A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

2020-tól akár férfiak is mehetnek szülési szabadságra

Kercsó Dorottya - 2019-12-19
Az Európai Unió ösztönző irányelvekkel írja elő a tagországoknak, hogy mennyi idő egybefüggő szülési szabadságot kell minimálisan biztosítaniuk a munkavállalóknak. Hol tart Magyarország ezen a téren?
2020-tól akár férfiak is mehetnek szülési szabadságra

Az uniós irányelvek szerint a munkavállalót minimum 14 hét egybefüggő szülési szabadság kell, hogy megillesse, amelyből két hét kötelezően kiadandó. A szabadság már a szülés várható időpontja előtt megkezdhető.

Magyarország ezen a téren túlteljesíti az előírást, mivel nálunk a szülési szabadság időtartama egybefüggő 24 hét, amelyet legkorábban a szülés várható időpontja előtt 4 héttel lehet megkezdeni. Ebből – az uniós előírásoknak megfelelően – két hetet kötelező igénybe vennie az anyának.

A 24 hét elteltével a szülő – rendszerint az anya – hivatalosan fizetés nélküli szabadságon lesz a munkahelyéről mindaddig, amíg vissza nem megy dolgozni. Ezen idő alatt gyedet vagy gyest kap.


Kivételes esetekben apák is mehetnek szülési szabadságra

A 2019. december 31-ig hatályos törvények alapján a szülési szabadság jár az anyának, illetve annak a nőnek, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette. Ez változik meg január elsejétől a következő módon:

Szülési szabadság jár

a) az anyának, illetve

b) 2020 január 1-től hatályos rendelkezések alapján annak a szülőnek, aki a gyermeket az anya egészségi állapota vagy halála miatt végrehajtható bírósági ítélet vagy végrehajtható gyámhatósági határozat alapján gondozza.


Tehát ha az anya nem képes a gyermek gondozására, az apa is mehet szülési szabadságra – ez többek között azért is lényeges, mert így magasabb összegre lehet jogosult, mintha táppénzre vagy gyedre menne ezen időszak alatt.


A szülési szabadság megszűnése

A szülési szabadság a 24 hét eltelte előtt is megszűnik a következő esetekben:

a) a gyermek halva születésekor,

b) ha a gyermek meghal, a halált követő tizenötödik napon,

c) a gyermek elhelyezését követő napon, ha a gyermeket:

  •  ideiglenes hatállyal elhelyezték,
  •  átmeneti nevelésbe vették,
  •  tartós nevelésbe vették,
  •  harminc napot meghaladóan bentlakásos szociális intézményben helyezték el.

Azonban a szülési szabadság ezekben az esetekben sem lehet 6 hétnél rövidebb.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: AndisBilderwerkstatt / pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja