást a műtét semmiben nem befolyásolta, egyből odahozták a kisfiamat és a tejtermelés is beindult, nem is akárhogyan. Egy nővér segített a helyes technikában, ugyanis rengeteg tejem volt.

Szilvi azt mondja, bár fiatalon szülte első gyermekét, mégis rengeteget tájékozódott szülés előtt, és biztos volt abban, hogy szeretne majd és fog is tudni szoptatni. Két évre rá született meg Hunor.

Az orvosom, akiben nagyon megbíztam, előre a császár mellett döntött, azt mondta, hogy szerinte nem lenne jó kockáztatni. Nagyjából a terhességem feléig szoptattam Levit, vagyis kb. másfél éves koráig, aztán Hunort szintén, Enikőt pedig 2,5 évig. Az orvos ez alkalommal is a császármetszés mellett döntött, ami a terhességek közelsége miatt volt indokolt. De a műtétek soha semmilyen gondot nem okoztak, sem a felépülésben, sem a szoptatásban.

Az édesanya azt meséli, hogy párszor volt mellgyulladása, ami lázzal járt, de ezt leszámítva gondtalanul tudott szoptatni, igény szerint. Minden gyereke 6 hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálásban részesült.

”Úgy végeztem el a főiskolát és tettem le két nyelvvizsgát, hogy közben már megvoltak a gyerekek. Enikő, akkor kezdte az ovit, 3 éves volt, én pedig 4 órában dolgoztam mellettük és a fősuli mellett. Tele voltam energiával.” – árulja el Szilvi.

Hozzáteszi, hogy családja is nagy segítségére volt. Férje kivette a részét a házimunkából és gyakran elvitte a nagyobb gyerekeket kirándulni, hogy addig nyugodtan tudjon a kicsivel foglalkozni az édesanya. Abban az időben velük lakott Szilvi nagymamája is, aki imádta a dédunokáit, szívesen vigyázott rájuk és a főzésben is segített.

az 5. császárral született gyermek
Fotó: Sereghyné Lakos Szilvia

”Aztán olyan 6 év szünet után újra megbolondultunk a férjemmel. 2011-ben született meg Kincső és most már az előző 3 császármetszés indokolta, hogy a következő is az legyen, programozott. A sok jósló fájás miatt kicsit hamarabb, de nem koraszülöttkent, 37. hétre született Kincső, akit szintén sokáig, 3 éves koráig szoptattam. Ha jól emlékszem a terhesség végéig, de már csak ritkán, és miután Csenge megszületett, megértette, hogy lassan neki már erre nincs szüksége. Csengét szoptattam a legtovább, majdnem 4 éves koráig. Viszont nagyon nehéz volt leszoktatni, sok türelem kellett hozzá.”

Szilvi azt meséli, hogy a környezetében többen is furcsán néztek rá, amiért 5 császármetszést is bevállalt, de ő ezt egyáltalán nem bánta meg.

”Nagyon szerencsés alkat vagyok, gyorsan és jól regenerálódtam, nem voltak szövődmények. Összenövések is csak a negyedik után, az a műtét tovább is tartott és az orvosok szerint egy hatodikat már nem lenne szerencsés bevállalni. Az orvosom nagyon lelkiismeretes volt, maximálisan megbíztunk benne. Minden alkalommal ellenőrizte ultrahangon a heg vastagságát és a legvégére már tényleg el volt vékonyodva a heg.”

4 császáros gyerekkel
Fotó: Sereghyné Lakos Szilvia

Az édesanya azt mondja, a hosszan tartó szoptatás miatt is érzi nagyon szorosnak a kapcsolatát gyermekeivel.

”Biztos, hogy erősebb az immunrendszerük, komolyabb betegségük nem volt eddig. A legkisebb gyerekemnek, Csengének nagyon fontos a gyakori testkontaktus, annak ellenére, hogy nagyon önálló.”

Legnagyobb fiuk pár hónapja költözött el tőlük, iskolába jár és mellette dolgozik. A 19 éves Hunor idén érettségizik, egyetemre jelentkezett. Enikő 10.osztályos, Kincső harmadikos, Csenge pedig idén kezdte az iskolát.

”Több mint 27 éve vagyunk együtt a férjemmel. Egész jól bírjuk azóta is, még nem mentünk egymás agyára teljesen és hát ugye gondoskodtunk arról, hogy ne unatkozzunk. Viccet félretéve, a gyerekek megtanultak alkalmazkodni egymáshoz, természetes volt például, hogy amíg esti mesét olvasok a nagyobbaknak, addig a kisebbet közben szoptatom és úgy altatom el. Úgy érzem, hogy nekünk az 5 gyermekünk által csak még inkább kitágult a világ.

apuka a legkisebb császáros gyermekkel
Fotó: Sereghyné Lakos Szilvia

Hiszem, hogy a később bevállalt negyedik és ötödik gyermekünk által vagyunk fiatalosabbak. Arra viszont mindig figyeltünk a házasságunk alatt, hogy nem csak Anya és Apa vagyunk, hanem egy pár, akik szeretik egymást és ápolni kell a kapcsolatunkat. Rendszeresen megoldottuk, hogy el tudjuk menni például egy-egy koncertre, vagy vacsorázni. Ennek megvalósításában eleinte a nagyikám, később a szüleim voltak a segítségünkre.”

Szoptatással kapcsolatos kérdések császármetszés után

Bocskainé Irci IBCLC laktáció szaktanácsadót kérdeztük.

Császármetszés után később indul be a tejtermelés? Vagy ez tévhit?

 

  • A császármetszéssel szült édesanyák gyakran úgy gondolják, hogy a műtét utáni fájdalom, negatív hatást gyakorol a szoptatási képességükre. Ez az állapot megnehezíti a szoptatást, de hormonálisan nincs köze a tejtermeléshez. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a tejtermelés beindulásának két fázisa van. Az egyik, még várandósság alatt, a másik a pedig a szülés után, pontosabban a placenta megszületése után következik be. Tejtermelés szempontjából nincs különbség, hogy az anya milyen módon adott életet gyermekének, tehát teljes mértékben tévhit, hogy a császáros anyukáknak később indulna be a tejük. Mindenképpen megnyugtatnám innen is az anyukákat, hogy az élet szép, és igazságos. Lesz elegendő tejük.

Anya a császárral született gyermekével
Fotó: Sereghyné Lakos Szilvia

Hogy segítsünk az édesanyának vagy mit tehet ő maga annak érdekében hogy sikeres legyen a szoptatás császármetszés után? Császármetszés után milyen pózban ajánlott szoptatni?

 

  • Műtőben is lehetséges Magyarországon is már több helyen bőr-bőr kontaktusba kerülni az anyának az újszülöttel, azonnal a kiemelés után. Ameddig az anya nem képes magát ellátni a műtét után, addig természetesen nem várható el, hogy egyedül ellássa, szoptassa a babáját. Mindenképpen fontos, hogy a baba mihamarabb kerüljön az anya mellére, szopizzon. Például, míg az anya hanyatt fekszik az első órákban, addig a babát pocakkal befelé fordulva, az anya mellére lehet helyezni, a császáros sebet nem terheljük semmiképp természetesen. Nem maradhat egyedül az anya-baba páros, fontos, hogy az édesapa, és egy egészségügyi szakember is legyen ott segíteni, észlelni a folyamatot. Apával való szőr-bőr kontaktus is addig nagyon helyénvaló, míg az anyára nem tudjuk helyezni az újszülöttet. Késleltetett bőrkontaktusra is van lehetőség mindig, ezzel is élni kell a sikeres szoptatás érdekében. Amiatt sem kell aggódni, hogy a császármetszés alatt adott gyógyszerek átmennek az anyatejbe és nem lehet szopatni, hiszen azok a gyógyszerek, amik a műtét alatt, után kap az édesanya, azzal biztonságosan szoptathat, még akkor is, ha altatásos császármetszése van, hiszen ahogy az anya éber lesz, tudatához tér, segítséggel már mellre is helyezhető a babája.

Anya a császárral született gyermekével
Fotó: Sereghyné Lakos Szilvia

  • Egy problémát könnyebb mindig megelőzni, mint később megoldani. Az újszülött azzal a veleszületett képességgel születik, hogy fel tud mászni az anya mellkasára, képes megtalálni az anyamellet, születéstől számított 1-2 órán belül már hatékonyan tud szopizni, majd egy hosszabb pihenő szakasz következik, de ez sem ok arra, hogy elvigyék a gyereket, amennyiben lehet, maradjanak egymáshoz nagyon közel. Mi szakemberek biztosítjuk nekik a zavartalan bőr-bőr kontaktust, és azzal, hogy nem távolítjuk el egymástól, csak indokolt esetben azt, aki összetartozik, az anyát és a gyermekét.

 

Mely tényezők hátráltathatják és melyek segíthetik a sikeres szoptatást?

 

  • Mindig van lehetőség korrigálni, lépésről lépésre haladni az ideális felé. Gyakori hatékony szoptatás az alapja az első pillanattól a sikernek, ha pedig szükség van rá, akkor megtanítjuk az anyát a kézi fejésre, és a lefejt tejet, azaz a pár csepp kolosztrumot kanállal is oda tudjuk adni a babának.

 

  • Segíti a folyamatot az, ha a baba együtt van a lehető legtöbbet az anyukájával, ha minden korai éhségjelre mellre kerül, úgy mint: cuppogás, tátogás, azt látjuk, hogy rágja az öklét, szemmozgásokat végez, nyugtalanul mocorog, meg sem várjuk, míg sírni kezd. Gátolja a folyamatot, ha a baba cumit kap, ha több órákat töltenek külön szobában, ha az anyának nagy fájdalmai vannak, ha nagyon fáradt, feszült, szomorú, ha nincs segítsége és még sorolhatnám.

Család 5 császáros gyermekkel
Fotó: Sereghyné Lakos Szilvia

  • Mit lehet tenni a sikeres szoptatás érdekében? Minden édesanyának javaslom a 20. hét után, hogy hangolódjon, készüljön a szoptatásra, beszéljen hosszan szoptatós anyákkal, vegyen részt szoptatásra felkészítő tanfolyamon, olvasson utána hiteles forrásból, picit legyen tudatosabb, hogy ne a szerencsén múljon a szoptatás sikeressége. Az utolsó trimeszterben, pedig vegyen részt szülésfelkészítőn, amennyiben tudja, hogy császármetszéssel fog szülni, akkor erre vonatkozó felkészítőt is érdemes meghallgatni. Ha elakadna bármiben, akkor érdemes megfelelő szakember segítségét kérni, legyen az szoptatási tanácsadó, gyógytornász, pszichológus, védőnő, szülésznő, szülészorvos. Segítség sokszor egy karnyújtásra lehet, hiszen a család és a barátok is nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy könnyítsenek a mindennapokon és osztozzanak az örömünkben.

Indexkép: Sereghyné Lakos Szilvia

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja