SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Farfekvéses baba - az anyukája hasában fordítja meg az orvos a magzatot (VIDEÓ)

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-09-15
Most megnézhetjük, hogy néz ki élőben, amikor kívülről, az anyuka hasán keresztül fordítanak a helyes irányba egy farfekvéses babát.
Farfekvéses baba - az anyukája hasában fordítja meg az orvos a magzatot (VIDEÓ)

Magyarországon átlagosan a terhességek 35%-a végződik császármetszéssel. A szám kórházanként eltérő, és ebben természetesen azok is benne vannak, akik kifejezetten ezt szeretnék, a legtöbb esetben azonban orvosi oka van annak, ha nem természetes szüléssel jön világra egy csecsemő.


A császármetszés lehetséges okai:
 

  • Problémák a köldökzsinórral. Ha a köldökzsinór előre esik és a babát megelőzve kilóg, esetleg a baba feje és az anyuka medencéje közé szorulhat, elzárva a vér útját. Ettől a magzat pulzusa életveszélyesen megemelkedik, az oxigént szállító vér hiánya pedig agykárosodáshoz, vagy akár halálhoz is vezethet. Ha túlságosan rövid, esetleg a baba nyaka köré tekeredett a zsinór, az szintén megoldhatatlan méhen kívülről.
  • Ha az anyuka medencéje túl keskeny, és valószínűsíthetően nem fér ki a kicsi feje.
  • A méhlepény rossz helyzete. A méhlepény leválhat, vagy lehet, hogy túl közel van a méhszájhoz, normál szülésnél megsérülhet, vagy idő előtt felválhat. Ilyenkor vérezni kezd és a legkisebb vérveszteség is veszélyezteti a baba életét, hiszen neki mindössze kb. 3-4 dl vére van, amiből közvetlenül tud veszíteni a placentán keresztül.
  • Ha a kisbaba nem fordítja a fejét a megfelelő irányba.
  • Ha probléma van a magzatvízzel. Ha túl kevés, kitartóan szivárog, vagy esetleg mind elfolyt. Az is aggodalomra adhat okot, ha a víz zöldes színű, ez ugyanis azt jelenti, hogy a baba belekakilt a vízbe. Ha pedig a magzatszurkot belélegzi, az végzetes következményekkel jár. Ezt sok orvos nem kockáztatja meg.
  • Ha nem megfelelően fekszik a baba.
  • Ha a kicsi farfekvéses (tehát a kis popsiján „ül”), vagy harántfekvéses (a hátán fekszik) akkor az orvosok - főleg első szülésnél - azonnal a szikéért nyúlnak. Egy farfekvéses szülés a mamát és a babát is jobban megviseli, harántfekvésben pedig egyszerűen nem tud megszületni a csöppség.
  • A további esetekről bővebben olvashatsz a császármetszés okait bemutató cikkünkben.

Mivel a baba műtéti kitessékelésének egyre kevesebb híve van, ha lehetséges, az orvosok megpróbálják inkább elhárítani a császármetszés okát. Farfekvés esetén a baba megfordításának lehetősége a 37. terhességi hét után szokott felmerülni, és nem minden orvos vállalja. Ha tudjuk, hogy a baba farfekvéses, érdemes már korábban olyan gyakorlatokat végezni, melyek segítenek neki a helyes irányba fordulni!

Figyelem! Senki ne próbálja meg a videókon látottakat utánozni - csakis orvos végezheti el a műveletet.

Az alábbi videó részletesen bemutatja, hogy néz ki a farfekvéses baba megfordítása.

A videón azt láthatjuk, hogy először is kényelmes testhelyzetbe fektetik az anyukát, lábait behajlított helyzetben kipárnázzák. A pocakját jó vastagon bekenik az ultrahangról már jól ismert kontakt géllel - a folyamat közben a szülésznő és az orvos folyamatosan ellenőrizni tudja a baba hogylétét.
Az orvos ezután kitapintja a baba fekvését és finoman elkezdi nyomkodni, masszírozni a z anyuka hasát. Segítő kezek közben benyomva tartják az apróság lakhelyét azokon a pontokon, amerre nem szeretnék, hogy menjen, így a kicsinek mindössze egy választása marad: hogy fejjel lefelé forduljon.
Az asszisztens „csőre töltött” ultrahanggal áll mellettük, így ha bárki - az anyuka vagy az orvosok - olyasmit érez, ami nincs rendjén, rögtön ellenőrizni lehet. Az anyuka arca elárulja, hogy a beavatkozás nem kellemes - sőt, néha az is előfordul, hogy nem sikerül. 

A következő videón azonban egy sikeres fordítást láthatunk - a kismama arca beszédes, amikor meglátja a monitoron, hogy az orvos nem hiába nyomta, tolta körbe a babát, hisz kislánya végre befordult a megfelelő irányba.


Még egy videó egy másik esetről:

 

A művelet egyáltalán nem lehet kellemes, az anyuka pedig biztosan aggódik babája épsége miatt, a farfekvéses magzat megfordítása azonban még mindig jobb választás, mint a császármetszés. Bár sokan úgy vélik, ez a szülés "könnyebb változata", a császározott anyukák beszámolója alapján sokkal jobban megviseli a testet, mint azt gondolják azok, akik még nem estek át rajta.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja