SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 dolog, amit senki sem mond el neked a császármetszésről

Családinet [cikkei] - 2015-07-14
Teljesen nyilvánvaló, hogy a császármetszés teljesen más és a szervezet számára sokkal radikálisabb módja a szülésnek. Hiába érkezel tökéletesen felkészülve, felszerelve betétekkel és anyatejtároló zacskókkal, valamint a szokásos eszközökkel, ha nem tudod, mit kell tenned a műtét előtt illetve után. Néhány tapasztalt császáros anyuka véleményét gyűjtöttük össze, hogy a kellemetlen dolgokra is fel tudj készülni.
10 dolog, amit senki sem mond el neked a császármetszésről

Szerencsés esetben a terhesség utolsó hetei azzal telnek, hogy a sorstárs anyukákat kérdezgeted, mit is kell valójában  tudnod a szülésről. Felteszed az összes nyomasztó és a szemérmetlenség határait súroló kérdést, hogy felkészülj a nagy  napra. Általában a legtöbb – ha nem az összes – anyuka, akivel beszélsz, természetes módon szült, így szinte kötelező  jelleggel megbeszélitek az ülőfürdőt, a ’drágám, szerezd be a legnagyobb betétet, amit csak találsz’ hozzászólásokkal  kísérve. Mindenki szóról szóra ugyanazokkal a tanácsokkal fog majd ellátni. Viszont senki nem készít fel arra, mire is lesz szükséged, ha császármetszéssel szülsz.

A császármetszésnek vannak nagyon kellemetlen pillanatai és következményei. Az a legjobb - a te érdekedben -, ha ezekkel  tisztában vagy. 
 
 

Császármetszés előtt


1.) Bár kapsz egy tervezett időpontot a császármetszésre, a valóságban a baba sokszor máshogy gondolja a dolgokat. Előfordulhat, hogy hamarabb készül világra jönni annál, mint amit az orvosod beírt a naptárába. A kórházi felszerelésedet időben készítsd össze, ne hagyd az utolsó pillanatra, ne várj a kijelölt dátum előtti utolsó napig a pakolással.

2.) Az is előfordulhat, hogy már a szülés tervezett időpontja előtt pár nappal be kell feküdnöd a kórházba, hogy elvégezzenek  rajtad különféle vizsgálatokat. Úgy pakolj be, hogy szem előtt tartod: lehet, hogy jó pár nappal tovább fogsz a kórházban  maradni, mint ahogy tervezted. Az ilyen esetekben - amikor 3-4 napot is bent kell feküdnöd a császármetszést megelőzően -  szörnyen lassan telik az idő. Gondoskodj arról, hogy legyen mivel elfoglalni magad akár több napon át is. Pakolj be  könyveket, rejtvényeket, fülhallgatót, ha szeretsz zenét hallgatni, és kérd meg nyugodtan a barátaid, barátnőid: aki csak  teheti, nézzen be hozzád és szórakoztasson egy kicsit. Tereljék el a figyelmed a feszült várakozásról, amit épp átélsz.

 

Mit fogsz érezni a műtét alatt?


3.) Azt a bizonyos „enyhén húzó érzés” kifejezést teljesen egyértelműen férfi találta ki. Az ’enyhe’ egyáltalán nem a megfelelő szó erre. Leginkább úgy érzed, hogy az összes levegő kiszorult belőled, miközben a fogaid vacognak az érzéstelenítéstől. Ezt a műtétet nem klausztrofóbiásoknak találták ki, mivel teljesen hozzá vagy tapasztva az asztalhoz – a karjaid rögzítve  –, miközben letaglóz az az érzés, hogy képtelen vagy levegőt venni. 

 

Milyen váratlan dolog történhet császármetszés alatt? 


4.) Ritkán előfordulhat az is, hogy allergiás reakció lép fel valamilyen anyaggal szemben, bár nem tudsz arról, hogy bármire is allergiás lennél. Ha ez  történik, viszketést érezhetsz (mindenhol), a vérnyomásod magasra emelkedhet, de gondolj arra, hogy szakértő kezek látnak  el azonnal, akik pontosan tudják, mit is kell ilyen esetben tenni. A császármetszés során fellépő komplikációkról az orvosodtól tájékozódhatsz - ha szeretnél. 

 

Császármetszés után a kórházban


5.) A szülést követő napokban a katéter lesz az igazi társaságod, hiszen az eddig megbízható hasi izmok nélkül fürdőszobáig sem tudnál eljutni. Ezután pedig – mint minden más esetben, mikor katétert kell használni – ismét meg kell tanulnod pisilni; úgy tűnik, minél tovább van bent a katéter, annál nehezebb felidézni ezt.
Ráadásul az sem túl vicces, mikor egy ápolónő és néhány szeretted a mosdó előtt várakozik – mintha csak újra 5 éves lennél. 

6.) Legyen valaki körülötted, aki azt is megtanítja, hogyan kelj fel és mássz ki az ágyból. A hasi izmaidat teljesen elfelejtheted! A jó hír viszont, hogy a karod tiszta izom lesz.

 

Mi vár rád otthon? 


7.) A séta is kihívássá válik. A hasnál lévő Core izomzat nem véletlenül központi izomzat. Vigyázz most magadra. Ha jót akarsz magadnak, menj el a legközelebbi gyógyszertárba (még jobb, ha elküldesz valakit), és vegyél alakformáló fehérneműt. Egy jó darabig nem akarsz az égvilágon semmit – sem cipzárt, sem gombokat, sem pedig testre simuló fehérneműt, - ami hozzáérne a hasadhoz, különösen ahhoz a részhez, aminek bármi köze volt a szüléshez.

8.) A gyógyszerek válnak a legjobb barátaiddá. Szerezz be szoptatás alatt is szedhető fájdalomcsillapítót - és készülj fel arra, hogy sokat fogod használni -, valamint székletlágyítót, mivel eleinte a ’nagydolog’ kissé fájni fog, hiszen nincsenek olyan hasi izmaid, amivel nyomhatnál. De nyugi, büszke leszel magadra, miután végeztél a fürdőszobában. Hagyj magadnak egy kis időt, hogy leszokj az "anyagról".

9.) Semmit nem emelhetsz meg, mert ki tudja, milyen hatással lesz a hasi izmokra, sőt, még a mosogatógép fölé sem hajolhatsz oda, hogy kiürítsd. Alapvetően, a legjobb esetben is egy mozdulatlan tejcsárdaként funkcionálsz, egy, a melledhez rögzített kisbabával, de csak oldalról, hiszen attól fogsz rettegni, hogy belerúg a sebbe.

Ne aggódj! Függetlenül attól, milyen módon születik a gyermeked, még mindig a legjobb dolog lesz, ami valaha is történt veled, hiába vagy régi önmagad árnyéka.
 

Milyen nehézséggel kell még szembenézned a későbbiekben?


10.) Sok, császárral szült nő panaszkodik arról, hogy a többi anya, akikkel beszél, lenézi őt. Mintha nem tekintenék a császármesztéssel szülő nőket igazi anyának. 
A parkban babáikat tologató újdonsült anyukák kedvesen cseverésznek, ismerkednek egymással, megbeszélik az aktuális örömöket és a nehézségeket. Te is köztük vagy. Aztán amint kiderül, hogy császárral szültél, a másik csak hümmög, és hirtelen megváltozik a viselkedése, más szemmel kezd rád nézni. És a feszült csendben tudod, hogy arra gondol: szóval te császárral szültél? Mit tudsz te a szülésről, a vajúdásról? Te nem szenvedtél 16 órán át azért, hogy világra hozd a gyermeked...

A nők egy része be fog skatulyázni, és ha nem is mondják ki, de látni fogod rajtuk, hogy mit gondolnak. Főleg azok, akik  természetes úton szültek, nem kevés fájdalom árán. Azt fogod látni a szemükben, hogy te nem is vagy igazi anya, mert a  "könnyebb" utat választottad. Az sem fogja meghatni őket, ha nem saját döntésedből szültél császármetszéssel, hanem orvosi,  egészségügyi okokból. Az sem érdekeli majd őket, hogy esetleg nem is volt más választásod.
Az ilyen emberekkel ne törődj, amennyire csak tudod, próbáld meg figyelmen kívül hagyni, elkerülni őket - de lélekben készülj fel rá, hogy  lesz ilyen is.
 
A fent leírtakat nem elrettentésként gyűjtöttük, hanem azért, hogy felkészülhess ezekre az élményekre is.  Ami biztos, hogy a baba érkezésének öröméért ezeket a kellemetlenségeket is bőven megéri vállalni. 
 
Sok császározott anyuka számolt be arról, hogy a fenti pontok közül egyiket sem tapasztalta - mi sem állítjuk, hogy mindenki ilyen kellemetlenül éli meg, ahogy az eddig megkérdezett kismamák. Azt azonban szerettük volna bemutatni, hogy sokszor a császármetszés sem leányálom, mivel sokan azért választják ezt a módszert, mert úgy vélik, ez a "könnyebb út". Védőnők elmondása szerint egyre több kismama kéri a 8. hónapban a császármetszést, csak azért, hogy elkerülhesse a terhesség 9. hónapjában bekövetkező, nagyon látványos hasnövekedést. Az ilyen, és ehhez hasonló esetek miatt tartottuk fontosnak, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy a császármetszésnek is lehetnek olyan következményei, melyek miatt már távolról sem lehet azt mondani, hogy könnyebb lenne, mint a természetes szülés.

Ha már vannak saját császármetszés-tapasztalataid, írd meg kommentben, segítsd vele a többi, még előtte álló kismamát!

Kép: Martin Valigursky / shutterstock
 
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja