SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor jön el a császármetszés ideje?

Családinet [cikkei] - 2020-11-09
 [X]

A kismamák és anyukák között megoszlanak a vélemények a császármetszéssel kapcsolatban. Alapvetően egy életmentő beavatkozásról van szó. A legtöbbször ugyanis akkor döntenek az orvosok császármetszés mellett, ha a természetes szülés veszélyeztetné a baba, vagy a mama, esetleg mindkettejük életét.
Mikor jön el a császármetszés ideje?

Az alábbiakban kitérünk arra, milyen tünetek tehetik szükségessé a beavatkozást, hogyan zajlik a császármetszés és, hogy mit érdemes tudni ahhoz, hogy problémamentes legyen a felépülés.

 

Hogyan zajlik a természetes szülés?

A baba érkezését már néhány nappal a szülés előtt bizonyos tünetek jelezhetik. Ezek közé tartozik a deréktáji fájdalom, a hasmenés, illetve a gyengén és ritkán jelentkező méhösszehúzódások. Ilyenkor már érdemes konzultálni a szülész orvosunkkal, de még nem kell feltétlenül bemennünk a kórházba. Ezt követi a vajúdás szakasza, amikor a méhösszehúzódások egyre erősebbé és gyakoribbá válnak, a méhszáj fokozatosan megnyílik, utat engedve a kisbabának. Ez néhány órától két napig is eltarthat. Ezalatt rendszeresen ellenőrzik a kicsi szívhangját, végül természetesen beindul a szülés.

Ezt erős összehúzódások, úgynevezett toló fájdalmak jelzik. A kitolási szakasz lehet néhány perc, vagy egy-két óra is. Ezalatt a baba végighalad a szülőcsatornán és végül megérkezik a világra. Ezt követően fél órán belül követi a méhlepény is. A szülést követő néhány napban a kismamák érzékelhetnek még összehúzódásokat, melyek a méh visszahúzódását segítik.

 

Ki dönti el, hogy császármetszésre van-e szükség?

A császármetszés szükségességét a szülész szakorvos döntheti el. Két típusát különböztetjük meg aszerint, hogy sürgősségi, vagy tervezett beavatkozásról van-e szó. Sürgősségi beavatkozásra akkor van szükség, ha természetes szülés közben váratlan komplikációk lépnek fel, amik a kismama, vagy a baba életét veszélyeztetik. 

Tervezett császármetszés esetén is a kicsi és az anyuka egészségének megőrzése a fő cél. Ilyenkor előfordulhat, hogy a magzatnak már méhen belül felismert alapbetegsége van, ami a hüvelyi szülés során egészségkárosodáshoz vezetne. A kismamának is lehetnek olyan alapbetegségei, amik kockázatot jelenthetnek természetes szülés esetén. A szívproblémák például ezek közé tartoznak, de a magzat fekvése, illetve a méhlepény idő előtti leválása is okot adhat császármetszésre.

 

Hogyan zajlik a császármetszés?

A császármetszés általában a szülőszobával összekapcsolódó steril műtőben zajlik. Az előkészítésre és a műtét utáni megfigyelésre így sok esetben a szülőszobában kerül sor. A császármetszésnek többféle technikája van, amelyről minden esetben a műtétet végző orvos dönt. Manapság leggyakoribb módja az úgynevezett bikini metszés, mely során a has alsó részén ejtenek bemetszést. A hason belül általában ahhoz igazodnak a módszerek, ami a legmegfelelőbb a babának és a kismamának. 

A császármetszés a nagy hasi műtétek közé tartozik. Az orvos a hasfal tíz rétegét érinti, amelyeket vágni, széthúzni és összezárni is kell, vagyis a belőle történő felépülés időigényes folyamat.

 
Mikor lehet tudni előre, hogy császáros lesz a baba?

Míg sürgősségi császármetszésre általában akkor kerül sor, ha egy előre nem várt, egészségkárosodáshoz vezető szövődmény alakul ki, tervezett császármetszés esetében előre lehet tudni, császáros lesz a baba. Tervezett császármetszés mellett magzati és anyai, vagy mindkét okból dönthetnek az orvosok. Magzati okból általában harántfekvés, vagy a baba előre ismert alapbetegsége miatt van szükség a műtétre. Ezek súlyos egészségkárosodáshoz vezethetnek természetes szülés esetén. 

Anyai okból a kismama alapbetegségei miatt lehet szükséges a beavatkozás. Ilyen például a szívritmuszavar és a különböző szívbetegségek. Általában akkor derül ki, van-e szükség császármetszésre, amikor a szükségességét befolyásoló okokra fény derül. Ez anyai okok esetén lehet a terhesség korai szakasza is, míg magzati, vagy összetett okok miatt a második, harmadik trimeszterben is eldőlhet a kérdés. 


Császármetszés után: tudnivalók, terápiák

Császármetszés után, ha a kismama nincs altatásban és van rá lehetőség, az újszülöttet az elsődleges vizsgálat után beviszik a műtőbe az anyukához. A műtétet követően a kismamák két órát töltenek megfigyelés alatt, amely során jelen lehet a baba és az apa is a korai kötődés kialakításának érdekében. Mivel egy nagy hasi műtétről van szó, a teljes felépülés több hétig is eltarthat. A szervezetet kímélni kell, de nem javasolt a teljes ágynyugalom.

A császármetszés tehát életmentő beavatkozás is lehet, lelkileg azonban megterhelő a kismama számára. Erre érdemes előre felkészülni és már a műtét előtt konzultálni szakorvosokkal, esetleg pszichológus segítségét kérni, hogy csökkentsük a lehetséges megrázkódtatás mértékét és segítsük a rehabilitációt.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja