SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tényleg az utolsó pillanatig dolgoznom kell? – Mikortól mehetek szülési szabadságra?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-09-09
Számtalan olyan kismama dolgozik a versenyszférában, akik nincsenek tisztában azzal, hogy mikortól mehetnek hivatalosan szülési szabadságra. Sokan meglepődnek, hogy ez az idő tulajdonképpen nem is olyan hosszú, összesen csak 168 nap, azonban az ezt követő állami juttatások miatt lehet otthon egy anya a gyermek 3 éves koráig. Mit kell tudni a szülési szabadságról 2021-ben?
Tényleg az utolsó pillanatig dolgoznom kell? – Mikortól mehetek szülési szabadságra?

Szülési szabadság 2021

Mi az a szülési szabadság?

A szülési szabadság az az időszak, amikor a kismamák tulajdonképpen kipihenik a terhességgel és a szüléssel járó fáradalmaikat, és a kisbabájuk fejlődésére, ellátására koncentrálnak. Hivatalosan a szülés napjától számítják, ám már a szülés időpontja előtt 4 héttel kivehető, hiszen sok leendőbeli anyuka már nagyon nehézkesen mozog az utolsó pár hétben, valamint csökken a teljesítőképessége is.

A szülési szabadság összesen 168 egybefüggő napot ölel fel (24 hét, kb. fél év), ami idő alatt a kismama csecsemőgondozási díjban (CSED) részesül. Amit érdemes még tudni, hogy ebből 2 hetet kötelezően otthon kell töltenie a kismamának, ezután visszatérhet dolgozni, ha nagyon szeretne, ám ebben az esetben elesik a CSED teljes összegétől.
 

Igénybe tudja-e venni az apa a szülési szabadságot?

Annak érdekében, hogy az apa is otthon legyen a családjával, a törvény 5 nap plusz szabadságot (ikrek esetén 7 nap) határoz meg. Ez a szülést követő 2 hónapban bármikor kivehető, azonban adódhat olyan, speciális helyzet, amikor sajnos az apának kell igénybe vennie a szülési szabadságot. Ezek az alábbiak:

  • az anya, aki a gyermeket világra hozta, olyan egészségügyi ellátásra szorul, amiért nem tud otthon maradni a csecsemővel (egészségügyi ellátása végeztéig)
  • az anya, aki a gyermeket világra hozta, a szülés közben, vagy röviddel a szülés után meghal (elhalálozás napjától)
  • örökbe fogadott gyermek esetén, az anya, aki a gyermeket örökbe fogadni szándékozta, olyan egészségügyi ellátásra szorul, amiért nem tud otthon maradni a csecsemővel (egészségügyi ellátása végeztéig)
  • örökbe fogadott gyermek esetén, az anya, aki a gyermeket örökbe fogadni szándékozta, meghal (elhalálozás napjától)
  • örökbe fogadott gyermek esetén, ha az apa egyedül fogadta örökbe (örökbe fogadás napjától)
  • ha a gyermeket szülő nő felügyeleti joga megszűnik (felügyeleti jog megszűnésének napjától)

(A szabadságolás menetéről és az elérhető pótszabadságokról az alábbi oldalon tájékozódhatsz).


Csak 4 héttel a szülés előtt vehető igénybe a szülési szabadság?

Igen, korábban nem lehet igényelni, ám a kismama két különböző módon is meghosszabbíthatja az otthon töltött időt:

  • a szülési szabadság előtt az abban az évben esedékes összes szabadságát kiveszi
  • veszélyeztetett terhesként az orvos 9-es kóddal táppénzre veszi (a kismamák táppénzre vételéről az alábbi linken tudhatsz meg még több információt)


Hogyan lehet igényelni a szülési szabadságot?

A szülési szabadság igénybevételét a munkáltatónál kell jelezni akkor is, ha az anya veszi igénybe, és akkor is, ha valamilyen indokból kifolyólag az apa marad otthon a csecsemővel. Ez mindenkinek alanyi jogon jár, ám az ehhez társult CSED már bizonyos feltételekhez kötött. Ennek igényléséhez a „Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” c. dokumentumot kell kitölteni, valamint be kell mutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának a másolatát is, és emellett egy igazolást kell benyújtani a szülés tényéről, valamint ha rövid időn belül megérkezik a gyermek TAJ kártyája, arról is szükséges egy másolat (evidens, ha 4 héttel szülés előtt már igénybe veszed, akkor az igazolást csak a szülés után kell eljuttatni a munkáltatóhoz/kifizetőhelyhez).


A CSED igénylésének feltételei

A CSED igénybevételéhez annak a nőnek, akik a csecsemőt szülte, a szülést megelőző két évben összesen 365. napig biztosítottnak kellett lennie, és a gyermeke

  • a biztosítás ideje alatt
  • a biztosítás megszűnését követő 42. napon belül,
  • a biztosítás megszűnését követő 42. napon túl, baleseti táppénz folyósításának ideje alatt, vagy annak megszűnése utáni 28. napon belül született.

(A CSED kiszámítása és a jogosultak köre az alábbi oldalon tekinthető meg)


A CSED összege

Ami még fontos, hogy a CSED összege 2021. július 21-től a szülő naptári napi jövedelmének a 100%-a (korábban ez 70% volt).


Mikor szűnik meg a szülési szabadság?

A szülési szabadság az igénybevételtől számított 168. napon szűnik meg, ezzel együtt a CSED folyósításának a helyébe a gyermekgondozási díj (GYED) lép, amelyet a gyermek kétéves koráig vehet igénybe az apuka vagy az anyuka. Természetesen itt is vannak speciális esetek, ugyanis ha sajnálatos módon a gyermek halva születik, akkor a születésének napjától számított 6. héten megszűnik a szülési szabadság, és akkor is, ha a gyermek valamilyen oknál fogva kikerül a családból.

Indexkép: shaila19 képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja